Následující text není historickou studií. Jedná se o převyprávění pamětníkových životních osudů na základě jeho vzpomínek zaznamenaných v rozhovoru. Vyprávění zpracovali externí spolupracovníci Paměti národa. V některých případech jsou při zpracování medailonu využity materiály zpřístupněné Archivem bezpečnostních složek (ABS), Státními okresními archivy (SOA), Národním archivem (NA), či jinými institucemi. Užíváme je pouze jako doplněk pamětníkova svědectví. Citované strany svazků jsou uloženy v sekci Dodatečné materiály.

George Agathonikiadis (* 1947  )

Zavřeli jsme dveře a byli jsme v Řecku. Jak se dveře otevřely, byli jsme v Česku

• narozen 10. srpna 1947 v Megali Sterna v řecké části Makedonie

• do ČSR přijel s prarodiči na podzim 1949

• do roku 1961 žil s prarodiči v Brně

• v letech 1968 začal studovat střední školu (design a kostýmní výtvarnictví)

• v letech 1973-1977 studoval režii na FAMU

• v roce 1983 se repatrioval do Řecka a působil jako šéf dramatické tvorby řecké televize ERT

• natočil několik velmi známých dokumentárních a hraných filmů

George Agathonikiadis se narodil 10. srpna 1947 v obci Megali Sterna v řecké části Makedonie. Ve stejné době jeho otec bojoval v řadách partyzánské armády DSE. Jméno George dostal po strýci, který padl během bojů s partyzány. V roce 1948 matka, starší sestra a prarodiče museli tajně utéct do „řecké“ obce Bulkes v jugoslávské Vojvodině. O několik měsíců později byla ale i jeho matka povolána do řad armády DSE. V září 1949 George, jeho prarodiče a sestra přicestovali do Československa. George strávil několik let v dětském domově ve Veselíčku. Posléze odešel z dětského domova a žil v Brně spolu s prarodiči, zatímco jeho rodiče žili v uzbeckém Taškentu. S rodiči a s jeho druhou sestrou se poprvé shledal teprve v roce 1965. Po absolvování devítileté školy se vyučil soustružníkem. Díky mimořádnému hudebnímu talentu založil v Brně řecký orchestr a seznámil se s důležitými osobnostmi duchovního a divadelního života (Skácel, Mikulášek, Donutil, Polívka). Ve věku 21 let začal opět studovat střední školu v Brně (design a kostýmní výtvarnictví) a mezi lety 1973 a 1977 studoval režii na FAMU. Poté pracoval v brněnském studiu Československé televize. V roce 1983 se se svou rodinou vrátil do Řecka, kde mj. působil jako šéf dramatické tvorby v řecké televizi ET-1. V roce 1991 režíroval celovečerní hraný film Podzimní návrat v koprodukci České a Řecké televize a v roce 2009 film Hořký sníh. Je autorem několika dalších dokumentárních filmů o životě řeckých emigrantů v Československu a o vztazích mezi Řeckem a Českou republikou.

• Příbeh pamětníka v rámci projektu Sixty Years After. Memory of Greek Civil War Refugees in Czechoslovakia, 1949-2009 (Lenka Kopřivová)