Ing. Adolf Klein (* 1934)

Láska udělala ze žida křesťana, což za holocaustu zachránilo jeho děti

• maturoval den po měnové reformě

• nepřijat na VŠ, pracoval jako fotolaborant

• později přijat na ekonomickou fakultu zemědělské VŠ

• ekonom a učitel ekonomie na středních školách

Dokument s názvem V Poličce, 21. srpna 1968 a dál…?, podává svědectví o obsazení Československé republiky vojsky Varšavské smlouvy pro dva poličské rodáky.

První z nich je pan Adolf Klein, dědeček jednoho z tvůrců dokumentu, v té době čtyřiatřicetiletý. V Poličce měl trvalé bydliště, staral se o ženu a dvě děti, jedno z nich narozené v únoru roku 68.

Druhý, Stanislav Adamec, nynější učitel na Gymnáziu v Poličce, zažil obsazení ve svých osmnácti letech, těsně před nástupem na vysokou školu.

Oba dva v dokumentu vzpomínají na své pocity při průjezdu vojsk Poličkou, i na to jak na ně poprvé obyvatelstvo reagovalo. V jejich líčení se objevují významné detaily tohoto vynuceného soužití, věci, které si člověk dodnes pamatuje: zmatení polští vojáci jezdící křížem krážem po Poličsku, pozdější nástup vojenské jednotky do nedaleké základny v Květné, ženy ruských generálů, skupující celé výkladní skříně v obuvnictvích. Postupem času se ve svém líčení dostávají dále a dále na pomyslné časové ose, nevědomky prodlužují intervaly mezi jednotlivými příhodami a tak také potvrzují zásadní pravdu, která je na konci dokumentu shrnuta panem Kleinem: všem tu ruští vojáci vadili – ale všichni si na ně časem zvykli.