Jaroslav Grosman (* 1924  †︎ 2012)

Já jsem v Sovětském svazu byl za války, bojoval jsem na jejich straně, ale to, co přišlo sem, s tím jsem nepočítal

• narozen 13. srpna 1924 v Roztokách u Jilemnice

• roku 1944 nuceně nasazen v továrně Daimler-Benz v Nové Pace

• nelegálně překročil hranice do Polska, přešel východní frontu a byl zajat Rudou armádou; obviněn ze špionáže a odsouzen k vězení; při transportu do gulagu utekl a dostal se k čs. armádnímu sboru

• v čs. zahraniční armádě Ludvíka Svobody sloužil jako pěšák; účastnil se bojů v dukelském průsmyku v září 1944, byl raněn; po návratu přeřazen ke spojařům

• po komunistickém převratu roku 1948 odešel do emigrace

• přijal nabídku americké tajné služby a působil jako „agent chodec“ – převáděl emigranty přes hranice

• v roce 1948 při pokusu o únos bývalého ministra Prokopa Drtiny byl prozrazen a zatčen Státní bezpečností

• po brutálních výsleších odsouzen k 20 letům vězení, ztrátě majetku a občanských práv; propuštěn roku 1963

• pronásledován Státní bezpečností až do 80. let

• zemřel 2. dubna 2012 ve věku 87 let

Jaroslav Grosman byl začátkem roku 1944 jako dvacetiletý totálně nasazen do továrny v Nové Pace, pobočky firmy Daimler-Benz. Spolu s přáteli začal dělat drobné sabotáže s cílem poškodit nacistický válečný průmysl. Brzy ale usoudili, že nestačí jen „paběrkovat“: přerušili elektrické vedení a podařilo se jim vyřadit z provozu část továrny. Případ ovšem začalo ihned vyšetřovat gestapo a mladíci po předběžných výsleších usoudili, že nejlepší bude vzít nohy na ramena.

Nakonec utíkali jen dva: Jaroslav Grosman a jeho kamarád Jan Horáček. Předstírali, že jedou na výlet na Slovensko, odkud chtěli pokračovat dál a přidat se k bojům na východní frontě. V doprovodu ruského vojáka prchajícího ze zajetí přešli slovensko-polskou hranici, dostali se k partyzánskému oddílu a s ním pak do bezprostřední blízkosti frontové linie, kterou překonali a vzdali se jednotce Rudé armády. Chtěli spolu se Sověty bojovat proti Němcům, ale čekalo je překvapení: převzala je sovětská tajná služba (NKVD) a po krátkém vyšetřování byli odvedeni do improvizovaného shromaždiště. Zřejmě měli být obviněni ze špionáže a posláni do gulagu. Ve zmatku se jim ale podařilo utéct – a šťastně se dostali k čs. armádnímu sboru. Po krátkém výcviku šel Grosman k pěchotě a Horáček k dělostřelectvu.

V září 1944 byl Jaroslav Grosman nasazen do bojů na Dukle, které líčí jako čirou hrůzu: „Nakonec si ale zvyknete a jednáte trochu jako stroj, navíc nám dávali vodku, abychom se nebáli. Strach jsem stejně měl. Vzpomínám si, jak jsem jednou zůstal trčet v zákopu s židovským vojákem. Nemohli jsme nic dělat. Já se modlil po svém a on taky, seděli jsme vedle sebe, já drmolil otčenáš a on se kýval ze strany na stranu.“ Při jednom útoku byl raněn, strávil měsíc v nemocnici, načež se znovu vrátil na bojiště, tentokrát jako spojař. Domů do Roztok se vrátil přesně rok po útěku.

Když se v únoru 1948 chopila moci KSČ, odmítl se zapojit do budování socialismu a odešel do emigrace. V utečeneckém táboře mu nabídla spolupráci americká tajná služba, a tak začal působit jako „agent chodec“ – tajně přecházel hranice a převedl několik lidí z Československa. Jednou dostal zvláštní úkol: v době sokolského sletu v roce 1948 se měl podílet na únosu bývalého ministra spravedlnosti Prokopa Drtiny, tehdy upoutaného na lůžko po pokusu o sebevraždu. Jaroslav Grosman měl tohoto blízkého spolupracovníka prezidenta Beneše dostat na Západ.

Právě při této akci však Jaroslava Grosmana opustilo štěstí: jeden z jeho spolupracovníků ho udal a Státní bezpečnost ho zatkla. „Odvedli mě do Bartolomějské, a jen co zašli do baráku, začali mě řezat, lítal jsem z ruky na ruku, z nohy na nohu… Jak jsem se dostal do čtvrtého patra, si vůbec nepamatuju. Když jsem se probral, chyběly mi peníze, čtyři zuby a tělo jsem měl plné podlitin. V protokolu pak stálo, že jsem spadl ze schodů.“

Jaroslav Grosman byl odsouzen k dvaceti letům vězení, ztrátě majetku a občanských práv. Jeho cesta po českých i slovenských věznicích – Borech, Iľavě, Leopoldově a jáchymovských a příbramských lágrech skončila až 18. dubna 1963. Po propuštění se vrátil zpět do Roztok u Jilemnice a pracoval v dělnických profesích. Státní bezpečnost mu však nedala pokoj až do osmdesátých let.

• Příbeh pamětníka v rámci projektu Příběhy 20. století (Jan Vondryska)