Miloš Miltner (* 1932)

Když si budou lidé věřit, půjde všechno mnohem lépe

• okupace vojsky zemí Varšavské smlouvy

• emigrace s rodinou do Lichtenštejnska a Švýcarska

• zaměstnání v Hilti, v Kabelwerke Brugg a v Brown, Boveri & Cie

• autor publikací o exilovém skautingu a pokračování humoristického románu Černí baroni

„Rodiče dostali sto korun, protože jsem se jim narodil na narozeniny prezidenta Masaryka, 7. března 1932,“ usmívá se Miloš Miltner. „Měl jsem ještě mladšího bratra, po otci Josefa.“ Tatínek i maminka byli oba řemeslníci. To byla celá naše rodina. Tatínek se živil jako malíř pokojů, maminka pracovala jako dámská krejčová, zaměstnávala čtyři švadleny. A bydleli v Praze na Ohradě.

Mým domovem byl Žižkov

Nejstarší vzpomínky Miloše Miltnera se tedy vážou k Žižkovu. Rodina bydlela v Žerotínově ulici, ale jako typické předválečné děti si Miloš Miltner a jeho kamarádi rozšířili teritorium do širého okolí. Vzpomíná na četné boje s kluky ze sousedních čtvrtí. Z bitev s Karlíňáky a s Vinohraďáky si odnesl mnoho šrámů. „Dodnes mám z té doby na hlavě třináct jizev!“ Své okolí poznal důkladně a s mnoha místy se mu dodnes pojí silné vzpomínky. „Na koloběžce jsem jezdil na Vápenku do naší skautské klubovny. Bylo to dobrý, ale kamarády ani vedoucí už si nepamatuju,“ říká. Bylo mu totiž teprve sedm let, když začal chodit do Junáka. Vzpomíná na takzvaný Pendrekov, místo na Pražačce, kde si postavili vilky pražští četníci. Do obecné školy chodil na Komenského náměstí. Za války byl v Biskupcově ulici svědkem toho, jak gestapo obléhalo byt jednoho z hlavních odbojových pracovníků, kteří pomáhali parašutistům ze skupiny Silver A Jana Zelenky-Hajského. O kus dál, na svahu ze Žižkova do Libně, měl strýc Miloše Miltnera zahrádku s chatičkou. „Pozoroval jsem odtamtud nálety na Prahu, zvlášť dobře bylo vidět, jak jsou rozbité Vysočany a jak se z nich kouří.“ V době jednoho z náletů se tam strýc s dcerami ukrýval a jedna bomba spadla přímo na jejich zahrádku. „Chatku to smetlo, ale jim se ve sklepě nic nestalo. Strýc ale za těch pár minut úplně zešedivěl,“ vzpomíná pamětník. Na konci války Miloš Miltner zažil útok na školu na Pražačce. Budovu školy obsadil za války wehrmacht a v době Pražského povstání se skupina ozbrojených českých civilistů rozhodla školu „dobýt“. Podnětem k akci byla prý blíže neurčená zpráva o smrti několika českých dětí. Zda „dobyvatelé“ něco našli, není jisté, ale Miloš Miltner vzpomíná na hádky dospělých o majetek nalezený v budově. V době revoluce se také kluci točili kolem barikád a obstarávali chleba pro barikádníky. Otec pamětníka se nachomýtl k bojům o rozhlas na Fochově třídě a přinesl odtamtud pancéřovou pěst. Na žižkovské barikádě tím ale vzbudil spíše paniku než nadšení. Pak přišlo osvobození. Žižkovským kopcem prochází železniční tunel a kluci tu vítali ruské vojáky – osvoboditele. Ti jim z vlaku shodili bednu s konzervami, v nichž se ale k překvapení všech ukrývaly obyčejné fazole. Asi jich už vojáci měli dost a těšili se v Praze na lepší stravu. V červenci, když bylo první svobodné husovské výročí, byl Miloš Miltner mezi chlapci, kteří měli ze střechy Památníku osvobození na Vítkově odpalovat ohňostroj. Nedopatřením ale jedna světlice vletěla do hromady ostatních a došlo k neřízené reakci. Diváci je pak plácali po zádech a chválili: „To bylo, klucí, opravdu něco, hezky jste to udělali!“ Jen s pořádnou dávkou štěstí se tehdy nikomu nic nestalo. Vítkov byl také místem posledního rozloučení s prezidentem Edvardem Benešem. „Od Památníku osvobození byla fronta až do Libně ke kouli,“ líčí Miloš Miltner. „To jsem nikdy předtím neviděl. Jako kluci ze Žižkova jsme věděli, že když půjdeme po hlavní kolem Bati, přelezeme plot, přeskočíme šraňky a vyběhneme do stráně, tak jsme pod památníkem. Takže takhle jsme se tam dostávali a já jsem tam šel celkem asi čtyřikrát. Lidi ve frontě byli zaražení a nás kluky nechali bejt, vypráví pamětník.

Zrádci junáckých ideálů

Žižkov, to bylo místo jeho dětství. Jedním z nejdůležitějších ale byla skautská klubovna na konečné tramvaje č. 9. „Po revoluci jsem se dal znovu ke skautům. Byl jsem členem 26. oddílu vodních skautů na Žižkově.“ Vedoucí oddílu se jmenoval Alois Vlach. Chodli tam: „Venca Lázničků, Mirek Kulhavý, Ríša Talman, Venca Novotnej a kluci kolem Ohrady.“ – „Skládali jsme korunku ke korunce, sbírali jsme papír a nechali jsme si postavit loď. Jezdili jsme s ní na Vltavě, a to jsou tak krásné vzpomínky, že si to nikdo neumí představit.“ To se stalo v roce 1946. Ale o dva roky později byl Junák znovu zakázaný. Tentokrát ho nezakázali nacisté, ale komunisté. Bylo to dílo akčního výboru Junáka. „Měli jsme schůzi oddílu, načež přišli dva páni a dva kluci a řekli: ‚Tak heleďte se, kluci, běžte domů, protože skauti už nejste, je to Svaz mládeže.‘ Tak holt jsme se rozešli.“ Junácká organizace byla od toho okamžiku začleněna do ČSM, Českého svazu mládeže. Jejich loď na Vltavě zůstala nepoužívaná a po čase „si ji báby rozebraly na prkýnka, aby měly čím topit...“ říká s dodnes patrnou hořkostí pamětník. Miloš Miltner v posledních letech píše mnohadílnou publikaci Hrdinové mlčí o osobnostech vědy, politiky a umění, které byly spojeny se skautingem a přispěly lidskému poznání a kultuře. Poslední díl se však bude věnovat také osobnostem rozporuplného hodnocení: zrádcům junáckých ideálů. Budou mezi nimi například ti, kdo pomáhali v roce 1948 začlenit Junáka do ČSM.

Rusy jsme ve Vídni nečekali

Miloš Miltner se po válce učil obchodním příručím u firmy Julius Meinl. „Bolševici mi to překazili, protože řekli, že není vhodný, aby mladej člověk jen tak stál za pultem a obsluhoval ženský. A nasadili mě do Pragovky, do fabriky ve Vysočanech.“ Tam se vyučil mechanikem. Ačkoliv nebyl příliš politicky orientovaný člověk, situaci vnímal negativně. Rodiče přišli jako živnostníci po roce 1948 o práci, jemu komunisté zkřížili plány a Junák byl opět zakázaný. S kamarády jezdili trampovat na Jarov, to bylo ale asi tak všechno, co se dalo dělat. V roce 1951 se s třemi kamarády, kteří byli postiženi stejně (kvůli komunistům museli do fabriky), domluvili, že utečou na Západ. „Jeden z nás, Míla Jiroušků, měl strejdu v Austrálii, tak jsme se tak nějak domluvili, že bychom se tam vydali taky.“ Miloš Miltner nikomu doma nic neřekl a jednoho srpnového dne si vzali mapu a kompas a vydali se na jižní Moravu. Přes Brno, Pohořelice a Mikulov se dostali až k hranicím, tehdy ještě neohrazeným ostnatými dráty. Plazili se bramborovým polem, pak v noční tmě přešli hranice a dostali se na rakouský venkov. Kdosi měl s sebou zlatý prsten a ten prodali v jedné chalupě místnímu sedlákovi. Za získané šilinky dojeli do Vídně. Nikdo z nich bohužel nečekal, že tam narazí na ruské vojáky, protože to byla ruská vlivová zóna. Miloše Miltnera a kamaráda Vráťu Beneše zadrželi a za nedovolený přechod hranic uvěznili na čtyři dny. Po výsleších je zbili. „My jsme ale nic netajili, říkali jsme, jak to opravdu bylo,“ vysvětluje Miloš Miltner. Pak je převezli do Mikulova, do Brna a nakonec do Prahy na Karlovo náměstí. „U soudu pracovala jako zapisovatelka slečna, kterou jsem znal. Dlouho jsem přemýšlel odkud a pak jsem si vzpomněl, že to je dcera řezníka, kterému jsem jako učeň u Meinla nosil pečivo. Možná díky tomu jsem dostal nakonec jenom sedm měsíců,“ uvažuje pamětník. Jeho kamarád dopadl stejně. Je zajímavé, že pouze jeden z původní čtveřice se nakonec opravdu dostal do Austrálie. Poslední se zřejmě vrátil do Československa a jeho další osud je nejasný.

Jak jsem se stal Jestřábem

Trest si Miloš Miltner odpykal v Dole Mayrau v Kladně-Vinařicích. Pracoval tu jako zámečník. Vězni žili v baráku pár set kroků od samotného dolu. Vzpomíná na spoluvězně, který byl v civilu kapelníkem kavárenské jazzové kapely. Provinil se tím, že v jedné jazzové skladbě použil motiv z Písně práce, která byla v té době posvátná – a tedy nedotknutelná. Civilisté se k nim chovali dobře, ale bachaři rádi dávali najevo sílu. „Jednoho dne k večeru byl ohromnej poplach, všecky nás vyhnali ven. U baráku velitele seděli tři kluci spoutaní a oni nám říkali, že do kotle s kafem hodili půl kila cyankáli a že chtěli lágr otrávit, aby mohli utýct. Což byla blbost, protože půl kila cyankáli, kde by to vzali? Tak je tam před námi řezali a mlátili, pak je naložili do auťáku a odvezli je pryč,“ vypráví Miloš Miltner. Jak to s nimi dopadlo, se nikdy nedozvěděl. Po odpykání trestu se pamětník vrátil nakrátko do zaměstnání v Avii Letňany a hned byl povolán na vojnu k Pomocným technickým praporům. Důvodem byl jednak jeho pokus o přechod hranic, ale asi také třídní původ – jeho rodiče byli živnostníci. U PTP strávil dva a půl roku. Svoje zážitky o mnoho let později zúročil v knize Černí baroni, díl třetí. Vydal ji v roce 1981 pod pseudonymem Kefalín ve švýcarském nakladatelství Konfrontace. Společenství politicky nespolehlivých existencí, které tady potkal, hodnotí jako tu nejlepší (po skautech, samozřejmě) společnost, do které se v životě dostal. A jak to bylo se skautingem? Po roce 1948 organizace sice neexistovala, ale řada oddílů i s jejich vedoucími byla zaštítěna Českým svazem mládeže, kde dostaly nálepku turistických kroužků nebo kroužků ochránců přírody. Miloš Miltner však usiloval o obnovu Junáka jako takového. „Kdybyste tehdy v tramvaji oslovil nějaké mladé lidi, co budou ve svém volném čase dělat, tak by vám řekli: ‚No půjdeme na pivo nebo do biografu.‘ A takhle jsem si tedy mladé lidi se skautským duchem nepředstavoval.“ Domluvil se s kamarády a v roce 1966, když společenská atmosféra znatelně povolila, napsal dopis prezidentovi Antonínu Novotnému, že žádá o zřízení experimentálních oddílů, které by mohly prokázat svůj pozitivní vliv na mládež. A že jeho působení jako vedoucího v ČSM není možné. „A nabídl jsem mu, že mu seženu milion podpisů na podporu obnovení Junáka. Což bylo přehnané, ale budiž. Žádost byla stejně zamítnuta.“ Předali ji ČSM a bludný kruh se uzavřel. Junák se dočkal oficiální obnovy až v období Pražského jara. Na velké schůzi v holešovické Domovině promluvil původní náčelník Junáka Rudolf Plajner. „Prohlásil: ‚Obnovujeme junáckou organizaci.‘ A složil slib na státní vlajku.“ Od té doby se začalo jezdit s dětmi na víkendové akce. Miloš Miltner vyvěsil v místě bydliště oznámení o náboru dětí do junáckého oddílu a zájem byl rázem takový, že museli otevřít místo jednoho dva. Během jedné z víkendových akcí v přírodě prokázal vedoucí Miloš Miltner svůj pozorný a bystrý zrak a dostal přezdívku Jestřáb, kterou ho dodnes oslovují přátelé z té doby. Nakonec bylo možné naplánovat i skautský tábor na srpen roku 1968. Přípravy proběhly podle plánu a všechno bylo hotovo. „Zůstali tam čtyři nejstarší kluci a já jsem odjel zpátky do Prahy. Ale v noci přijeli Rusové. To bylo hezké! Skautský tábor po letech – a nekonal se, protože Rusové přijeli do Prahy. Rodiče se báli o děti, které tam zůstaly, tak jsem vzal trabanta a jel jsem pro ně. Jenže kam jsem chtěl, tam mě nepustili. Nakonec jsem tam oklikami lesem dojel. Vytáhli jsme skautskou vlajku na stožár a ten nejstarší kluk složil do mých rukou skautský slib. Pak jsme to zabalili, přijeli jsme domů asi ve tři hodiny v noci – a bylo po skautském táboře.“

S krabicí a ešusem

Miloš Miltner krátce nato vzal rodinu, tedy manželku a desetiletou dceru Evu, a vyjeli do zahraničí. První azyl jim poskytli známí v Lichtenštejnsku. V té době se uzavřely hranice a pamětník ještě podnikl napínavou cestu domů pro věci, ze které už se málem k rodině nevrátil. Dopadlo to ale dobře. Za čas se Miltnerovi přesunuli dál do Švýcarska. Pamětník pracoval v elektrotechnickém oboru v Curychu a bez váhání se rozhodl založit exulantský skautský oddíl. Prošlapával cestu exilovému skautingu, komunikoval se světovým ústředím, zajistil možnost existovat s jistou suverenitou v rámci švýcarského Junáka (Pfadfinderbunt), navštěvoval mezinárodní setkání a spoluzaložil takzvaná Exiloree, tedy setkání skautů v exilu. Čas šel dál, dcera Eva dospěla a Miloš Miltner viděl, že má k mládeži blíž než on, a svěřil tedy vedení svého oddílu jí. Sám se soustředil na oddíl takzvaných „oldskautů“. Když odešel do penze, pustil se do psaní mnohadílné publikace Hrdinové mlčí. Za svou celoživotní práci pro skautské hnutí obdržel Řád stříbrného lva. Od roku 2005 je čestným občanem Prahy 3 – Žižkov. Junák podle pamětníka vychovává mladé lidi, aby byli dobří, duševně i morálně na výši. Lidé v Čechách jsou málo přející a je mezi nimi hodně závisti, domnívá se občasný porevoluční navrátilec Miloš Miltner. Sám zažil závist vůči své osobě. Nikdo nebral ohled na to, že jeho rodina ve Švýcarsku začínala od nuly. „Přijeli jsme do Švýcarska, kde měl můj dlouholetý kolega sestru. Tak jsme se u nich zastavili. Začal jsem pracovat jako údržbář v Kabelwerke v Bruggu. Dostali jsme byt, ale nic jsme neměli. Přivezli jsme si jen třídílný ešus, z toho jsme jedli – tři osoby. Měli jsme velkou papírovou krabici, která nám sloužila za stůl, a spali jsme na nafukovacích matracích. Já měl smůlu, že ta moje matrace měla dírku, a ráno jsem se vždycky probudil na parketách.“ Miloš Miltner připomíná, že každý úspěch je výsledkem velké práce a úsilí. A hodně pomáhá přejícnost druhých lidí a vzájemná důvěra. „Když jsme přijeli do Švýcarska, tak se tam ani nezamykala auta na ulici.“ Podle něj je nesmírně důležité, aby si Češi navzájem více věřili. Až se to stane, pak bude v Čechách lépe.

• Příbeh pamětníka v rámci projektu Příběhy 20. století (Vilém Faltýnek)