Marie Čmakalová

• „Jak bylo po první válce, tak tenkrát prodávali příděle pole. Tam z Bludova bylo jakési to panství Žerotínovo, a tak chodilé s klobókem a každý, kdo si vybral jaký číslo, tak podle toho měle parcelu tého polé. Tak naši měli až u Bludova, jak je Habermannův mlén tam blízko. A lóko jsme měli tady, jak se jde do Šomberka (Šumperk – pozn. ed.). Tam byla Desná, a tak pamatuju, jak vždycky jsme museli s tatou, aby nám ta voda nevzala ty louké, dělalé v zémě té břehé.“

• „Měla jsem lásku, tu naproti béval. Byl jedináček, v práci se mu nevedlo. Pěkné to bylo, víte, tak mladý léta, na to tancování a na to pobavení. To bylo pěkný, ale do života toho moc nebélo. Šel dělat do práce, tam se prášilo, a tak měl zaprášený plíce. To bylo v pětiletce v Šomberku. Tak umřel. No, nebélo to pěkný, nebélo. Měla jsem děvčata, a abych vám pravdu řekla, když všichni tak vykládají o těch dětech. Já jsem se vdala a on byl jediné. Já když jsem čekala druhý za čtyři roky a říkala jsem té jeho mamince, že čekám rodinu, a oni na mě vybafli: ‚Už zas?!‘“

• „Já všechno znám ze škole, já jsem hrozně ráda chodila do škole, jenomže já jsem nesměla, milý děti. Má sestra propadla, my jsme byly o rok, já z páté třidy jsem musela jít do šesté, aby naši nemuseli kupovat dvě knížky a pak jsem chodila. Tak mám jenom dvě měšťanky. Já třeba všechny státy umím, ale Evropu ne, ta byla ve třetí.“

• 1

byt pamětnice - Sudkov, 05.04.2017

Já jsem chtěla všecko vědět

Marie Čmakalová

Marie Čmakalová, dívčím příjmením Holínková, se narodila 20. října 1923 v Sudkově na Šumpersku. Rodiče měli pozemky tři kilometry od domu a na nich pěstovali ovocné stromy. Marie chodila do učení na zámku Bludov a celý život pracovala v ovocnářství. Vdala se, ale její manžel zemřel ve 35 letech. Zůstala sama se dvěma malými dcerami.