kapitán v. v. Josef Kulich (* 1924  †︎ 2020)

Víte, co to je, když do vás hvízdají tři kulomety? Tam se člověk nemohl hnout

• 23. března 1944 vstoupil do tvořícího se 1. československého armádního sboru

• sloužil jako automatčík u tankistů, poté i jako zástupce velitele čety

• absolvoval poddůstojnickou školu v Rusově v Besarábii

• v srpnu 1944 působil v 1. československé tankové brigádě

• prošel boji v Kivercích, u Jasla, Krosna, účastnil se Karpatsko-dukelské operace, Ostravsko-opavské operace a dalších

• v Krosně byl dvakrát zraněn, střepinou a utrpěl průstřel nohy

• po válce se usadil v Břvanech a poté v Lounech

• soukromě podnikal, vyučil se strojvedoucím a pracoval na drahách

Narozen ve východním Polsku

Josef Kulich se narodil 17. dubna 1924 v obci Stromovka na Volyni v tehdejším Polsku. Obec byla kompletně česká a také rodina Kulichových byla českého původu. Stromovka se nacházela poblíž historického města Lutsk a v obci provozovali místní Češi divadlo, hrála tam česká kapela, a někteří dokonce dojížděli do nedalekého Lutska na návštěvu českého pivovaru Zeman.

Již od dětství dopadalo na pamětníka protibolševické smýšlení. Zejména díky tatínkovi, který působil v carské armádě a později se stal starostou obce: „Vyprávěl, že za cara bylo krásně a bohatě. Já jsem na světě ještě nebyl. Za cara také podnikal a potom, jak udělali revoluci v sedmnáctém roce,[1] nás zlikvidovali. Šlo to pak šíleně dolů, poněvadž bolševici zavládli a Rusko hospodářsky i politicky kleslo. Tenkrát jsem ještě nebyl na světě, ale otec vyprávěl.“

V době jeho narození spadala západní část Volyně pod polský režim (1921–1939), a tak zde panovaly poměrně uspokojivé životní podmínky. Komunita volyňských Čechů zažívala rozkvět a věnovala se soukromému hospodářství: „Za Poláků bylo velmi dobře, za Józefa Pilsudského byla demokracie. Daně se platily od hektaru a podnikalo se. Měli jsme dost prasat, přes třicet kusů dobytka, obhospodařovali jsme pět hektarů a prostě pracovali. To byla pravá demokracie.“

Jednalo se o relativně klidné období, jídla měla rodina Kulichových dostatek a nestěžovala si. Otec měl také značný majetek: „Stromovka byla podél státní silnice asi tři kilometry od Lutska. Také v Lutsku se hospodařilo, jedni byli chudší a vždycky si přicházeli přivydělat. Mohli říct: ‚Přineste sud piva a my přijdeme vozit obilí.‘ [Další] kolega [navrhl]: ‚Ke Kulichovi jdeme vozit obilí. Jde k Zemanovi pro pivo a postaví ho tam.‘ Najednou přišlo pět šest povozů.“

Pamětník navštěvoval sedm tříd polské školy, a tak získal polský přízvuk. Český jazyk však znal od dětství a před válkou strávil dva roky v České matiční škole v Lutsku. Dodnes mu však dělá problém česká gramatika, protože byl zvyklý na polský jazyk: „Chodili jsme do Lutska, do České matice školské. Předseda matice školské byl Vladimír Messner, který měl vojenskou akademii. (...) Já jsem mohl onu matici dokončit.“

Vztahy s Ukrajinci byly podle Josefa Kulicha na výborné úrovni a Češi jim vždy pomáhali. Ukrajinci sice nebyli nejlepší hospodáři, ale u Čechů si mohli vydělat, a tak obě etnika spolupracovala. Ukrajinci také zvali Čechy na vlastní „svátkování“ a Češi pozvání ochotně přijímali.

Sovětský režim na Volyni

Podmínky se však zhoršily za režimu Sovětského svazu. Dne 17. září 1939 obsadila západní Volyň Rudá armáda. Na základě paktu Ribbentrop – Molotov obsadila nacistická vojska západní část Polska, zatímco Rudá armáda jeho východní oblast. „Velitele jsme poznali podle modrých kalhot. Měli jsme statek a samozřejmě přišli sovětští vojáci a začali se mě ptát: ‚Kolik platí?‘ Já povídám: ‚Nic.‘ ‚To děláš zadarmo?‘ ‚Ne, to je tátův majetek.‘ Hned toho vojáka ode mě odehnali a mně řekli: ‚Odejdi, kulak.‘ Už jsem poznal, že to je špatný.“ Někteří Češi totiž byli za sovětského režimu zatčeni a odvezeni do sovětských pracovních táborů.

Nacistická okupace Ukrajiny

Dne 22. června 1941 napadlo nacistické Německo Sovětský svaz a německé jednotky začaly obsazovat oblast západní Volyně. Také ve Stromovce probíhaly boje mezi Němci a Rusy: „Měli jsme krásnou stodolu a veliký majetek a otec udělal bunkr. Když procházela fronta, tak nás tam otec nahnal a oni najednou přišli: ‚Ven, ven, ven!‘ Vedli nás jako rukojmí a měli jsme ruce nahoru. Měl jsem ruce nahoře, otočil jsem se a on mě kopnul. Pak jsem viděl, že nás počítali do stodoly a chtěli ji zapálit. Byl tam ale nějaký sudetský Němec, přišel a řekl: ‚Běžte k maďarskému důstojníkovi.‘ Tak sestry šly a povídaly, že jsme Češi. Oni mysleli, že jsme Ukrajinci nebo bandery. Tak nás pustili. Ještě schválně jsme říkali, že nechceme Rusko.“

Na západní Volyni se objevila i takzvaná Ukrajinská povstalecká armáda, tzv. banderovci. Tato kontroverzní organizace vykonávala řadu násilných činů a také rodina Kulichových kvůli nim přišla k újmě, když jim bylo ukradeno hospodářské maso. Za německého režimu došlo také k likvidaci židovského obyvatelstva: „Jako mladý jsem si šel do Lutsku koupit kravatu, ale otec za chvíli přišel, abych šel domů. Povídá: ‚Tak vidíš, vyvážejí Židy, sbalí tě někde, budou si myslet, že jsi židovský, a půjdeš se Židy.‘ Oni je vyváželi a já jsem viděl, jak si trhají vlasy na hlavě.“

Josefu Kulichovi také hrozilo nucené nasazení v Německu, ale otec dělal starostu, a mohl tak rozhodovat, kdo půjde, nebo nepůjde na práci. Řadu lidí této povinnosti zprostil.

V období nacistické okupace Volyně obecně panovalo bezvládí – po celé oblasti se potulovaly různé partyzánské skupiny nejen tzv. banderovců, ale i umírněnějších melnykovců nebo bulbovců, sovětských partyzánů Kovpaka a Medveděva a také maďarské oddíly: „Tam bylo těžké žít, člověk musel mít jazyk za zuby a být opatrný.“

Vstup do tvořícího se 1. československého armádního sboru

Na začátku roku 1944 přišla do oblasti západní Volyně opět Rudá armáda a s ní také 1. československá brigáda. Počátkem roku 1944 tak začali do československých jednotek masivně vstupovat volyňští Češi a do armády se 23. března přidal také Josef Kulich.

Tvořící se 1. československý armádní sbor však čekala zatěžkávací zkouška v Rivne. Vojenský štáb zde přijímal volyňské Čechy, ale město se naneštěstí stalo obětí německého bombardování. Při náletech padlo i několik volyňských Čechů, kteří mají dodnes ve městě památník: „My jsme se rozprchli a já [utekl] do parku k vodě. Vlezl jsem do suché kašny a začaly se sypat bomby. Začali sypat jenom ty lehčí, stromy nahoře byly smetené a já jsem byl zavalený stromy. Když padaly blízko mě miny, tak to byl hrozný pocit. Pak jsem vylezl a vidím na povrchu raněné a mrtvé.“

„Dostal jsem se do armády v Rivne. Šel jsem před komisi a byl tam [Richard] Tesařík, [Sergej] Petras a [Antonín] Sochor. Prostě český útvar. Vzali mě k sobě do útvaru a poslali mě do [poddůstojnické] školy v Rusově v Besarábii. Tak jsem se dostal do školy a už jsem byl v [budoucí] tankové brigádě.“

Pamětník se během výcviku učil s tankem všechny možné manévry. Poté nadešel čas prvního útoku. Vojáci přešli do Kiverců a pak přímo na frontu do první linie. Vzpomíná, že se jako mladý devatenáctiletý kluk a automatčík moc nebál, což bylo prý dobré: „Hnali jsme Němce tanky a Němci před námi utíkali. Postupovali jsme a koukali, jak utíkali. Pak jsme dostali [ránu] do pásu, který nám rupnul, a nemohli jsme pokračovat dál. Už jsme ale Němce hnali a oni po nás vždycky bouchali protitankovými minami. Pak stáhli děla a přestali po nás pálit, ale tři těžké kulomety po nás sekaly pořád. Vystříleli jsme veškeré náboje a už jsme v tanku nic neměli. Pravému křídlu, tam byl [Bedřich] Opočenský, se podařilo zlikvidovat kulomety. My jsme se stáhli. Víte, co to je, když do vás hvízdají tři kulomety? Tam se člověk nemohl hnout.“

Bitva o Jaslo

Josef Kulich se také účastnil bitvy o Jaslo: „Přijeli jsme do německé obrany, někteří Němci vyskakovali [ze zákopů], někteří se vzdávali, někteří utíkali, někteří se ještě bránili a stříleli. My jsme projeli zákopy, Němci někteří povyskakovali, vzdali se a pěchota [šla] za námi. Aby nám neprorazili tanky, tak zase honem zpátky na jiný útok. Teď jedeš a po tobě sypou.“

Pamětník byl v Krosnu zraněn střepinou a utrpěl průstřel nohy, a po návratu k jednotce měl tak lehčí službu.

Karpatsko-dukelská operace

Po dobytí Krosna nastoupil 1. československý armádní sbor na Karpatsko-dukelskou operaci. Spojení tanku navazovali Boček a Průša: „Dostali jsme minometnou palbu a já povídám: ‚Pojďte za mnou, ustupujeme.‘ Neposlechli. Už jsem byl ostřílený, už jsem věděl, jak mina padne, kde mina padne, zvuk jsem už poznal, tak jsem věděl. Říkám: ‚Ustupte, dělejte!‘ On povídá: ‚Já tohle...‘ Najednou hotovo. Utrhlo mu to nohu.“

Josef Kulich vzpomíná, že měl několikrát velké štěstí. Například, když s jednotkou útočil na polskou kótu 534, aby se dostali na Svidník: „Letadlo bylo nad lesem, kulometem sekal a prolétl. To se nestačilo [schovat]. Kulometem sypal vedle mé hlavy. Ale prošel jsem. To byla klika. Vždycky jsem měl kliku. Nebo byl voják, který stál při mně, podával mi dalekohled a dostal přímo od snajpera. Beru si dalekohled a ono jenom prsk.“

Jeho kamarád Svítek již tolik štěstí neměl a během bojů zahynul. Po přechodu hranic přišli noví vojáci a v Kežmarku se vytvořila 1. československá samostatná tanková brigáda. Útvar dostal tanky T-34 a jelo se na Polsko.

Ostravsko-opavská operace

Tanková brigáda se také zúčastnila osvobození Ostravska. Josef Kulich vzpomíná na pomoc ruské pěchoty a i na smrt Josefa Gregora: „Vjel na náměstí do Ostravy prvním tankem, otevřel dekl a snajper ho vzal z okna. Byl prvním tankem, který vjel do Ostravy.“

V Československu

Josef Kulich vzpomíná, že po demobilizaci a po usazení v Břvanech na Lounsku nebyla situace „růžová“. Ačkoliv zde byla demokracie, byli tu po válce národní správci a volyňští Češi s nimi měli problémy: „Oni nám říkali, že jsme kulaci a že nemáme rádi komunistický režim. Byli zde ale i velmi dobří lidé, jenomže jste nevěděl, komu se svěřit. Oni se báli jeden druhého. (...) Někteří šli do [komunistické strany], ale já jsem nechtěl, aby neřekli, že jsem přivezl komunismus do Československa. Oni si o nás mysleli, že jsme komunisté.“

Pamětník chtěl původně zůstat v armádě, ale osidlovací komise zvrátila jeho rozhodnutí tím, že mu přidělila hospodářství v Břvanech u Loun. Dodnes to vnímá jako újmu, protože na Volyni zanechala jeho rodina třicet šest hektarů, zatímco v Břvanech obdržel třináct hektarů. Nakonec se přece jen usídlil na Lounsku a jeho manželkou se stala Jiřina Linhartová,[2] dcera majitele pivovaru z Mirohoště, se kterou se poznal za války: „Ve válce jsme se poznali. Znali jsme se ještě ze školy, ale byli jsme mladí.“

Rodiče reemigrovali v roce 1947, kdy proběhla masová reemigrace volyňských Čechů, kteří se nezúčastnili bojů v armádním sboru. V Břvanech si Josef Kulich myslel, že bude pracovat jako soukromý zemědělec, ale po zahájení kolektivizace hospodářství ztratil. Udělal si proto zkoušky na strojvedoucího a jezdil třicet let s vlakem.

Rezoluce v roce 1968

Pamětník byl dlouhodobým činovníkem Svazu protifašistických bojovníků a za svaz sepsal v roce 1968 rezoluci proti vpádu vojsk Varšavské smlouvy. Chtěl, aby Československo zůstalo samostatné: „Když odvezli prezidenta a vládu, tak jsem psal rezoluci i proti tomu, aby je odvezli.“

V současnosti má bývalý tankista Josef Kulich vojenskou hodnost kapitána ve výslužbě a stále žije v Lounech. Dodnes je aktivní ve Sdružení Čechů z Volyně a jejich přátel a angažuje se při vojenských pietních aktech. Jeho manželka natáčení odmítla.

[1] Velká říjnová socialistická revoluce v roce 1917.

[2] Jeho manželka Jiřina Kulichová, rozená Linhartová, dostala statek v Postoloprtech.