vojín Jaroslav Flajšingr (* 1916  †︎ 2012)

Co já jsem se namodlil a naplakal, to nechcu ani vzpomínat. Nechcu, protože jsem nevěděl, jak to se mnou dopadne.

• narozen v Mikulčicích 4. 11. 1918

• vystudoval obecní školu v Mikulčicích a měšťanskou školu v Pohořelicích

• vyučil se ve strojírnách Martinásek v Židlochovicích

• nastoupil do Zbrojovky Brno do vývojové dílny, poté pracoval ve Zbrojovce ve Vsetíně

• r. 1943 nasazen do strojíren Piesok na Slovensku

• zúčastnil se Slovenského národního povstání

• stal se členem 1. československého armádního sboru

• po válce byl zaměstnán v Brně Hustopečích na ONV až do roku 1960

• krátce působil v Břeclavi, poté nastoupil jako referent technického rozvoje v Plynokovu

• pověřen stavbou a řízením plnírny lahví na propan-butan, kde působil až do odchodu do důchodu v roce 1980

• zemřel v roce 2012

Mládí

Jaroslav Flajšingr se narodil 4. 11. 1918 na Státním statku Nový Dvůr, který spadal pod Mikulčice. Otec byl kovářem, matka pracovala v zemědělství.

Vystudoval obecní školu v Mikulčicích, poté nastoupil na měšťanskou školu do Pohořelic. Po ukončení studia odešel do učení do strojíren Martinásek v Židlochovicích. Když firma zkrachovala, nastoupil do Zbrojovky v Brně, kde působil zhruba rok ve vývojové dílně. Poté přešel do Zbrojovky ve Vsetíně.

Odchod na Slovensko

V roce 1943 dostal Flajšingr na výběr, zda chce být nasazen v Německu, Rakousku nebo na Slovensku. Zvolil Slovensko a byl zaměstnán ve strojírnách Piesok. Nadřízeným se mu stal Čech Ing. Švejna. Seznámil se tam s mnohými lidmi, z nichž někteří měli spojení na kapitána Jegorova a na Šánského, kteří na hoře Prašivá v Nízkých Tatrách připravovali povstání. Jako dvacetiletí mladíci si s kamarády neuměli představit, co to znamená, přesto přislíbili spolupráci, pokud by k povstání skutečně došlo.

Povstání

V roce 1944 se situace začala zostřovat a Flajšingr s přáteli byli povoláni na Prašivou. V půli výstupu na horu však byli zastaveni a posláni do Bánské Bystrice do Radvanských kasáren. Flajšingr připomíná, že vše dělali dobrovolně:

„Dobrovolně jsme šli obětovat vlasti mladý život pro znovuvybudování Československé republiky. To nám nemůže nikdo upřít, že to od nás byla odvaha.

V Bystrici dostal výzbroj a výstroj a byl nakrátko nasazen ve Sv. Kříži (Svätý Kríž nad Hronom). Pak byl Švejnou požádán, aby přešel do spojařské roty a pomohl při přípravě pojízdného vysílače. Byl poslán do strojíren Piesok, kde vyrobil potřebné součástky do vysílače. Když byl vysílač zprovozněn, Flajšingrova rota byla přidělena k velitelství pozemních vojsk do Bánské Bystrice a působila jako rota radistů. Když bylo nutné Bystricu opustit, tato rota odcházela jako poslední. Před odchodem zlikvidovali poštu a veškeré spoje. Ustupovali směrem na Staré Hory. V cíli čekal podplukovník Golián a generál Viest. Ve Starých Horách nafasovali, co bylo třeba, a pěšky pokračovali na Donovaly. V tehdejší situaci nebylo možné vytvářet žádné velké organizované jednotky, proto se snažili ve skupinkách dostat k 1. československému armádnímu sboru nebo k sovětské armádě.

Ve službě doktora Liškutína

Když bylo sovětskou armádou osvobozeno Brezno, byli lidé z okruhu Jaroslava Flajšingra v Popradě oficiálně zaregistrováni jako součást 1. československého armádního sboru. Flajšingr o tom dostal doklad (vojenskou knížku) a byl poslán do důstojnické školy. V Popradě se konečně dostal k řádnému lékaři, který mu mohl ošetřit válečná zranění – prsty ustřelené od granátu a krví podlité puchýře na nohách.

Lékař, který ho ošetřil, doc. dr. Liškutín pocházel také z Moravy, Flajšingr se mu zalíbil, a tak se rozhodl udělat z něj svého osobního řidiče, ač Flajšingr v té době neuměl řídit. Nastoupil tedy do autoškoly. Bylo nutné, aby uměl ovládat veškerá vozidla, jeho úkolem mělo být vozit vojáky na frontu, z fronty, dovážet potraviny, odvážet raněné, případně mrtvé. Po zvládnutí řízení mu bylo přiděleno auto a dělal Liškutínovi osobního řidiče.

Flajšingr se účastnil osvobozování Ostravy a Opavy, konec války ho zastihl u Litomyšle.

Po válce

Po oficiálním ukončení války odjel Flajšingr s Liškutínem do Terezína. Liškutín zde působil jako epidemiolog. Strávili tam asi tři dny.

To, co jsem viděl v Terezíně, to se nedá popsat. To se nedá popsat.“

Poté se spolu s Liškutínem ubytoval v Praze-Střešovicích ve vile na Ořechovce. Jezdili po nemocnicích a posádkách, posléze působili ve skupině, která připravovala sběrná střediska pro odsun Němců. Večery trávili v Mánesu nebo v Paříži, ve volných chvílích se jezdili koupat. To vše trvalo do 1. 9. 1945, do data, které Flajšingr považuje za opravdový konec války.

„Tak jsem tam s ním vydržel až do 1. 9., to už potom byly odvody. Nejhorší na tom ale je, že na osvědčení číslo 255, které existuje, mám ukončení války 5. 5. Já jsem s tím nesouhlasil, teda já jsem napřed nevěděl, zda to vůbec budu někdy potřebovat. Ale až jsem to potřeboval, já povídám: ‚Jak to, že 5. 5., vždyť my jsme ještě 10. byli v Terezíně!‘ Tak jsem napsal na Ministerstvo národní obrany a popsal jsem jim to tam, ty různý věci, že to není pravdivý a že jsem byl teda až do 1. 9. Ministerstvo mně teda odepsalo a mimo jinýho píše: ‚Vojenská služba v 1. čs. armádním sboru je fakticky vykonávána jen do 5. 5. 1945. Vojenskou službu jste vykonával i po 5. 5. 1945 až do 1. 9. 1945.‘ Avšak z hlediska ustanovení jakýchsi paragrafů to nelze změnit, a musí to tam takhle být. Tak jsem si říkal, no, nechcu se vyjádřit sprostě, protože tady se jasně říká, že jsem sloužil i po 5. 5. až do 1. 9., avšak z hlediska těchto důvodů, že to nejde. Tak když to nejde, tak to nejde. Tak jsem se na všecko vykašlal a hotovo.“

Po vojně byl Flajšingr zaměstnán v Brně-Hustopečích na okresním národním výboru (ONV). Ač nebyl v žádné straně, dostal v roce 1950 výpověď, živil se potom různě, dokud na ONV nenastoupil nový předseda Hanák, jenž vzal Flajšingra zpátky. Zde pracoval až do roku 1960, kdy došlo k delimitaci okresu.

Odešel do Břeclavi, ale protože jeho manželka byla zaměstnána v Mikulově, snažil se najít jinou práci.

Ve strojírenském závodě Plynokov se stal referentem technického rozvoje. Závod vyráběl i lahve na propan-butan. Flajšingr se začal o propan-butan zajímat, nechal si od zahraničních kolegů dovézt materiály o fyzikálních vlastnostech propan-butanu. Když došlo na to, že by se v Čechách měla postavit plnírna propan-butanu, byl tímto úkolem pověřen Flajšingr, neboť byl nejinformovanější. Plnírna byla postavena v Hustopečích. Výstavbu vedl po celou dobu Flajšingr a později vedl i provoz. Ředitelem byl až do svého odchodu do důchodu v roce 1980.

• Příbeh pamětníka v rámci projektu Příběhy 20. století (Ivana Toporcerová)