Jiří Fiala (* 1939)

Nikdo nic nevyzradil

• rodina žila v Samotíně na Vysočině, kde vlastnili malý statek a pole

• za války ve vesnici působili partyzáni ze skupiny Zarevo (Záře)

• vystudoval Průmyslovou školu strojní ve Žďáru nad Sázavou

• většinu života prožil v Samotíně

Jako děti si hrávali na četníky a zloděje a také na vojáky. Za humny přitom působila skutečná partyzánská skupina Zarevo.

Maminčin oblíbenec

Jiří Fiala se narodil v březnu roku 1939. Tou dobou už jeho početná rodina hospodařila na malém statku u chalupy, kterou koupili v roce 1935, v obci Samotín na Vysočině. V téhle rodinné chalupě, uprostřed malebných Žďárských vrchů, prožil Jiří Fiala většinu svého života. „Jsem nejmladší ze čtyř sourozenců, mamince už tou dobou bylo 46 let, když jsem se narodil a byl jsem takový její oblíbenec,“ vypráví. I přes svůj status benjamínka musel Jiří odmala pomáhat při práci na rodinném hospodářství, jak bylo tehdy zvykem. Zejména ve válečných letech, kdy byl jídla nedostatek, znamenalo vlastní soběstačné hospodářství s polem a domácími zvířaty velkou výhodu.

K vyzrazení stačilo málo

Válku jako dítě nevnímal, do té podivné doby se už narodil. Strach a nejistotu prožívali především dospělí. V posledních dvou letech války se v obci objevili partyzáni ze skupiny Zarevo a při vyzrazení jejich činnosti hrozil postih celé obci. „Stačilo, aby někdo něco řekl, a mohli jsme skončit jako Lidice nebo Ležáky,“ připomíná Jiří Fiala nebezpečnou dobu. Samotín měl pouhých 85 obyvatel, ale ne všichni o partyzánech věděli. Utajení byla nutnost důležitá pro přežití. „Pamatuju si, že si nás děti velitel partyzánů seřadil a řekl nám: ‚Pokud něco vyzradíte, na téhle borovici budete viset,‘“ vybavuje si děsivou dětskou vzpomínku Jiří.

Štěstí a náhoda

Na samém konci války se zátahu gestapa nevyhnul ani Samotín. V březnu 1945 partyzáni vysílali z Malínské skály vysílačkou zprávu směrem do Kyjeva a jejich vysílání příslušníci gestapa zachytili. „Hned potom přijelo komando a partyzány hledalo. Jen souhrou náhod byli partyzáni v půl druhé v noci varováni a komando sem přijelo někdy v šest nebo v sedm ráno,“ vypráví Jiří Fiala zážitek z doby, kdy mu bylo šest let. Všechny domy v Samotíně čekala důkladná prohlídka, stopy po odbojářích ale nacisté nenašli. S partyzány se v obci minuli jenom o pár hodin díky štěstí a náhodě.

Z konce války si Jiří Fiala vybavuje radost a úlevu, která mezi dospělými zavládla. Dodnes si statečnosti obyvatel Samotína váží a obdivuje je. „Riskovali životy, abychom my mohli žít v lepším světě,“ přidává pamětník uznání svým sousedům.

Na závěr Jiří Fiala vyslovuje přání a vzkaz dalším generacím: „Chtěl bych, aby lidé přemýšleli nad tím, co vidí a slyší. Každý by měl o svém chování a životě přemýšlet.“

• Příbeh pamětníka v rámci projektu Příběhy našich sousedů (Tereza Hunalová)