Ladislav Hošek (* 1924)

Odbojář se zprávami pro exilovou vládu v Londýně

• narozen 4. 8. 1924 ve Čkyni na Vimpersku

• krátce po jeho narození se rodina odstěhovala do Strakonic

• roku 1942 absolvoval tříletou učňovskou obchodní školu

• vystudoval pražskou aranžérskou školu a odešel studovat obchodní školu, kde maturoval až po válce

• v roce 1942 vstoupil do ilegální odbojové skupiny důstojníka Svatoše, která vznikla po rozpadu Obrany národa

• byl nuceně nasazen ve strakonické ČZ

• od roku 1944 byl členem regionální odbojové skupiny Niva

• po válce pracoval jako učitel

Skaut je vždy věrný a oddaný:

Ladislav Hošek byl od mládí skautem. Narodil se ve Čkyni, v malém městečku na pokraji Šumavy, ale na své dětství v těchto místech si Ladislav Hošek vzpomenout nemůže. Bylo mu totiž pouhých několik měsíců, když otec získal práci ve strakonickém Fezku a celá rodina se přestěhovala do Strakonic. Podniky Fezko a Česká Zbrojovka zaměstnávali tisíce zaměstnanců a město se začalo rozrůstat, přestože výroba stagnovala ustavením Atatürkova Turecka a zákazem nošení fezů. „V sobotu byl takzvaný velký obchod, do obchodu s textilem docházeli i lidé z okolních vesnic. Dříve nebyl v Oseku, v Radomyšli ani v Katovicích žádný podobný obchod.“ Když malému Ladislavovi bylo sedm let, zemřel mu otec a malý kluk zůstal sám se svou maminkou.

Tatínkovu památku se rozhodl uctít vykonáváním stejného řemesla, v roce 1939 nastoupil do učení na prodavače textilií na Učňovské škole obchodní, kterou úspěšně absolvoval roku 1942, následovalo učení v Praze a ve Volyni.

Spojkou ve Svatošově skupině s úkoly pro exilovou londýnskou vládu:

Před okupací prodával v obchodě a kdyby se mu sama nenaskytla příležitost vstupu do odboje, prožil by celou protektorátní dobu ve zcela jiném duchu. Mladí odbojáři vstupovali do ilegálních skupin náhodně. Podobný byl i vstup Ladislava Hoška do Svatošovy skupiny vzniklé po rozpadu Obrany národa.

Co to je za organizaci? Zkráceně ilegální odbojová organizace vzniklá za okupace z důstojníků prvorepublikové československé armády. Rozšířeně skupina vojáků, kteří se nesmířili s německým obsazením a hodlali proti nacistům bojovat všemu dostupnými prostředky. Obrana národa vznikla již v roce 1939 a počítala s rychlým pádem nacismu, po kterém by se jako vojenská organizace podílela na odzbrojování wehrmachtu a nastolila by svobodný režim. Její chybou bylo nedodržení konspirace, jak dokládá Jaroslav Podlipný (1922), sám zakladatel ilegální odbojové skupiny působící na Mladoboleslavsku. „Obrana národa doplatila na používání normální vojenské organizace a nikoliv konspirativní. Němci jeli podle seznamu a zavírali.“ Gestapu pak nedělalo problémy podle seznamu zatýkat členy Obrany národa, popravovat je nebo posílat do koncentračních táborů. Zbylí členové po uvědomění této strašlivé chyby přešli do hluboké ilegality, ovšem i druhá garnitura byla rozbita a členové pozatýkáni. Nyní měl být zatčen i kapitán Antonín Svatoš[1].

Unikl gestapu díky náhodě. Byl nalákán na spolupráci s další odbojovou skupinou a měl jet s konfidentem v tramvaji za jeho údajnými spolupracovníky. Díky své intuici ukončil spolupráci skokem do vedlejší tramvaje a zjistil, že jsou zatýkáni další členové ilegální organizace. Na nic nečekal, sbalil se a odjel pryč. Doma nechal manželku a děti. Později byla manželka, zřejmě v rámci tzv. E-akce[2], internována ve Svatobořicích, protože její manžel byl nezvěstný. Antonín Svatoš ovšem neodešel z protektorátu, možná chtěl, ale neměl kudy a nemohl se na nikoho spoléhat. Nakonec získal bydliště u spolupracovníka z odboje, v domě rodiny Bystřických v Křimicích u Plzně. Ironií osudu neměl Bystřický takové štěstí, dostal se do koncentračního tábora Dachau a Antonín Svatoš se tak dostal k ženě, které bylo dovoleno žít i po zatčení manžela běžným životem, zatímco sám svou nepřítomností způsobil manželce utrpení ve svatobořickém lágru. Nadále se svou ilegální činností hodlal podílet na odboji.

Vzhledem k nezbytné a hluboké ilegalitě si musel najít tajné spolupracovníky-spojky, sám se mezi lidmi moc pohybovat nemohl a chtěl využít kontakty na nejvyšší velení Obrany národa. Rozhodl se rychle jednat a přes své známé si potřeboval zajistit spojky. Sehnal je z nejrůznějších částí protektorátu a pravděpodobně kvůli konspiraci si nevybíral vojáky, ale prosté občany a ještě lépe mladé lidi. Jednou z těchto spojek byl Ladislav Hošek.

V roce 1942 přijel do strakonického obchodu s textilem pan Novák a nabídl Ladislavu Hoškovi možnost ilegální odbojové činnosti pod Svatošovým vedením. Ten tentokrát zariskoval a přijel do Strakonic - jednak nemohl dovolit, aby nedůvěryhodná a neznámá osoba, přestože možná spojka, přijela do bytu pí. Bystřické a jednak si mohl Ladislava Hoška při osobním setkání prověřit. „Novák mi řekl, zda bych mohl vyjít ven, chtěl mi něco říct. Já jsem vyšel ven a on povídal: ‚Mám pro vás zprávu. Sestra k nám do domu přivezla důstojníka žijícího v ilegalitě a hned první večer nám řekl, že by potřeboval najít ve Strakonicích nějakého spolupracovníka, někoho, kdo by za ním jednou do měsíce jezdil, vozil zprávy ze Strakonicka a dostával od něj úkoly. Ládíku, dobře si rozmyslete, zda byste do toho měl chuť a přijeďte k nám.‘ My jsme se s panem Novákem dobře znali a on mi věřil, řekl to na rovinu. Svatoš navrhl, jak by si spolupráci představoval, ovšem důvěrnosti mi neříkal. Celkem se mi zamlouval, tak jsem s ním začal spolupracovat. Byl to člen československé armády, jehož největším zájmem bylo dostat Němce z Československa. Veškerá činnost, kromě Křimic u Plzně, kam jsem za důstojníkem jezdil, probíhala ve Strakonicích. Svojí matce jsem napovídal, že jezdím za pánem, který by mě dostal z nuceného nasazení do Německa. Ona tomu uvěřila a byla ráda. Po revoluci jsem jí řekl pravdu.“

Ladislav Hošek při vyprávění velice často používá slovo konspirace. Je pro něj základem veškeré odbojové činnosti a vyplývá se Svatošova zaučování do metod odboje. Sám Svatoš kvůli jejímu nedodržení přišel o řadu svých přátel a známých.

Na protektorátních rádiích nebo na veřejných místech visela cedulka s nápisem: „Pamatuj, pamatuj, že poslouchání zahraničního rozhlasu je zakázáno a trestá se káznicí nebo smrtí.“ A poslouchání cizího rozhlasu bylo jednou z činností, kterou Ladislav Hošek postupoval. Mezi další činnosti se řadilo pozorování nacistů ve Strakonicích, zjišťování počtu a nákladu zdejších vlaků a změny na úřednických místech. Se Svatošem se scházel jednou za měsíc. „Poslechli jsme Londýn a Moskvu, poslechli jsme nejnovější zprávy a on mi jako voják vysvětloval kroky armád. Poté jsem ho informoval, jak to vypadá ve Strakonicích. Jezdil jsem v saku, v podšívce jsem si udělal několik patentů a  materiál jsem šoupl mezi podšívku a látku, uzavřel a jel jsem domů. V tašce jsem měl několik papírů pro gestapáky, aby se v tom přehrabovali. Na trase Budějovice – Plzeň pravidelně kontrolovala německá hlídka zavazadla.“

Kapitán Svatoš byl skrze další kontakty napojen na exilovou vládu sídlící v Londýně. Ačkoliv Obrana národa a kapitán Svatoš měli skutečně spojení s nejvyššími místy, může se následující úkol zdát lehce přehnaný: „Svatoš povídal: ‚Je to úkol, který hraničí s cizí zemí. Potřebujeme získat celkový plán všech budov zbrojovky. Musí v tom být označení: co se tam vyrábí, kolik je tam lidí, jestli tam jídelna, kuchyně či nějaká samostatná místnost. Plán je ukrytý na nějakém místě. Kdybys jej našel, nečekej na další měsíc a přijeď.‘ Celou cestu jsem přemýšlel jak to udělat.“ Díky známosti s mistrem chromovny ze zbrojovky, panem Benešem, se k plánům dostal. Pan Beneš tušil zapojení Ladislava Hoška do ilegální činnosti a zařídil mimořádné jednohodinové chemické cvičení, při němž sebral plány zbrojovky a propůjčil je Ladislavu Hoškovi, který jej v uzavřené kanceláři opsal. Po opsání nechal Benešovi plány na stole. „Svatoš mně říká: ‚Nejsi zvědavý, co s tím uděláme? Ty jsi sice mladý, ale já ti to řeknu. Jako mám tebe pro Strakonice, tak mám další osoby z jiných míst. V nejbližší době přijede moje pražská spojka, ta sem jezdí jako ty, dostane plán, půjde mezinárodnímu rychlíku na trase Vídeň, Brno, Praha, Drážďany, Lipsko, Berlín a Hamburg. Půjde k rychlíku asi půl hodiny před odjezdem z Prahy a bude hledat člověka, jenž je v rychlíku kuchařem. Šikovně si vymění obálku, to už je jejich věc. Ten si v Hamburgu splní své pracovní povinnosti jako kuchař nebo číšník a vydá se do města. Vídeň – Hamburg je ohromná trasa a v Hamburgu mají několik hodin přestávku, než pojede vlak zpět. Sejde se v parku s člověkem, který zajišťuje naše úkoly a jeho úkolem bude dostat obálku do Londýna pro naši vládu. Některé země nejsou ve válečném stavu s Německem a normálně jezdí s loďmi do hamburského přístavu a zpět. Plán se tak dostane se k plukovníkovi Moravcovi a ten to dá Benešovi.‘ Od momentu, kdy jsem předal plán zbrojovky, mně při náletech nebylo dobře. Přelétávali přes podnik, o kterém jsem poslal informace! Mohli bombardovat např. kanóny. Měl jsem strach, že zaviním smrt lidí. Naštěstí k tomu nedošlo.“

Antonín Svatoš porušoval konspiraci a navštěvoval své děti, které přebývaly u pěstounů, nebo vycházel ze svého domovního úkrytu na večerní vycházky. Nebyl zatčen kvůli gestapu ani kvůli rozbití Obrany národa, ale telefonátem nemohoucího a nemocného starého muže. Několikrát v domě zaslechl starý muž dupot a zvuky neznámého člověka ve večerních hodinách a zavolal českým četníkům, kteří celou záležitost podstoupili gestapu. Antonín Svatoš tak byl čtrnáct dní před koncem války zatčen a odvezen na výslech: „Na gestapu ho hodně mlátili. Jednou ho přivedli do cely a hodili ho na zem. Nad ním stál dozorce, Vídeňák mluvící česky, a často se podivoval, kolik ran od gestapa vydrží. Svatoš si ho zapamatoval. Celou noc přemýšlel ve své cele a došel k závěru, že musí něco udělat, jinak by ho gestapo umlátilo. Vídeňák mu přinesl snídani, Svatoš s ním chtěl mluvit a všechno mu řekl. Říkal: „Já potřebuji Vaši pomoc a já na oplátku pomůžu Vám. Já budu mít určitou moc, až to praskne. Vždyť víte, že jsou Rusové ve Vídni, táhnou na Berlín, Američané jsou v Bavorsku, tak na co čekáte? Já potřebuji vědět, co o mně gestapo ví! Potřebuji se pomalu přiznávat, aby polevili v mlácení, jinak mě zabijí.“ Do 3 dnů dozorce přišel, řekl Svatošovi několik věcí a když gestapo vidělo, že je neignoruje a je ochoten něco říct, tak mlácení takové nebylo. Takhle se z toho dostal.“

Osvobodit své rodné město se zbraní v ruce:

Niva vznikla ve Strakonicích a v Domažlicích jako pomocná odbojová skupina pod záštitou pražského Předvoje a Rady tří. Přestože byla polovojenskou organizací, četní členové byli muži od rodin a po sehnání zbraní a potřebných informací povstali se zbraní v ruce proti německým vojákům.

Jedním z úkolů Ladislava Hoška bylo získávat další spolupracovníky pro Svatoše. V tomto smyslu se jeho plány kryly. S Nivou se dostával na křehčí půdu, konspirace nebyla tak přísně dodržována a úkoly byly útočnější než u Svatoše Už se blížil konec války a Niva měla získávat více materiálu i lidí pro připravovanou revoluci.

Neustávaly nálety hloubkařů ani shazování spojeneckých bomb a Ladislav Hošek v těchto chvílích získával další spolupracovníky pro Svatoše i pro Nivu nebo psal Němcům výhružné dopisy: „Našel jsem výborného člověka, jmenoval se Jan Marušák a byl pokladníkem na úřadu. Kontaktoval jsem ho, vše jsem mu řekl a on souhlasil. Svatoš byl rád, domluvili jsme termín a šel jsem Svatošovi naproti na strakonické nádraží. Zrovna bylo letecké nebezpečí a já jako spojka civilní obrany ve Strakonicích jsem se mohl po městě pohybovat. Dovedl jsem Svatoše do svého bytu, rovněž přišel Marušák, představil jsem je a poté si vyřídili věci. Marušák slíbil, že bude pracovat podle pokynů naší organizace a zapojí se do Revolučního národního výboru. Pro Nivu jsem potřeboval sdělit plavci a vojenskou hodností četaři Darebnému, že s ním ilegální organizace Niva počítá, má si vybrat deset blízkých lidí, jež měl po vypuknutí povstání svolat a čekat na úkoly. Napsal jsem mu anonymní dopis, poslal jsem ho a sledoval pošťáka. Viděl jsem, jak Darebnému dává dopis. Ten ho rozbalil, otevřel, zavřel a schoval. Bylo jasné, že ví, o co jde. Netušil od koho to bylo. Gestapáku Moravcovi jsme psali česky a ostatním německy. Psali jsme jim, že bude revoluce a každý se bude zodpovídat. Druhý den jsem je kolikrát potkal a tvářili se všelijak. Snad to působilo. I další bývalí vojáci byli proti režimu, např. nadporučík Křivanec se vracel kolem 4. ranní hodiny, protože porážel telegrafní sloupy.“

Niva připravovala roty, čety a družstva, které po vypuknutí povstání měly Němce vyhnat z města. Skutečně vše proběhlo bez vážnějších přestřelek nebo ztrát, známá je pouze přestřelka mezi Nivou a německými vojáky v Ulici 5. května, v níž našlo svoji smrt několik mladých mužů. Němci se naštěstí vzdávali, už věděli, že je konec: „5. května jsem se dostavil do penzionu Podskalí, kde jsme zatkli ubytované Němce. Vedoucí naší skupiny byl vrchní četnický strážmistr Vojta, s jehož syny jsem chodil do skautingu. Němci měli pod matracemi pistole a museli slíbit, že zůstanou na ubikacích a nikam nepůjdou. Poslali jsme tam lidi, kteří je hlídali a Němci byli poté posláni do sběrného tábora. Ve sběrném táboře bylo asi 2000 Němců. Ještě byli rádi, že se nedostali k Rusům. Pistole jsme přinesli na velitelství, v místě současného městského úřadu, a tam si to mezi sebou rozdělili. Řada lidí neměla ani pistole. To bylo hrozně nebezpečné získávat načerno pistole, které by nebyly ve zbrojovce spočítané nebo co by přišly z opravy, kde o ní nebyla dobrá evidence. Skalický řadu pistolí sehnal a potom se tyto pistole používaly v revoluci. Já jsem měl vlastní pistoli od Svatoše. Velitel a zástupce družstva měl deset nebo jedenáct lidí a rozdělil si je podle potřeby. Jedenáct lidí tak mohlo jít do lesa na dvě místa. Já si vzpomínám, že jsme byli v kruhu připravení s puškami a čekali jsme je. Věděli jsme, kudy chodí. Museli jsme být zticha, ani zapálit cigaretu jsme si nemohli.“  Nakonec od Vimperka přijeli Američané a veliteli Nivy, poručíkovi Bláhovi, podali ruku a poblahopřáli k úspěšnému osvobození.

Němci byli odsunuti do lágru namísto dnešního autobusového nádraží a členové SS byli uzavíráni na místě dnešního Městského úřadu. Přesto nebyli všichni stejní, řada lidí si to uvědomovala: „Já jsem poznal i ty lepší Němce, ale většinou SS nebo Sicherheinstdienst. To byli lidé, kteří nás byli schopni pomlátit, schopní popravit šest miliónů lidí. Všichni Němci nebyli stejní. Jeden z Chamu byl hodný, příjemný, inteligentní Němec. Pokud ho někdo pozdravil heilováním, tak musel samozřejmě zaheilovat také. Po něm přišel mladý Němec, právník, a uměl perfektně česky. To bylo neštěstí pro Strakonice. V prodejnách si ženy kupující na potravinové lístky stěžovali na málo chleba pro děti, on je poslouchal a na některé z nich zavolal gestapo. Další uměl také česky, jmenoval se Moravec a byl velitelem Sicherheitsdienst. Do jejich práce patřilo poslouchat slova českého národa.“

Při bombardování Strakonic zemřel Ladislavu Hoškovi kamarád: „Viděl jsem, jak se z jednoho letadla odpoutaly tři bomby. Za chvilku zazněly tři rány, dopadly někde u zbrojovky. Pak jsem se dozvěděl, že můj kamarád Karel Keřka šel za dívkou na schůzku, jeho to zabilo a té dívce bomba utrhla ruku.“

Vlastenectví jako základ všeho:

Po válce si Ladislav Hošek dodělal obchodní školu a pracoval jako učitel ve Volyni. Jakmile přišel rok 1948, tvrdě odmítal komunistickou stranu a nikdy nebyl jejím členem. Přestože mnozí podlehli jejímu vábení o vládě dělnické třídy a byli přesvědčeni, že právě KSČ je cesta k lepšímu zítřku, Ladislav Hošek se rozhodl nadále zůstat přívržencem skautů a tím pádem odpůrcem KSČ.

V roce 1951 přišly volby a Ladislav Hošek byl jedním z přibližně 300 strakonických občanů, kteří odevzdali tzv. „bílý lístek“. Volební lístek bez hlasu pro KSČ podávali lidé nesouhlasící s režimem, dali tím najevo svůj odpor a zároveň si byli vědomi, že upadnou v nelibost. Ladislav Hošek byl „perzekuován“ tím, že nedostal ve Strakonicích byt a musel se odstěhovat zpátky do svého rodného domu ve Čkyni. V podstatě tím měl klid, s komunisty se ve zlém rozešel, o politiku se nezajímal a v poklidu učil až do důchodu.  Jako učitel s praxí si dodělával vysokou školu.

Poselství: „Mladí lidé by měli dobře poznat českou historii. Já bych přál mladým lidem, aby se jim podařilo být dobrými vlastenci.“

• Příbeh pamětníka v rámci projektu Příběhy 20. století (Luděk Jirka)