Alois Holub (* 1917)

Tak se člověk na to připravil, jako že je to teda skutečnost a že teda umřu

• pomoc židovským vězňům - izraelské ocenění Spravedlivý mezi národy

• po válce zaměstnán v podniku Rieger-Kloss (výroba varhan)

Stolařem u mistra Jelínka

Alois Holub se narodil 11. června 1917 v Bítovčicích u Jihlavy. Vyučil se truhlářem.

A já jsem po dvou letech učení si dopisoval s tím v Příboře, a tak ten můj švagr o víkendu zajel do Valašského Meziříčí, protože já jsem chtěl do té dřevařské školy, a tak mi tam sjednal to učení.“

Ve Valašském Meziříčí byl přijat do dílny mistra Jelínka, kde pracoval v letech 1934-1936. „Na Vánoce 1936 jsem jel dom a mistr mi říkal: ‚Jedeš domů, tak už zpátky nejezdi. Moc práce nemáme a ty nějak tíhneš k těm komunistům…‘ Tak jsem byl rok a tři čtvrtě doma.“

Vojenská služba

V roce 1938 byl pan Holub odveden na vojnu. Sloužil v Jemnici u Třebíče, ale brzy byl s vážnou nemocí hospitalizován v Jihlavě.

Před válkou jsme měli jít - na podzim 1938. A když se to tak semlelo, tak se to různě odkládalo, a tak že na březen. A nakonec jsem dostal předvolání na 1. března. A 15. března k nám přišli do nemocnice doktoři němečtí. To jsme tam museli všichni zůstat a druhý den ráno nás potom probírali, kdo může jít domů a kdo zůstane.“

Po válce dostal povolávací rozkaz znovu, ale protože byl po propuštění z Mauthausenu ve špatném zdravotním stavu, vojenskou službu nenastoupil.

Asi 14 dní jsem chodil po ordinacích, to jsem byl ještě po druhý v Brně, to mě pustili na přezkoušení a pak mě zavolali ještě jednou. Tak jsem byl zase v Jihlavě v nemocnici. A ten primář vojenskej říkal: ‚Bože, synku, ty teda vypadáš! Ty vypadáš bídně!‘ A já říkám: ‚Tak mě propusťte…‘ A on: ‚No, jo…‘ A tak jsem chodil, snažil se, a než jsme to všechno oběhali, tak jsem potom dodatečně dostal tu modrou knížku.“

Komunistický odboj za války

Po okupaci Československa se pan Holub vrátil k mistru Jelínkovi do dílny.

Potom mě pozval ještě, že mají ještě práci. A tam jsem se znovu dostal do styku s těma kamarádama bejvalejma ( z komunistické organizace).“

Alois Holub se připojil ke kamarádům a vstoupil to Komunistické strany Československa. „Nastoupil jsem někdy 19. května 1939 a 26. března 1941 mě sebrali.“

Gestapo odhalilo komunistickou organizaci ještě v přípravné fázi, dříve než mohla vyvinout větší odbojovou činnost. „Zatím to bylo jen, že jsme se hlásili k tomu odboji. Jestli jsme něco provedli, to bylo minimum.“ „To v lednu byl zatčen Ústřední výbor (KSČ) a pak už to jelo na okresy.“

Alois Holub byl zatčen v Ostravě 26. března 1941. Ihned byl převezen do Brna do pověstných Kounicových kolejí.

Dopoledne, vlastně odpoledne kolem třetí hodiny, to se scházeli ti Němci. A v pět odpoledne tam přicházeli Němci se dívat na ty popravy k tomu Václavu, nebo jak tomu tam říkali. Tak počítám, že třetina až polovina nás tam byla postřílena. A ten zbytek nás 8. (října 1941) odvezli Pod kaštany (v Brně) a tam jsme se do rána shromažďovali. A mezi náma byli i Židé. Tak nás bylo asi 50 vězňů.“

Koncentrační tábor 3. stupně Mauthausen

Na podzim roku 1941 byl převezen v transportu do koncentračního tábora Mauthausen.

Ráno asi ve tři hodiny jsme dostali polívku na cestu a autama nás odvezli na nádraží a jeli jsme, nevěděli jsme kam. Tak jsme jeli do Vídně a pak tou dráhou kolem Dunaje, až jsme zastavili v Mauthausenu na stanici.“

Již přijetí v táboře Mauthausen bylo drsné a svědčilo o těžkých podmínkách v lágru. „Teď jsme běželi do koupelny, tam u těch schodů zase stál chlap. A některej sešel z těch schodů dobře a některej spadl. No tak jsme vlezli do koupelny a ten, koho si vybral ten esesman, tak toho tam měli důstojníci a možná i ten Lagerkomandant a tam se s ním bavili.A jak se trochu probral, tak studenou vodu, když se trochu vybral, tak (znovu). Tak tam nás ostřihali a šli jsme pod sprchy…“

Po karanténě se dostal Alois Holub na práci do dílny. Měl štěstí, pracoval v suchu a pod střechou. „Dvacet čtyři nás přišlo - většinou na devátej blok. Devátej - tam zůstávalo tak nějak víc Čechů až do konce války. A dvacet čtyři nás bylo nakonec na komanda stolařů, tesaři, zedníci, malíři. To měli z těch Čechů tak jako vybráno.“

V transportu, ve kterém Alois Holub do Mauthausenu přijel, také cestovala skupina obyvatel Československa židovského původu.

A s námi jela polovička Židů, co je sesbírali v Brně, a těm se nejvíc věnovali. Ráno, když jsme šli podepisovat kremaci, že souhlasíme s kremací, tak ti Židé byli nastoupení, a jak ti byli (zřízení), to byli možná nějací úředníci nebo právníci…, a ti tady měli jen čárky a ten obličej modrej, zelenej, nateklej každej. A tam se říkalo, že ti Židé v Mauthausenu nevydrželi dýl jak tři dni. To se chodili esesmani tam trénovat. A my jsme byli taky posledním transportem, jinak už tam Židy nevozili.“

Pan Holub pracoval v truhlářské dílně a výroba ozdobných krabiček a kazet mu zachránila život.

A byly taky doby, že v poledne jsem se zastavil u toho Lageraltestera, přišel kápo, tak mi říká: ‚Lojzku, zejtra v poledne potřebuju kazetu.‘ Tak já v dílně jsem si to trochu připravil a do toho hladovýho žaludku za ty kalhoty (pronesl materiál na světnici). To jsem měl strach, jestli nebudou prohlídky na bráně, ale vždycky jsme tak nějak prošli. A dělal jsem až do rána, tu kazetu jsem odevzdal, ale to jsem celou tu noc (pracoval) a měl jsem jenom trochu sladkýho kafe a to bylo tak všecko, co jsem měl.“

Po atentátu na Heydricha se situace v Mauthausenu pro Čechy výrazně zhoršila. „To bylo právě v tom roce 1942 Alle Tschechen antreten!Někteří ztratili, jak lezli a museli oknama vyskákat, aby nastoupili na Appellplatze. A tam už byli připravení (esesmani), dlouho tam s nima dělali: pochod, běh. Tam je honili a mlátili a ti staří někteří už nemohli a tam padli a to oni už měli různý metody. A jeden čas za tý heydrichiády Češi byli vyhlášeni za něco, jako byl Žid: menší porce chleba a kdekdo jim mohl dát pár facek. To si stoupl člověk do uličky, šel nějaký Němec, chytl vás a nebyl nikdo, kdo by pomohl.“

Mám v mysli tam nějaké to komando venkovský, který pomáhalo tam někde na statku, a tam si udělali esesmani nějakou zábavu a nějaký pohoštění k něčemu, já nevím, a donesla se nějaká kořalka do lágru, a tak celý komando zlikvidovali. Celý komando se zlikvidovalo. To šli, měli tam připravenou práci, takže dělali, nakládali, vozili a během té práce byli bití. Někteří ještě přišli k obědu a byli si vědomí, že odpoledne tam zůstanou oni. A celý to komando, co člověk viděl …“

V Mauthausenu byli také popraveni zatčení sokolové, kteří pomáhali výsadkářům. „Možná, že důležitější věci zapomínám. Sokoli. Tenkrát říkali, že jich přišlo snad 300 a byli zaplynovaní. To se táhlo tenkrát ten smrad z toho komínu…“

Ke konci války začali Němci svážet část židovských vězňů z Osvětimi do Mauthausenu. Soustředili je do stanového lágru. „To bylo jídla čím dál míň jako všude a stěhovala se Osvětim. A Wolfi tady píše všechny ty vzpomínky od začátku války.“ Wolfi Adler, známý pod jménem Sinaj Adler, byl jedním z Židů převezených do Mauthausenu. Alois Holub, když mohl, tak mu nosil alespoň nějaké jídlo. „Já jsem se s ním seznámil hned, já jsem šel na tu 18. a tam mně říkal náš advokát Dobiášek: Teď přišli tady nějaký kluci z Prahy.Tak mě to zajímalo, tak po apelu ať tam přijdu. Tak jsem tam přišel a oni ho zavolali.“ „Já jsem se mu představil, a že jak budu mít chvilku, tak že přijdu. No, tak jsme se spolu seznámili. (...) On mně vykládal, že je syn rabína, matka byla v Osvětimi zaplynovaná na jeho narozeniny. A oni potom že cestovali, až docestovali někdy v lednu, že šli s tím pochodem smrti. To safra, v tý knížce to je.1 Tak jenom stručně a tak to bylo. A oni měli menší příděly chleba a všeho, a tak já jsem mu vždycky, my jsme se scházeli odpoledne, tak já jsem mu donesl kousek chleba a tak to bylo v tom lágru, pokud on byl, mohl přijít a mohli jsme se sejít.“

Pan Holub a Sinaj Adler si také posílali motáky, které má pan Holub schované. „V jednom mně píše, abych mu (přinesl) alespoň nějakou vodovou polívku, jestli mám, jestli můžu. A tady jsou ty motáky, co mi posílal.“

Za pomoc, kterou Alois Holub Sinaji Adlerovi poskytl, dostal ocenění Spravedlivý mezi národy, které uděluje Izraelský stát.

Přátelé se setkali i po válce. „Za měsíc mi píše, že sháněl v Praze nějaký (přátele) a že nenašel ani jednoho známýho a že se cítí velice osamocenej jako v tom lágru. A že tam na terase potkal nějakýho známýho taky asi z Vídně nebo z Mauthausenu, a tak se ho ptal, jestli neví mojí adresu, a ten mu dal adresu myslím na Jendu Svobodu, kterej měl moji adresu. Tak mi napsal a tam psal, jak se cítí osamocenej a že tenkrát z toho Mauthausenu šli z Kirchenu do lágru nejhoršího, jakej zažil.“

To osvobození: tak už ve čtvrtek utíkali (esesmani), už se tam tratili sem tam… V pátek se ještě šlo do dílen a ještě i v tu sobotu jsme šli, ale některý komanda už taky nechodily. A v pátek už tam ti esesmani nebyli.“

Po válce

Po válce se pan Holub oženil a zůstal na Valašsku. „A teďka bylo třicátýho, a tak (jsem) si říkal, zajedu na Valašsko, co tam dělá Zdeňka. A tak jsem si říkal, ještě to musím stihnout v tom květnu. A tak jsem si vzal kolo a jel jsem…“

Po pobytu v koncentračním táboře měl pan Holub podlomené zdraví a musel se dlouho zotavovat. Proto nemohl vykonávat svou práci truhláře. Nejprve pracoval na úřadě, ale tato práce ho neuspokojovala. Posléze mu švagr, který pracoval v Krnově v závodě Rieger-Kloss, kde se vyráběly varhany, nabídl, jestli nechce pracovat u nich v továrně. „Tak mě to tak nějak chytlo a aj tady jsem měl už známé moje kamarády, a tak jsem se sebral, přijel jsem a hledal jsem varhany.“

Zážitky z koncentračního tábora, kde umíraly tisíce a tisíce lidí, ho děsí dodnes.

„Hloupé je to, že to, co člověk prožil, tak se mu zdá. A tak si říkám, že ten, kdo to neprožil, tak se mu to nezdá…(smích) A někdy je to tak, se to vědomí tak vrátí do té atmosféry, že když se potom probudím, tak jsem úplně v té tísni… Kdysi se mi taky zdálo: šli jsme na popravu všichni a Lageraltester šel kolem a já jsem mu říkal: ‚No, jo… Ty se vždycky dovedeš z toho (vyvléci)…‘ (smích) Tobyly situace. Buďto se člověk připravil a celý život si tak nějak říkal: ,Tolik lidí umíralo a jednou stejně umřu, tak co… To je jako moment, a když musím a nedá se nic dělat, tak co, proč se už teď trápit.A taky kolikrát se člověk připravil a tak cítil, že je to skutečnost, umřu… A když se pak zase vžil do toho života, tak si říkal: ‚A hele, bylo by to škoda!‘ (smích)

1ADLER, S. V údolí smrti. 1. vyd. Zavlekov: AgAkcent, 2004. 181 s.

• Příbeh pamětníka v rámci projektu Příběhy 20. století (Lenka Faltýnková)