Konstantinos Katsianikos (* 1941)

„Nedej se, my jsme se taky nedali.“

• 1960 - odešel do Prahy

• pracoval na dráze, po revoluci jako průvodce

• žena je Češka

Resumé – Konstantinos Katsianikos

Konstantinos Katsianikos se narodil v roce 1941 ve vesnici Perivlaki v severozápadním Řecku. Přišel do Československa se svými třemi sourozenci v dubnu 1948 jako jedno z prvních řeckých dětí. Dětství strávil v dětském domově, poté studoval na gymnáziu v Krnově. V 19 letech se odstěhoval do Prahy, kde vystudoval průmyslovou školu a stal se strojvůdcem. Část jeho rodiny se vrátila do Řecka, jeden bratr odešel v roce 1969 do Švédska. Po revoluci se stal průvodcem, považuje se za jednoho ze zakladatelů řeckého turismu v České republice. Manželka je Češka.

• Příbeh pamětníka v rámci projektu Sixty Years After. Memory of Greek Civil War Refugees in Czechoslovakia, 1949-2009 (Tereza Vorlová)