Josef Kalcovský (* 1919  †︎ 2015)

Lidé by se měli k sobě chovat dobře, neměli by se stavět proti sobě

• zúčastnil se bojů u Dukly, na Slovensku, na Moravě

• po válce se usadil v Žatci a poté ve vsi Hošnice

• zaměstnán jako ekonom v JZD

• zemřel 23. března 2015 v Praze

Josef Kalcovský se narodil 13. listopadu 1919 v Mirohošti na Volyni. Jeho rodiče pocházeli z Čech, byli to zemědělci a do Volyně se přestěhovali již v roce 1895. Pamětník navštěvoval v Mirohošti spolu s českou menšinou českou školu. Podle jeho vzpomínek se volyňským Čechům v nové vlasti líbilo a měli v Mirohošti i vlastní pivovar. Rodiče přijali i tamní pravoslavnou víru, ve které byl pamětník rovněž vychováván.

Josef Kalcovský vzpomíná hlavně na německou okupaci. Volyňští Češi se během války aktivně zapojili do pomoci partyzánům, které zásobovali hlavně potravinami. Krutě na to doplatila obec Český Malín, která byla Němci srovnána se zemí a všichni obyvatelé, včetně žen a dětí, byli upáleni ve stodole. „Němci Malín vypálili a všichni Češi byli zabiti. Pomáhali ruským partyzánům a na základě toho, že Češi Rusům pomáhali, tak vypálili všechny ty Čechy.“

Pamětník v Polsku vystudoval střední ekonomickou školu a pracoval krátce jako ekonom ve volyňském pivovaru. V průběhu druhé světové války se ale rozhodl aktivně bojovat proti nacismu a stejně jako mnoho dalších volyňských Čechů vstoupil dobrovolně do nově tvořené armády generála Svobody. „Byli jsme svobodní vojáci ve svobodné armádě.“

Jako ženista se zúčastnil bojů na Dukle, na Slovensku, na Moravě a nakonec přišel s vítěznou Rudou armádou i do Prahy. Se Svobodovou armádou došla do Československa i jeho žena Miluše, která byla telefonistka. Za své zásluhy během bojů v druhé světové válce dosáhl Josef Kalcovský hodnosti podplukovníka.

Oba manželé už v Čechách zůstali a po dvou letech strávených v Žatci odešli z armády a usadili se v malé vsi Hošnice u Chomutova, kde vychovali jednu dceru. I v Čechách se pamětník živil jako ekonom a pracoval v místním jednotném zemědělském družstvu.

Josef Kalcovský zemřel krátce po natáčení rozhovoru pro Paměť národa, v březnu roku 2015.

• Příbeh pamětníka v rámci projektu Příběhy 20. století (Jana Červenková)