major v. v. Michal Hečka (* 1924  †︎ 2023)

V Hradní stráži u prezidenta Edvarda Beneše

• 1947 – optoval pro Československo

• pracoval jako zámečník, v obchodě a ve stavebnictví

• zemřel 9. května 2023

Tvrdý život na Podkarpatské Rusi

Michal Hečka se narodil v roce 1924 ve vesnici Sinovir na Podkarpatské Rusi. Podle vlastních slov se narodil v říjnu, ale datum narození má oficiálně zapsané v listopadu. V roce 1947 totiž optoval pro Československo, ale neměl u sebe žádný doklad potvrzující jeho datum narození, a díky chybě úředních orgánů je tak v poválečném životě „neustále o měsíc mladší“.

Michal Hečka vyrůstal nedaleko města Volové: „Měli jsme dobytek, zabývali jsme se dobytkem, a tatínek koupil u silnice kousek pozemku a udělal krčmu. To byl šentyš v místnosti a byla tam kořalka, tabák, cigarety, sodovky a lahvové pivo. Z Koločavy a ze Sinevirské Poljany se procházelo do Volového a lidé se tak u nás scházeli.“

Michal Hečka prý jako patnáctiletý chodil s voly do lesa a tahal dřevo. Rodinná chalupa byla dřevěná a topilo se celou zimu i celé léto, nebyl plyn ani elektřina a muselo se svítit petrolejem. Navíc prý na Podkarpatské Rusi panovaly drsné zimy.

Příchod Maďarů v roce 1939

Pamětník absolvoval obecnou školu a poté docházel do měšťanky ve Volovém, kde byl přítomen i při příchodu Maďarů v roce 1939: „My jsme byli ve škole, to bylo u silnice, a tak jsme se dívali, jak se hrnula maďarská armáda. (…) [Český notář Jaromír Tomeček] uměl maďarsky a předával jim úřad. (…) V poledne za ním prý přišli, on nám to v Brně vykládal nějaký poručík, že [maďarský voják] říkal: ‚Pane, velitel vás zve k obědu.‘ Že mluví maďarsky. Tak on byl překvapený. A v Maidanu,[1] to byla vesnice až u polských hranic, byl také notář a jeho Maďaři zavřeli.“

Po měšťanské škole se chtěl Michal Hečka vyučit v obchodě, ale zároveň začala nabírat nové rekruty polovojenská maďarská organizace Levente, která měla sloužit jako příprava pro vstup do maďarské armády. Již se však vědělo, že spousta mladých Rusínů utíkala z Levente do Sovětského svazu, kde očekávali vzdělání či práci. Toho se však zpravidla nedočkali a namísto dobrosrdečného přijetí byli odesíláni do sovětských gulagů. Pamětník chtěl s bratrem a s dalšími známými také odejít „za lepším“, ale maminka se všechno dozvěděla a Michal Hečka musel zůstat doma. Do gulagu však měl být zavlečen tatínek, který byl za údajné zaměstnávání lidí na seznamu kulaků. Díky bratranci, který sloužil u policie, byl ovšem od deportace uchráněn.

Jeden z bratrů, Ivan, však byl odveden do regulérní maďarské armády a sloužil u důstojníka na východní frontě jako takzvaný pucák. Poté ale přeběhl k Rusům a nakonec byl zařazen do československé armády. Podle pamětníkova vyprávění seskočil jako parašutista (pravděpodobně ve druhé paradesantní brigádě) a nakonec byl bohužel nacisty zastřelen.[2]

Útěk z Levente

Povinné službě v maďarském Levente tak Michal Hečka neunikl. Prodělával zde základní vojenský výcvik a učil se i střílet ze zbraní. Poté přišel povolávací rozkaz kopat obranné zákopy proti Rudé armádě, ale pamětník jej nepřevzal a utekl domů: „Otec to potom vyřizoval, ale mě to minulo. Až brzy zjara ve čtyřiačtyřicátém [roce nepřišel] žádný povolávací rozkaz, přišli policajti z maďarské čety a sebrali mě. Odvezli mě do Mukačeva na transport a odtud do [bývalého] Polska, do Ternopole.[3] Za Ternopolí jsme kopali zákopy a bunkry.“

K Ternopoli se však blížila Rudá armáda a jednou v noci přišla dělostřelecká příprava nebo bombardování (Michal Hečka již přesně neví) a nastalého zmatku pamětník využil a s kamarádem z nucených prací utekl. Společně se rozhodli pro odchod zpět na Podkarpatskou Rus: „Ale dostat se tam. My jsme neměli žádné doklady. Nic. Vždycky ve dne jsme se někam schovali a promýšleli jsme. Žádné hodinky, žádná mapa, ale podle slunce. Já jsem to ze školy znal a říkám: ‚Musíme jít na západ a odbočit na jih.‘ My jsme odbočili na jih moc brzy, měli jsme [jít] ještě deset či dvacet kilometrů, abychom došli k našim Poloninám, a my jsme přišli až k rumunským hranicím. (…) Myslím, že cesta nám trvala tři neděle.“

U rumunských hranic je chytili partyzáni, a jelikož německá armáda likvidovala zdejší povstalecká uskupení, vzniklo u partyzánů podezření, že i Michal Hečka a jeho kamarád mohou být spolupracovníci nacistů. Kvůli nedůvěře tak museli všechny úkony, sekání dřeva i kopání bunkrů, vykonávat za neustálého hlídání. Partyzáni však měli styky s Podkarpatskou Rusí, a tak se dozvěděli, že „utečenci“ nemají s nacistickou armádou nebo s jejími složkami nic společného.

Od Rudé armády do armádního sboru

Po příchodu Rudé armády se Michal Hečka začlenil do jejích složek jako tlumočník díky znalosti maďarského jazyka: „Já jsem musel jít s průzkumem, to byl důstojnický průzkum, zkoumat do terénu. To bylo až někde před Čopem. Tam jsou kolem řeky vrbové keře.(…) Tam po nás stříleli minomety a já jsem byl raněný střepinami. Jeden [voják] tam padl. Tak jsme se vrátili zpátky a já jsem šel na obvaziště. Tam byla lékařkou ukrajinská kapitánka. Měl jsem povrchové střepiny, tak mně to tam vybrali. Žádné umrtvování. Dali mi napít [vodky] a vyškubali mi to.“

Michal Hečka byl zdejší, a tak se šel jako zraněný ubytovat k místním lidem a lékařka ho tam chodila převazovat. Jednoho dne mu řekla, že do Chustu a do Sevluše přišla československá armáda, a pamětníkovi se tak otevřela možnost pro vstup do 1. československého armádního sboru. Lékařka mu poradila, že Rudá armáda se již hne dopředu a s ní i polní nemocnice, on má však zůstat další dva nebo tři dny u svých hostitelů a poté se má hlásit do československé armády. Také mu poradila, aby koupil vodku a dal ji ruským řidičům, kteří vozí benzin na frontu. Měli ho odvézt: „Dal jsem jim litr vodky, oni pili a jeli jako čerti. Já jsem chtěl, aby mě nechali v Sevluši. Ta je před Chustem. A huboval jsem. Kdepak. Jeli furt pryč. V Chustu byla řeka a přes řeku byl shozený most, tak museli dolů a zase [jet]. A jak tam vlezli, tak jsem vyskočil.“

V 1. československém armádním sboru

V Chustu vstoupil do 1. československého armádního sboru Ludvíka Svobody.[4] Vzpomíná, že v armádě nebyl průbojný voják a v podstatě prý ani nevěděl, jakou funkci v 1. brigádě zastává: „Já jsem byl pomíchaný. Byl tam podporučík Guttman,[5] tak [jsem byl k němu zařazen], abych mu pomáhal. On byl intendant. Tak jsem mu dělal papíry. On pak jel do přístavu Konstancie[6] a chtěl mě vzít s sebou, ale velitel mě nepustil.“

Jak vzpomíná, na svou službu málem doplatil u Liptovského Mikuláše: „Jak jsme útočili ze zákopů, tak víte, že všude se nedá ze zákopů vylézt. A říkali nám: ‚Jeden druhému pomáhejte navrch.‘ Jak jsem vyšel navrch, tak jsem slyšel – my jsme měli pláště – na plášti [zatahání], jakože chtěl, abych mu pomohl. Já mu podávám ruku a on nikde. Podívám se, kulka z kulometného hnízda mně prolétla mezi nohama přes plášť a kolega to dostal do hlavy. Hned tam padl. A to víte, když se útočí, tak plížením a všelijakým možným způsobem. Protože jsou kulometná hnízda, tak se plazíte při zemi. A patnáct nebo dvacet kroků [dále] to zase kamarád dostal. Takže jsem byl šťastný. Tam jsem byl za války na nejhorším místě.“

Michal Hečka také chodil nakupovat pro armádní sbor mouku a olej na jižní Slovensko a do Maďarska. Konce války se dočkal v Prostějově, ale ještě se čistily lesy od německých vojáků, tzv. werewolfů. Poté pamětník likvidoval vojenskou poštu a nakonec sloužil na velitelství první oblasti v Praze.

Hradní stráž

Poté si Michal Hečka podal žádost ke službě v Hradní stráži a skutečně byl přijat do třetí čety. Dostával se tak do styku s Edvardem Benešem, s jeho chotí Hanou a také s dalšími politiky, mimo jiné například s Valerijem Zorinem.[7] V Hradní stráži sloužil dva a půl roku a zdaleka nebyl jediným frontovým vojákem; v tomto útvaru sloužili také další vojáci ze západní i z východní fronty. Obyčejně se prý sloužilo do šesti hodin do večera.

Michal Hečka stál v prvním poschodí na III. nádvoří před kanceláří prezidenta a na každém stanovišti byl telefon, ke kterému měl stát zády pro případ potřeby: „Teď jsem slyšel nějaký hluk a chlapík utíkal nahoru. Já jsem na něj vytáhl pistoli a říkám: ‚A stůj.‘ On se zase vrátil zpátky. Já jsem mezitím shodil sluchátko. Tak ho zadrželi, přišla pohotovost a sebrala ho. Já si nevzpomenu, jestli jsem věděl, kdo to byl.“

V roce 1947 odešlo od Hradní stráže hodně volyňských Čechů a postupně přicházeli noví a noví členové, a tak se dostal do služby i jeden četař z Bratislavy: „Od Černé věže jezdily auta, protože tam pracovali zahradníci, upravovali, zboží přiváželi anebo odváželi. Ten strážný už v sobotu odpoledne dostal klíč od vrat a ten Slovák si pozval holku na rande. Závodčí ho tam načapal a samozřejmě tím okamžikem se vystřídal a odešel pryč. A víte, kdo to byl? Ten byl poslaný ze Slovenska a měl spáchat atentát na Beneše. V sedmačtyřicátém roce jsme jeli do Topolčanek, pan prezident jel vlakem a v Bratislavě vždycky vlak zastavil a prezident pozdravil. A už dávno věděli, že se chystá [atentát], protože [prezident] nedal tomu farářovi [Jozefu Tisovi] milost. Oni ho odsoudili a pověsili. (…) Četníci měli v Topolčankách pohotovost, bylo to nějaké známé. Oni ho chtěli zlikvidovat, že mu nedal milost.“

Vzpomínka na Edvarda Beneše

Jako voják Hradní stráže přišel i do styku s prezidentem. Edvard Beneš byl prý velice pracovitý a moc nemluvil. Jednou se s ním setkal v Sezimově Ústí: „Abych nestál venku, tak tam byla besídka. A mě tam pan prezident přepadl. Ještě nebylo ráno, ještě nebyla otevřená brána, já jsem slyšel něco šustit a on s kleštičkami něco zastřihával. Už jsem se nemohl schovat. My jsme se před ním měli schovat. Tak jsem se hlásil. Ptal se mě, odkud jsem, že z Podkarpatské Rusi.“

Z armády zpět na hospodářství

S blížícím se nástupem komunistického režimu upadl v nemilost i Michal Hečka. Byl poslán do Kynžvartu, kde sloužil jako účetní a zástupce velitele velitelské roty. Jednoho dne si sedl do místní restaurace a najednou hlásil rozhlas, že důstojníci a gážisté v činné službě nebo v záloze budou prověřováni. Pamětník prý strach neměl, domníval se, že ho působení ve Svobodově armádě před propuštěním uchrání. Situace se však dále zhoršovala, v armádě mohl zůstat, ale musel podepsat přihlášku do Komunistické strany Československa. Přihlášku odmítl podepsat a po dvou či třech týdnech šel k raportu a dostal „zvláštní dovolenou“: „Představte si, že se v armádě komunismus rozcházel už od prvního počátku a my jsme nic nevěděli. My jsme o to neměli zájem, co všechno komunisté v armádě zachvátili.“

Předal tak veškerou svou agendu a odjel do Brna. Prý byl ještě na něj nasazen agent, protože se komunisté obávali možného pamětníkova útěku za hranice. Další zaměstnání bylo v Drukově v Brně. Poté se chtěl uchytit ve vlastním podniku, ale nakonec pracoval jako obchodník v brněnském spotřebním družstvu Včela. Po příchodu Jednoty putoval Michal Hečka na stavební práce. V největším moravském městě se také seznámil se svou manželkou, která však byla z Kunštátu. Kvůli ní se rozhodl, že podá výpověď, a společně se pak mohli přestěhovat za manželčinou rodinou do Kunštátu na statek. Pamětníkův otec s maminkou zůstali na Podkarpatské Rusi. Dnes je Michal Hečka členem Společnosti přátel Podkarpatské Rusi a stále žije v Kunštátu.

[1] Pravděpodobně se jednalo o vesnici u dnešního města Schidnycja.

[2] Záznamy ve Vojenském ústředním archivu k úmrtí Ivana Hečky pravděpodobně neexistují.

[3] Dnes ukrajinské město Ternopil.

[4] Michal Hečka udává, že do armády vstoupil 2. listopadu 1944 v Chustu, ovšem ve Vojenském ústředním archivu je u jeho jména uvedeno datum přijetí do armády 25. listopadu 1944 a místo přijetí Volové.

[5] Pravděpodobně podporučík Imrich Guttman (nar. 2. února 1913 v obci Vyšný Olčvar na Slovensku, odveden v Chustu dne 8. listopadu 1944).

[6] Constanţa, přístav v Bulharsku.

[7] Valerij Zorin (1902–1986) – sovětský diplomat a státník, v té době byl sovětským velvyslancem v Československu a pomohl organizovat komunistické převzetí moci v roce 1948.

• Příbeh pamětníka v rámci projektu Příběhy 20. století (Luděk Jirka)