Konstantinos Michailidis (* 1933)

Chtěl jsem jít studovat umění. Učitel mi ale řekl, že Řecko nepotřebuje malíře, ale spíše odborníky. A tak jsem šel na elektrikáře.

• narodil se v roce 1933 v řecké Notii

• ve 13 letech uprchl s rodinou do Jugoslávie

• v roce 1947 se zapojil do dětského kulturního souboru na pomoc partyzánům

• o rok později byl převezen do Československa a umístěn v několika dětských domovech

• vystudoval učiliště, obor elektrikář

• za manželku si vzal Řekyni a dodnes spolu žijí v Karviné

• v roce 1990 přijal české občanství

Konstantinos Michailidis – resumé

Konstantinos Michailidis se narodil 14. ledna 1933 v řecké Notii. V roce 1946 prchl se svou rodinou do Jugoslávie. V Bulkesu se v roce 1947 zapojil do dětského kulturního souboru na pomoc řeckým partyzánům, se kterým vystupoval po celé Jugoslávii a následně i v Maďarsku. V zimě roku 1948 soubor opustil a byl převezen do Československa, kde byl během krátké doby umístěn v dětských domovech v Liběchově, Radešově, Machníně a v Krásném Poli. Po učilišti v Mohelnici a průmyslovce v Brně získal umístěnku v Karviné u svých rodičů, tam se oženil s Vasiliki, také původem z Řecka, a usadil se. Pan Michailidis si již od roku 1949 píše deník, povětšinou v řeckém jazyce, a doprovází jej fotografiemi a vlastními kresbami (viz fotografie). Spolu s manželkou žijí dodnes v Karviné. V roce 1990 oba přijali české občanství.

• Příbeh pamětníka v rámci projektu Sixty Years After. Memory of Greek Civil War Refugees in Czechoslovakia, 1949-2009 (Lucie Kadlecová)