Jan Zavřel

• „Já jsem byl z těch hochů nejmladší, ale zase jsem měl takový pasy, takový papíry, takový průkazy z křídového papíru, že jsme Francouzi. To jsme dostali tady, jo. Tak to jsem po té cestě snědl. Jsem to musel zbaštit, protože jinak nám nemohli nic dokázat, že jsme chtěli jít do armády nebo tak.“

• „Samozřejmě, ty poslední dny tábora byly strašný. Oni se chtěli zbavit svědků, tak to začali spalovat. Do toho tábora přišlo moc lidí z jiných táborů. Tam byla směsice. Ta Tobišková (Raja Tobišková) tam přišla z Ravensbrücku. Z Osvětimi tam přijeli, byl tam i ten Wiesenthal (Simon Wiesenthal). Ten Wiesenthal tam byl…“

• „Tak tam udělali na Čechy pogrom. V Mauthausenu. Tam to bylo každý večer: ,Češi, nastoupit!‘ A my jsme museli na ten apelplac. A tam nás honili býčákama, tam taky přinesli nemocné. Pochopitelně se s tím nedalo nic dělat. Každý chtěl být co nejdál od toho býkovce. No a tam nás honili, Čechy. To bylo, když on (Heydrich) nastoupil. A když bylo potom po atentátu, tak zase. ,Češi, nastoupit!‘ A Čechy tam zase honili. To bylo dvakrát. Je zajímavé, že víc a horší to bylo, když ten Heydrich přišel do Čech, než když ho odpravili.“

• „Já jsem to neuměl. A teď jsem tam měl literaturu. Nejenom tady to, ale i jak se počítají betonové konstrukce, jak se počítá ta výztuž v tom. To tam všechno bylo, ale já jsem tomu nerozuměl. Pamatuji si, že tam byl nějaký most. Ne moc velký, asi padesát metrů, a ten byl železobetonový. A teď já jsem počítal podle tabulek ty momenty a všechno. A teďka jsem zrovna dostal výztuž do toho a nevěděl jsem. Tak jsem dostal asi pětadvacet třicítek, co jsem tam měl a teďka jsem nevěděl, kam to mám dát. Že je to na metr, to jsem třeba vůbec nevěděl.“

• „V sobotu pátého přišli Američani. V úterý odešli esesáci.“ Tazatel: „Takže od úterka už jste byli volní.“ - „Ne, nebyli jsme volní. Ty nahradila vídeňská policie, asi tisíc lidí. Ta převzala ten tábor. My jsme se museli smát, protože ten velitel vydal takový leták, že se dozvěděl, že jsme tam měli hlad. Ale už to bylo tak, že jsme mohli jít ven a kam jsme chtěli. Těch tisíc čekalo na ty Amerikány stejně jako my.“

• 1

V Praze, 02.02.2008

Každý chtěl být co nejdál od toho býkovce

Jan Zavřel
Jan Zavřel
zdroj: Vlastislav Janík

Jan Zavřel se narodil 1. ledna 1920 v Brně. Jako student vysoké školy se v Brně zúčastňoval manifestací proti okupaci. Na začátku roku 1940 se rozhodl utéct do československé zahraniční armády. Se dvěma kamarády se dostali na hranici Rakouska a Slovinska. Tam je však zadržela pohraniční stráž. Byl uvězněn ve věznicích ve Villachu a Klagenfurtu. Poté prožil několik týdnů v koncentračním táboře Dachau. Až do konce války pak byl vězněn v koncentračním táboře Mauthausen. Většinu času tam dělal statika. Na konci války byl tábor osvobozen Američany. S nimi tam Jan Zavřel strávil ještě několik týdnů, než se vydal domů. Po válce se znovu přihlásil ke studiu na vysoké škole a vystudoval Stavební fakultu ČVUT. Po převzetí moci komunisty zůstal apolitický a do strany nevstoupil ani na naléhání svých bývalých spoluvězňů, například prezidenta Antonína Novotného.