Eduard Novák (* 1922)

Zbraně jsme měli v udírně i v králíkárně

• narozen 19. 7. 1922 v Želetavě

• zapojil se spolu s otcem do odbojové organizace na Vysočině, pomáhal parašutistům, podílel se na ukrývání zbraní po shozech

• po válce pracoval na správě spojů

• v roce 2007 obdržel status válečného veterána

Pan Eduard Novák se narodil 19. července 1922 v Želetavě. Jeho otec byl ruský legionář a vyučený řezník. V učení před válkou se seznámil se svou budoucí ženou, matkou pana Nováka, se kterou se po návratu z ruské anabáze oženil. Po válce pracoval jako listonoš, za války byl poslán do důchodu jakožto nespolehlivý legionář a pracoval v mlékárně. Po válce se vrátil do státní služby u pošty. Matka byla v domácnosti. Eduard Novák vyrůstal sám. Po obecné škole nastoupil na obchodní školu ve Znojmě, po záboru pohraničí přešel obchodní školu v Moravských Budějovicích, kde studoval společně s Gustavem Mrvkou, později taktéž činným odbojářem. V roce 1940, když skončil školu, byl bez práce, a tak začal pracovat nejdříve na obecním úřadě a poté v mlékárně.

Na začátku války působil v odboji jak pan Eduard Novák, tak jeho otec, který dělal spojku a přenášel informace mezi oblastními skupinami a vyšším velením. Eduard Novák přispíval k protiněmecké činnosti hned po vzniku protektorátu, spolu s ostatními zabavoval plechovky s jídlem ze skladů československé armády, které byly již obsazeny Němci. Konzervy se používaly jako schránka na zprávy a samozřejmě prvotně jako zdroj potravy. Schovávali je ve stodole pana Kašpara. „Něco se odvezlo, velká část se rozkradla. Ten jeden Němec, voják, co to hlídal, byl zedník a byl z Berlína. A pořád, jestli mám šnaps, povídám, že nemám šnaps. Tak jsem říkal chlapům, ať obstarají šnaps, a já to dám tomu frickovi a půjdeme na konzervy. Tak obstarali šnaps, tam v těch vesnicích, co se pálilo, a já jsem mu to dal. On to vypil, flintu zapíchl takhle do schodů a seděl na schodech ožralý jak štětka a my jsme odnášeli ty konzervy. Takže byl čistý vzduch, jak se říkalo.“

Také se podílel na zabezpečování shozů zbraní. Se spolupracovníky hlídali dopadovou plochu a přístupové cesty, hlavní roli měli odbojáři ze Šašovic, ti zbraně přímo uklízeli, velká část se schovávala na první noc do hájenky. „Jeden druhému řekl, v tolik a tolik hodin budeš tam a tam. A vzala se taková velká kára, vždycky bylo tak šest, osm až deset lidí, co to táhlo po těch lesích k tomu Římovu nebo potom k Babicím, když to shodili na tom hřbitově, tak jsme tam jeli pro to. Tady to shodili u těch Šašovic, tak to každý měl svůj úkol. Někteří s těmi baterkami svítili a to letadlo nalétávalo a vždycky shodilo pár těch padáků. Někde je tam jeden zahrabaný, budou ho hledat.“ Kromě klasických shozů se vyzvedávali zbraně v Babicích na hřbitově, tam byly schovány v hrobech a v hrobkách. Pan Novák na ostatní partyzány čekal na křižovatce před Babicemi. Zbraně potom ukrývali do lihovaru u koupaliště, zbývající se schovávaly po domech. Různých skrýši bylo ale víc. Například běžně se zakopávaly bedny s jídlem, které by se mohlo hodit při eventuálním útěku před Němci. Novákovi měli zbraně ukryté v udírně, granáty se dávaly do králíkáren. Když přišli vojáci na prohlídku, tak naštěstí nic nenašli. Jen si vzali kus masa, naštěstí podrobněji po zbraních nepátrali. Sám Eduard Novák byl vybaven Sten-gunem.

Dne 27. 5. 1942, v den atentátu na říšského protektora Heydricha, byl Eduard Novák v Třebíči zatčen gestapem, na sobě měl totiž podobný baloňák jako atentátníci. Naštěstí to gestapákům dokázal vysvětlit a ti ho pustili. S atentátem a heydrichiádou je spjat i útlum ilegální činnosti. V tomto období byly odbojové akce omezeny na roznášení letáků, činnost znovu začala nabírat obrátky v září 1944, kdy opět seskočili parašutisté. V kraji se rychle zpráva roznesla. Pan Novák se poté s parašutisty osobně potkával. Díky své práci v mlékárně jim zajišťoval potřebné potraviny: máslo, vejce, mlíko. Paradoxem je, že jídlo pro parašutisty platil jeden německý sedlák, který dodával suroviny mlékárně. Na konci války, v dubnu 1945, Eduard Novák dokonce pomáhal výsadkářům se návštěvou do kina. „A taky v dubnu, koncem dubna přišli, že by chtěli do kina. Já jsem dělal pokladníka, tak jsem je umístil tak, protože tam byl ten Němec a celý prapor NSDAP, celé dny, celé noci. To byl velký Němec. Tak jsem je tam umístil a seděli za tím Němcem a bylo to dobrý. Kluci viděli kino… Ale už to bylo koncem dubna, no.“

Na samém konci války, v prvních květnových dnech, obsadila skupina Eduarda Nováka lihovar a také vytipovali několik silnic, kde by se dala přepadnout německá vojska. Pan Novák měl obsluhovat kulomet, ale nakonec se jeho skupina do přímého střetu s Němci nedostala. Byla obava, aby nevznikl zbytečný konflikt mezi Čechy a odcházející německou armádou. To se naštěstí nestalo.

Po válce pracoval v Jihlavě na správě spojů, po deseti letech přešel do Brna a poté až do odchodu do důchodu pracoval v Třebíči. Do důchodu mohl jít dřív díky uznanému statusu pomocníka partyzánů.

Komunistický režim prožil pan Novák bez úhony a stále žije ve svém rodném domě v Želetavě. V roce 2007 obdržel osvědčení se statusem válečného veterána.

• Příbeh pamětníka v rámci projektu Příběhy 20. století (Vlastislav Janík)