Bohumil Pešák (* 1932)

Sprostě nás okradli. Jinak se to nedá nazvat

• perzekuce během kolektivizace

• sedmadvacet měsíců v PTP

• v roce 1958 vstoupila rodina do JZD Držovice

• v roce 2018 žil Bohumil Pešák v Senici na Hané

Krátce po nástupu k moci rozjel komunistický režim proces násilné kolektivizace neboli proměny individuálního soukromého zemědělství na kolektivní. Během několika málo let přišly tisíce lidí o svá dědičná hospodářství a mnozí z nich po vykonstruovaných procesech strávili léta v kriminálech, stovky rodin vystěhovali a jejich děti vyloučili ze škol nebo poslali do pomocných technických praporů (PTP). Podobný osud měla i rodina Bohumila Pešáka. Jeho strýce Františka Mikulku uvěznili a tři roky strávil v uranových dolech v nápravně pracovních táborech, rodiče se museli pod nátlakem vzdát svého hospodářství a Bohumila režim poslal na sedmadvacet měsíců do PTP.

Na hospodářství prarodičů nastěhovali Němce z Besarábie

Bohumil Pešák se narodil 8. března 1932 jako nejstarší ze tří dětí rodičům Bohumilovi a Boženě Pešákovým v obci Držovice na Prostějovsku. Rodina v obci na úrodné Hané vlastnila jeden z největších dědičných gruntů s 18 hektary polností, k nimž ještě obhospodařovali 4 hektary patřící k výměnku prarodičů.

Po okupaci nacistickým Německem a ustavení protektorátu Čechy a Morava docházelo k snahám o germanizaci místního českého kraje. Nájemci několika gruntů na Prostějovsku se museli vystěhovat a na jejich místo přišli Němci z Besarábie. Z oblastí se zaostalou zemědělskou technologií. Do Držovic takto umístili tři nebo čtyři německé rodiny a jedna z nich obsadila i výměnek prarodičů Adolfa a Boženy Pešákových. „Místo bran na vláčení používali větve,“ vzpomíná pamětník a dodává, že děda s babičkou pak až do konce války bydleli u nich.

Všechno jim sebrali

Druhá světová válka ale jinak majetek rodiny nijak výrazně nepoškodila, a tak po jejím ukončení otec zakoupil svůj první traktor Hanomag R40 a dál rozvíjel rodinné hospodářství. Bohumil jako budoucí dědic gruntu absolvoval zemědělskou školu v Prostějově a poté pracoval na rodinném hospodářství. Plodná léta ovšem narušil únor 1948, kdy moc ve státě převzala komunistická strana. V obcích se pak přesně podle pokynů z Moskvy rozjela řízená kolektivizace zemědělství. Různými formami nátlaku nutili hospodáře ke vstupu do jednotného zemědělského družstva (JZD). Pešákovi odmítali, a tak museli odevzdávat nadměrné dodávky zemědělských komodit, přitom ale propustit všechny své stálé zaměstnance a ani během žní nesměli najímat pracovní síly.

V srpnu 1951 Státní bezpečnost zatkla hospodáře Jaroslava Gregora s jeho rodiči Filoménou a Jaroslavem, kteří veřejně protestovali proti založení JZD a část svých polností měli v Držovicích. Ve vykonstruovaném procesu je následně odsoudili k trestu vězení od tří do osmi let a propadnutí veškerého majetku. Jejich statek byl použit jako základ pro vznikající JZD Vrbátky. V srpnu 1952 povolali Bohumila k odvodu a v říjnu téhož roku zařadili do PTP, kam komunistický režim posílal „politicky nespolehlivé“ mladé muže, kteří sloužili jako levná pracovní síla v dolech, kamenolomech, ve stavebnictví a zemědělství. „Když mě odvedli na vojnu, tak táta vstoupil do družstva, a jakmile tam vstoupili velcí hospodáři, tak je jako kulaky vyhodili. Dali nám pak čtyři málo úrodná pole v devíti kusech. Naše bývalé pole nám nevrátili. Já už jsem doma nebyl a rodiče na to zůstali sami,“ vypráví pamětník.

Mnoho sedláků v Držovicích dál soukromě hospodařilo, dokud proti nim v letech 1957 a 1958 tvrdě nezasáhli. Stanislava Ševčíka tehdy uvěznili a Aloisi Kaštylovi sebrali veškerý majetek. „Kdyby se ho táta neujal, tak zemřel. Pracoval u nás za jídlo na hospodářství a pak mu bratr Jaroslav sehnal zaměstnání v lese ve Vernířovicích, kde sám pracoval. Domů se vrátil až po několika letech a pracoval pak jako dělník v železárnách v Prostějově,“ dodává pamětník.

Kolektivizace postihla také rodinu strýce Františka Mikulky z Klenovic. S manželkou tam obhospodařoval dvacet hektarů polností a v roce 1956 ho za neplnění přemrštěných dodávek odsoudili na pět a půl roku vězení a jeho usedlost dali do užívání JZD. Prošel pak několika nápravně pracovními tábory u uranových dolů. Během věznění mu v osmatřiceti letech zemřela manželka. Ani po propuštění se ale nesměl vrátit do Klenovic a nakonec brzy poté předčasně zemřel. Z jeho dvou synů se tak stali sirotci.

Poslali ho do dolů

Po nástupu do PTP Bohumil Pešák sloužil jako levná pracovní síla. Například v Klatečné stavěli ženijní muniční sklad. „V zimě jsme tam spávali v kožené bundě s nasazenými ušankami a večer jsme se přes díry ve střeše dívali na hvězdy. V devět večer už musela být vymetená kamna.“ Prošel také Litoměřicemi, kde stavěli vojenské objekty, v Praze zase byty pro důstojníky a na čtyři měsíce ho také poslali na Ostravsko, kde fáral v černouhelném dole Lidice. Po celou dobu pobytu v PTP neměl v ruce zbraň, zato musel nesčetněkrát projít politickým školením. Nedostal jedinou dovolenou a domů ho pustili až po sedmadvaceti měsících.

Až do penze v JZD

Po návratu domů se Bohumil Pešák opět zapojil do práce na rodinném hospodářství. Jenže situace se stávala beznadějnou, a tak rodina nejspíš v roce 1958 vstoupila do JZD Držovice. Tehdy totiž po perzekuci Aloise Kaštyla a Stanislava Ševčíka do družstva vstoupili všichni zbývající soukromí hospodáři. Bohumil Pešák pak musel pracovat v místním JZD, kde ho za nějaký čas dosadili na místo zootechnika. V roce 1961 se oženil s Květou Skřipskou, za níž se přestěhoval do dvacet kilometrů vzdálené Senice na Hané. Dál potom každý den dojížděl za prací do Držovic. Snažil se najít zaměstnání blíže novému domovu, ale z Držovic ho nechtěli propustit. Trvalo několik měsíců a spoustu hádek, než se mu podařilo odejít na místo zootechnika v JZD v Seničce. Od roku 1969 pracoval jako zootechnik v JZD Kolektiv v obci Loučka a nakonec až do odchodu do penze dělal zootechnika v Senici na Hané.

Po pádu komunistického režimu rodině sice vrátili jejich polnosti v Držovicích, ale po dlouhých letech už nikdo nedokázal navázat na své předky a soukromě hospodařit, a tak jsou dnes rodinné pozemky v pronájmu. „Za kolektivizace nás sprostě okradli o majetek. Jinak se to nedá nazvat,“ dodává na závěr Bohumil Pešák.

PŘIDAL, Jan. Konec selského stavu na Olomoucku: čas násilí – doba temna. [Česko]: Společnost pro minulost venkova, [2009?].

KUTALOVÁ, Simona. Kolektivizace zemědělství na Prostějovsku. Bakalářská práce, Univerzita Palackého v Olomouci, 2013.

• Příbeh pamětníka v rámci projektu Příběhy 20. století (Vít Lucuk)