rotný v. v. Josef Hřebík (* 1923)

Vjeli jsme do bahna, najednou to luplo a spolujezdce to vymrštilo ven

• setkání s americkou armádou v Plzni

• návrat na Volyň, práce v podniku se zemědělskou technikou

• 1947 – odchod do Československa

• automechanikem ve firmě Fidler

Josef Hřebík se narodil v roce 1923 ve volyňské Olšance u Žitomira, kam se přestěhovali jeho prarodiče z Nového Bydžova v sedmdesátých letech 19. století. V době jeho dospívání spadala rodná obec do oblasti východní Volyně, kde v té době vládl Sovětský svaz. Otec pracoval v kolchozu v Krošně, kde se staral o býky a koně, strýc dělal mistra v podniku na zpracování rašeliny.

Pamětník začal po škole pracovat v kovozávodu Progres. Maturitu absolvoval ve večerní škole. Na tehdejší život vzpomíná idylicky – jak ho židovský učitel vedl ke hře na kornet, na krásné nádraží v Olšance a na rodinný sad. S ukrajinskými i ruskými sousedy údajně vycházeli dobře a za sovětské správy prý nezažil vážnější ústrky židovského obyvatelstva. Například většina tamních lékařů byli právě Židé. Po příchodu nacistů v roce 1941 byl však svědkem popravy jednoho z nich. Počátkem roku 1944 byla oblast Volyně osvobozena a volyňští Češi masově rukovali do Svobodovy armády. Josef Hřebík vstoupil do 1. československého armádního sboru Ludvíka Svobody.

V Žitomiru prošel výcvikem a krátce nato se stal rotným. Celou válku jezdil s džípem Willis – jeho úkolem byla doprava vysokých vojenských důstojníků. Na boje v rámci Karpatsko-dukelské operace si sice vzpomíná, ale přímých akcí se prý neúčastnil. Ve vyprávění se často vrací k obrazu mrtvých koní a poškozených tanků, které spatřil při příchodu na Duklu. Při jedné cestě tu také najel na menší minu. Výbuch lehce poškodil auto a zranil jeho spolujezdce, jehož pamětník dopravil do nejbližší vesnice.

Spolu se Svobodovou armádou se účastnil osvobozovacích bojů na Slovensku včetně bojů o Liptovský Mikuláš. Poté prošel Moravou do Prahy a dostal se krátce i do Plzně, kde se setkal s jednotkami americké armády.

Na podzim 1945 se pamětník vrátil na Volyň do rodné vesnice, po roce 1947 však vyslyšel nabídku československých úřadů, reemigroval a usadil se v Jindřichově Hradci. Živil se pak jako automechanik ve firmě Fidler a později jako dělník na pile. V roce 2009, kdy byla nahrávka pořízena, žil Josef Hřebík se svou manželkou v Jindřichově Hradci.

• Příbeh pamětníka v rámci projektu Příběhy 20. století (Ondřej Nezbeda)