Bernard Kobierski (* 1925  †︎ 2014)

Utéct, to není jednoduchá věc

• raněn během bojů ve Francii

• bojoval v Itálii v bitvě o Monte Cassino, kde byl také raněn

• přeškolen na radistu

• po válce studoval v Oxfordu

• za válečný žold koupil s kamarády třetinu domu v Seifertově ulici v Praze, který mu byl poté zabaven komunisty

• návrat do ČSR kvůli špatnému zdravotnímu stavu maminky

• vyučil se v obchodě s potravinami

• v 50. letech zaměstnán u Oderské plavby jako vedoucí účtárny

• po zbytek aktivního života byl zaměstnán jako skladník u Technoplynu

• po roce 1989 navrácen komunisty zabavený majetek

• zemřel 19.12. 2014

Bernard Kobierski se narodil v roce 1925 na Těšínsku v části, která patřila k Československu. Měl pět sourozenců, z nichž někteří ještě žijí. Po vypuknutí druhé světové války byl v pouhých šestnácti letech totálně nasazen v Německu, odkud s kamarádem Francouzem utekli přes Francii do Velké Británie. V Anglii se nejprve léčil s nemocným žaludkem a poté absolvoval výcvik u tankistů. Bojoval ve Francii, kde byl poprvé raněn. Podruhé byl raněn v Itálii během bitvy o Monte Cassino. Po druhém zranění skončil u tankistů a přeškolil se na radistu. Po válce nastoupil ke studiu na univerzitě v Oxfordu, ale kvůli špatnému zdravotnímu stavu maminky se vrátil do Čech. Mezitím však Evropu rozdělila železná opona a komunisté už ho do Anglie zpátky nepustili. Po vyučení v obchodě s potravinami byl v 50. letech nejprve zaměstnán u Oderské plavby, posléze pracoval jako vedoucí finanční účtárny. V roce 1957 se oženil a v šedesátých letech změnil práci - byl zaměstnán jako skladník ve společnosti Technoplyn. Za válečný žold si koupil spolu s několika kamarády činžovní dům v Seifertově ulici v Praze, který jim byl komunisty zabaven a vrácen až po roce 1989. Dnes žije ve vojenské nemocnici ve Střešovicích.