Jiří Pavlíček (* 1926)

Rodina na odstřel

• léto 1942 – věznění v Malé pevnosti v Terezíně

• práce v tzv. Baukommandu

• po čtyřech měsících věznění propuštěn

• zemřel Hrotovicích u Třebíče

Jiří Pavlíček se narodil 10. září 1926 v Sudicích, kde vyrůstal s dalšími pěti sourozenci. Tatínek pracoval jako řídící učitel a často střídal působiště v okolních obcích. Nakonec se s rodinou usadil a učil v Sudicích mezi Třebíčí a Brnem, kde se zasloužil o stavbu školy a celkový rozvoj obce. Brno bylo od Sudic vzdáleno jen třicet kilometrů, a tak tvořilo pro rodinu přirozené spádové centrum. Většina sourozenců studovala gymnázium, stejně jako pamětník.

Pavlíčkovi měli blízký osobní i příbuzenský vztah s Kubišovými, pocházejícími z nedalekých Dolních Vilémovic. Nevlastní sestry Jana Kubiše, jednoho z atentátníků na Heydricha, se s rodinou Pavlíčkových velmi dobře znaly, navíc sestra pamětníkovy babičky, vdova Marie Dusíková, se provdala za vdovce Františka Kubiše, Janova otce. Sám Jan Kubiš ale pocházel z prvního manželství svého otce s Kristýnou, rozenou Mikyskovou, která zemřela, když mu bylo šest let.

„Začátkem roku 1942, kdy se to všechno stalo, se sestra vdávala. V červnu pak jeli navštívit prarodiče, rodiče mé maminky, z tatínkovy strany žila už jen matka. Šli k tomu domku a bylo zamčeno. Podívali se lépe a všude viděli petlice. Zamčeno a prázdno. Jeli tedy hned domů a řekli nám to. Pocházím z obce, kde sice kino nebylo, ale občas přijelo pojízdné kino. My jsme byli zrovna v kině a sestra přišla a mávla, abychom šli honem domů. Řekla nám, o co jde, že sebrali prarodiče. Dědovi bylo osmasedmdesát a babička byla asi o čtyři roky mladší.“ Panika zastihla zejména pamětníkova otce, který byl aktivním členem lidové strany, a tak urychleně likvidoval všechny materiály spjaté s touto činností.

Jiří Pavlíček se svým bratrem jeli druhý den jako obvykle do gymnázia v Brně, ale kvůli strachu ze zatčení nešli do školy. Poté se vraceli vlakem, ale na nádraží prováděli četníci kontroly a zatkli je. Celou rodinu odvezli do Třebíče, kde byla rodina předána gestapu.

Tatínek uměl z rodiny nejlépe německy, a proto dokázal z rozhovoru vytušit, co s rodinou bude. Zaslechl, že je na odstřel. Němci pak celou rodinu nechali naložit do antonu. Situace byla vypjatá a příslušníci gestapa nervózní. Pamětníkova sestra byla tou dobou již těhotná, a tak několikrát zastavovali, když se jí udělalo špatně a zvracela. Byli převezeni do Jihlavy. Napětí vystoupalo, když mladší sestra místo předložení dokumentů s nimi hodila. Vtom gestapáci začali řvát a vyhrožovat, že za tři dny budou všichni po smrti. Tím tíha situace dopadla na celou rodinu, protože nyní už to slyšeli všichni, nejen otec, který si to poprvé nechal pro sebe.

S tímto vědomím je gestapo doprovázelo do cel v Jihlavě. „To byla ohromná, dlouhá budova. Stěhovali nás do jiného patra. Šli jsme průchodem – sklepem. Všude vedly trubky a jedna ženská začala řvát: ‚Oni nás vedou do plynu!‘ A znovu tresty a zase řvaní. To bylo strašný. Uklidnění nastalo až na cele. Tam byli normální dozorci, uměli všichni česky, i když to byli Němci.“ Při pobytu v jihlavském vězení se setkali i s ostatními příbuznými Kubišových, se kterými byli v kontaktu. To byl také důvod jejich zatčení. Poté, znovu pod dohledem gestapa, odjeli vlakem. Všechno na rozdíl od prvního dne probíhalo bez násilí. Rodina pouze zachytila hovor mezi příslušníkem gestapa a venku stojící Němkou. Hovořili o cílové destinaci a tou byl Terezín. Tam nakonec také sestra Jiřího Pavlíčka porodila.

Byli umístěni do velké cely, jejíž osazenstvo čítalo přes sto lidí. Spolu s otcem a bratry pracoval tehdy šestnáctiletý Jiří Pavlíček v baukommandu, měli na starost stavební práce, například opravu cel. Otec později navázal kontakty a poznal i některé z dozorců v táboře. Byli také konfrontováni s tím, jak se Němci chovali k Židům, terminologií gestapa „stück“ – kus. Nesměli na chodník, a pokud se tam některý z nich ocitl, dostal okamžitě od dozorců příděl ran.

V Terezíně strávil šestnáctiletý Jiří Pavlíček čtyři měsíce, díky vzdálenému příbuzenskému vztahu k Janu Kubišovi byl propuštěn. Nicméně další známé Kubišových a Pavlíčkových potkal mnohem horší osud a z koncentračních táborů se již nevrátili.

Jiří Pavlíček žije stále na Vysočině, v padesátých letech se přestěhoval ze Sudic do nedalekých Hrotovic, kde bydlí s manželkou.

• Příbeh pamětníka v rámci projektu Příběhy 20. století (Vlastislav Janík)