Miluška Havlůjová (* 1929  †︎ 2022)

Když podepíšete spolupráci, pustíme vás domů. Tady jsou vaše šaty

• narozena 13. května 1929

• rodiče, především otec, se aktivně podíleli na protinacistickém odboji na Rožmitálsku

• po únorovém puči v roce 1948 byla rodině zkonfiskována pila a otec byl na rok uvězněn

• v roce 1953 odsouzena na pět let za pokus o pobuřování a vyzvědačství, přestože měla malé dítě (otec podruhé odsouzen na deset let)

• téměř dva roky byla vězněna ve Svatém Janu pod Skalou, pak propuštěna díky amnestii

• několik dní po propuštění si zlomila nohu a sedm měsíců se léčila se zánětem kostní dřeně

• za komunismu se živila jako účetní, po roce 1989 se aktivně zapojila do politiky a vstoupila do Občanského fóra

• v letech 1992-1998 byla starostkou Rudné

• zemřela 15. června 2022

Úřednice a polistopadová starostka. Narodila se 13. května 1929 v Dušníkách u Prahy.

Motto:

„Zvedla se ve mně jakási hradba. Začala jsem se modlit. A Bůh stál tehdy při mně a já jsem nepodepsala!“

Citát k listopadu 1989:

„Opravdovou svobodu nám přinesl až listopad 1989. Když přišel rok 1989, dala jsem se do Občanského fóra, za které jsem i kandidovala a stala se na dvě volební období do roku 1998 starostkou v Rudné u Prahy. Mnohé se nám tehdy podařilo pro obec udělat. Postavil se například domov důchodců, který obec nestál ani korunu.“

Medailon:

Miluška Havlůjová neprožila klidné dětství. Její rodiče se zapojili do protinacistického odboje v okolí Rožmitálu pod Třemšínem. Matka Emílie byla v roce 1944 zatčena a internována v Malé terezínské pevnosti, otec Jaroslav Pompl zase jakožto zástupce velitele Obrany národa na Rožmitálsku strávil poslední rok války v ilegalitě. Navíc byl za svou odbojovou činnost v prosinci 1948 odsouzen lidovým soudem v Písku k trestu jednoho roku v táboře nucených prací. Tehdy devatenáctiletá Miluška Havlůjová se s nespravedlivým rozsudkem pro svého otce nehodlala smířit a snažila se jeho opis odeslat prostřednictvím spojky do zahraničí. Stejné cesty chtěla pak využít i za rok po otcově propuštění k odeslání zprávy o poměrech v uranových lágrech na Jáchymovsku a filmu o těžbě na Příbramsku. Žádná z jejích zpráv se do zahraničí nedostala, zato stopu Milušky Havlůjové zachytila Státní bezpečnost.

Jejímu zatčení v květnu 1953 předcházel několikahodinový lednový výslech. Při něm jí byl odebrán čtrnáctiměsíční syn Tomáš, kterého po celou dobu výslechu nesměla utěšit, nakrmit ani přebalit, ačkoli plakal a volal mámu z vedlejší místnosti. Při jednom z dalších výslechů už po zatčení se ji snažili přinutit ke spolupráci s StB. Z okna do Bartolomějské ulice ji nechali půl hodiny dívat se na kočárek s malým dítětem – stačilo podepsat a mohla jít domů za svým Tomášem. Proč tak neučinila? „Zvedla se ve mně jakási hradba. Začala jsem se modlit. A Bůh stál tehdy při mně a já jsem nepodepsala.“ V listopadu 1953 byla tedy Krajským soudem v Praze odsouzena k pěti letům těžkého žaláře, peněžitému trestu, konfiskaci majetku a ztrátě čestných práv občanských na dobu pěti let. Její syn Tomáš tak vyrůstal pouze s otcem a babičkou.

Pro svůj špatný zdravotní stav byla Miluška Havlůjová zařazena do Útvaru nápravných zařízení Svatý Jan pod Skalou, kde se setkala mimo jiné s manželkou šéfa klatovského gestapa, který za války krutě vyšetřoval její matku. Podmínečně propuštěna byla 1. března 1955, předtím se však ještě stihla nakazit tuberkulózou a po úrazu jí hrozila amputace nohy. Lékaři nohu nakonec zachránili a v roce 1960, když se na první velkou amnestii prezidenta republiky vrátil z vězení i její otec, byla rodina po dlouhých letech opět pohromadě.

V té době byla Miluška Havlůjová zaměstnána jako úřednice v podniku Restaurace a jídelny. V Klasu na Václavském náměstí, kde pracovala, se její otec po svém propuštění pravidelně scházel se svými přáteli a spoluvězni, a tak i ona byla velmi častou účastnicí těchto setkání. Po listopadu 1989 se Miluška Havlůjová aktivně zapojila do politického i veřejného života a na dvě volební období se stala starostkou v Rudné u Prahy.