Antonis Epikaridis (* 1972)

My Řekové jsme schizofrenní, duševně patříme tam, naše těla patří sem

• 1979 - první návštěva v Řecku

• je svobodný

• žije v Třinci

Resumé Epikaridis

Antonis Epikaridis se narodil v roce 1972 v Třinci. Jeho otec přišel do Československa z Řecka, matka přes Polsko, doma vždy mluvili řecky. Do Řecka se podíval poprvé v roce 1979. Uvažoval o životě v Řecku, ale v 90. letech by mu nebylo uznáno vzdělání. Řecko stále považuje za svůj domov. Obdivuje řeckou kulturu a dějiny. Míní, že Řekové jsou „schizofrenní“, duševně jsou doma v Řecku, ale fyzicky v zemích, kde žijí. Je svobodný, žije v Třinci.

• Příbeh pamětníka v rámci projektu Sixty Years After. Memory of Greek Civil War Refugees in Czechoslovakia, 1949-2009 (Tereza Vorlová)