Ing. Oldřich Babka (* 1925  †︎ 2016)

Jak to bylo, bylo toho dost, není důvod si nic vymýšlet

• 1948 svatba s Věrou Krásnou, 1950 narození dcery Věry

• práce v Lesprojektu

• 1968 nucený odchod z KNV - Krajské komise lidové kontroly

• zaměstnán v podniku Prefa Přeštice

Oldřich Babka se narodil 31. května 1925 v Plzni. Otec bojoval v první světové válce na italské frontě v československých legiích. V meziválečném období našel zaměstnání u Československých státních drah jako vlakvedoucí. Oldřich Babka prožil dětství v Plzni na Letné a později na plzeňském Petrohradě v Guldenerově ulici čp. 27, kterému se podle reliéfu nahé ženy říkalo „U nestydy“. Žili zde s rodiči a o dva roky starší sestrou. Matka i otec pocházeli z Běšin a tady u příbuzných pamětník trávil většinu volného času a celé letní prázdniny. Studoval reálné gymnázium na Mikulášském náměstí. V té době na škole působil jako pedagog Karel Šindler – později jedna z vedoucích postav protinacistického odboje v Plzni. Oldřich s kamarády ho vídal i při sportovních hrách na hřišti v Plzni-Lobzích.

Nucené nasazení

V roce 1943 byl Oldřich Babka spolu s několika spolužáky nuceně nasazen do pracovní složky SS - Technische Nothilfe v Plzni. Nikdy se nedozvěděli, podle jakého klíče byli vybráni, a ani na pozdějších třídních srazech, které Oldřich Babka organizoval, se o tomto tématu a možné protekci některých rodin mezi spolužáky nemluvilo. V Technische Nothilfe platil polovojenský režim. Mladí chlapci pod velením obersturmbannführera Zettlera pochodovali, zpívali („hulákali“) a jezdili ve dvou vozech, které jednotka využívala při cestách za prací po Plzni a jejím širokém okolí. Ubytováni byli nejprve v kasárnách na Slovanech, později v centru města na nábřeží, tam, kde později stál Stalinův pomník a dnes Pomník obětem komunistického teroru.

Hlavní činností jednotky bylo budování protiletecké obrany v Plzni a jejím širokém okolí, například v Plzni-Zábělé, Horní Bříze, a odstraňování následků útoků amerického letectva. Odklízení sutin a kusů lidských těl po náletu byla ta nejhorší práce. Po jednom z náletů zůstalo mnoho obětí v hlavní budově plzeňského nádraží a jednotka samozřejmě zasahovala i zde. Oldřich Babka popisuje: „Byly přivezeny dehťáky, nařezaly se na kusy po obou stranách nádraží a na to se ty kusy lidských těl dávaly a skládaly dohromady. Když to byl jeden člověk, tak se přikryl a odvážel.“

„Nejhorší a nejkrásnější vzpomínkou“ na válečné události je záchrana dítěte ze sklepa vybombardovaného domu v místech Jateční ulice. Nahoře na trati ještě stále létala vybuchující munice ze zasažených vagonů a mezi krátery nesl Oldřich Babka z trosek jediné přeživší dítě do bezpečí.

Chaos na konci války

V závěrečných dnech války se jednotky TN bez dozoru volně rozpustily. Protože v rámci režimu TN měli chlapci povolené vycházky, mohl Oldřich po celou dobu udržovat kontakt nejen s rodinou, ale i s kamarády a vrstevníky, mezi něž patřili i členové odboje pod vedením Karla Šindlera. Na konci války se proto přirozeně zapojil do událostí počátku května 1945. Na pokyn Karla Šindlera hlídal spolu se třemi kamarády dům v místě dnešních Štruncových sadů, ve kterém byla ukryta ukořistěná vysílačka, a zároveň tu revolucionáři internovali německé zajatce. Nejstarší z nich Jaroslav Musil byl vyzbrojený jedinou puškou s dvaceti náboji. Poslouchali výstřely, které přicházely přes řeku z areálu pivovaru, a se strachem čekali, zda přijdou Němci. „Kdyby přišli, tak by nás museli utlouct… S vědomím toho jsme tam zůstávali. Z této vysílačky odvysílal Karel Šindler poprvé heslo „Svobodná Plzeň hovoří“. Nakonec se stráž nedočkala Němců, ale amerického pancéřového auta.

V následujících dnech se Oldřich Babka spolu s dalšími dobrovolně starali o udržování pořádku ve sběrném táboře Němců, který zřídili vojáci americké armády na Karlově. V oploceném areálu s prázdnými dřevěnými domy po dělnících shromažďovali američtí vojáci odzbrojené německé vojáky a také mnoho německých civilistů. Jejich registraci a třídění do dalších transportů prováděli američtí vojáci. Zvláště v prvních dnech zde panoval chaos. Oldřich a jeho kamarádi z TN spolu s dalšími si rozepsali služby a ve dne v noci se snažili o udržení pořádku a ochranu žen před násilnickými muži. „Nelíbilo se nám, když tam třeba chtěl černoch znásilnit ženské. A to se tam stávalo, to se nedalo uhlídat,“ popisuje Oldřich Babka jeden z důvodů dobrovolné a neodměňované stráže v táboře, která trvala několik dní v době hlavního náporu svážených Němců a v největším chaosu.

Na žádost zástupců vznikajícího plzeňského výboru také Oldřich a jeho kamarádi odjeli do Ejpovic. Úkol byl jasný: pro potřeby výboru vybrat a přivézt tři automobily. Na východním svahu nad Ejpovicemi u demarkační linie se totiž nacházelo jedno ze shromaždišť německé vojenské techniky a zbraní. Od amerických vojáků získali povolení k výběru automobilů. Našli tři pojízdné kusy a hurá zpět do Plzně.

V druhé polovině května, v již klidnější atmosféře, se Oldřich Babka s kamarády ze školy a z TN rozhodl vypravit do Prahy, aby se zapsali ke studiu na univerzitě.

Poválečný úklid, studentská léta

Tato parta dostala v Praze tip na prázdný byt v Dejvicích. Opustila ho ruská rodina, která utekla před Rudou armádou. Kluci se tu zabydleli a chodili pomáhat při úklidu budov univerzity a studentských kolejí. Živili se, čím se dalo, ale zanedlouho přišli o střechu nad hlavou, když je obyvatelé domu z bytu vyhnali. Oldřich se nastěhoval ke své tetě, která bydlela také v Dejvicích, a ostatní odešli do jiného volného bytu, který našli na Žižkově.

Práce na obnově řídili zástupci předválečného profesorského sboru. Práci provázela radost a nadšení a vše rychle pokračovalo. Oldřich dostal brzy místo na studentské koleji.

V září roku 1945 začal studovat lesnictví na ČVUT, a to se studijními úlevami, kdy se dvouletý studijní plán mohl splnit v jediném roce. Studium ho bavilo a k aktivitám studentského života patřilo, že se spolubydlícím a volejbalovým spoluhráčem „Ferdou“ Kudrnou objížděli vesnická hřiště a hráli volejbalová utkání dvojic.

Rok, kdy jsme pochodovali na Hrad

V politicky vyhrocené situaci v únoru roku 1948 začínaly na kolejích vznikat studentské buňky. Na koleji, kde bydlel Oldřich, byl jedním z vůdců student Trojan, iniciátor průvodu na Hrad. Pamětník se spolu s dalšími vydal na Pražský hrad, aby vyjádřil podporu prezidentu Edvardu Benešovi a demokratickým základům republiky. Studenti z různých kolejí se na centrálním náměstí v Dejvicích (dnes Vítězné) spojili do jednoho průvodu a pokračovali dále směrem ke Hradu. Před Prašným mostem je ale brutálně rozehnala předem informovaná a připravená SNB a příslušníci Lidových milicí. Několik studentů, mezi nimi i Oldřich Babka, bylo zatčeno. Odvezli je na Smíchov do Štefánikových kasáren, kde strávili týden ve vazbě. Tady je čekaly otázky a agitace. „Vždycky přišel nějaký chlapík a vyptával se nás: ‚Pročpak jste to, klucí, udělali? Všecky výhody jste měli!‘ A vyprávěl nám o socialismu…“

Když se Oldřich po týdnu dostal na svobodu, na škole již pracoval revoluční výbor. Od něj dostal “dobrou radu”, aby se nehlásil k závěrečným státním zkouškám, kde měl získat titulu lesní inženýr, a aby po uklidnění atmosféry namísto toho dokončil studium z pozice pracujícího občana.

Práce a myslivost

Pracovní místo našel obratem v nově vzniklé pobočce Lesprojektu v Plzni. V roce 1948 se oženil s Věrou Krásnou a v roce 1950 se jim narodila dcera Věra. Ve stejném roce se také přihlásil k závěrečným státním zkouškám a úspěšně je absolvoval. Z Lesprojektu přešel ke Krajskému národnímu výboru (KNV), kde dostal práci v Krajské komisi lidové kontroly. Byl také místopředsedou Okresního výboru Mysliveckého sdružení (okres Plzeň-sever), ale z této funkce se musel stáhnout pro svůj politicky nevhodný příspěvek na konferenci Mysliveckého sdružení. Zbraně naštěstí odevzdat nemusel a směl zůstat řadovým členem.

V roce 1968 byl celý KNV nucen rezignovat a všichni členové se dostali do nemilosti. Oldřich Babka byl zařazen na seznam osob doporučených k zapsání do jednotné centrální evidence představitelů pravice a oponentů Západočeského krajského výboru KSČ. Tím také skončila jeho kandidatura na členství v KSČ. Oldřich Babka se stal prakticky nezaměstnatelným. Nikdo z jeho známých ani bývalí spolužáci zastávající funkce ve vedení různých podniků si netroufali ho zaměstnat. S velkými obtížemi našel na přechodnou dobu místo v Cenovém úřadu v Plzni.

Odsud přešel do kontrolního oddělení Prefy Přeštice, kde jako ekonom působil až do důchodového věku.

• Příbeh pamětníka v rámci projektu Osvobození západních Čech americkou armádou v roce 1945 (Jakub Anderle)