Oldřich Plajner

• „Až se zželelo jedné pracovnici stejného útvaru, význačné komunistce – znala se se Slánským – osudu Plajnera, jeho stálého odmítání a nedorozumění, která z toho vznikala, a na nějaké stranické schůzi prý – jak vím z doslechu – pronesla: ‚Prosím vás, už byste mohli dát tomu Plajnerovi pokoj, on je slušnej člověk.‘ To mě samozřejmě pobavilo z mnoha důvodů, jednak proto, že mi skutečně dali pokoj s přihláškami, a potom i hodnocení, že jako slušný člověk de facto do partaje nepatřím. To mě plně uspokojilo.“

• „Nutno podotknout, že náš dům stál na samém konci Holešova naproti lesu. Večer k nám přišla méněčetná jednotka československých vojáků, ubytovala se na noc u nás a v rozhovoru, který trval až do ranních hodin, tátu informovali o tom, že je třeba ukrýt ženy, radiopřijímače, hodinky, protože toto všechno přijde nazmar, až přijde Rudá armáda. Táta byl v té době de facto ilegálním hejtmanem holešovského okresu, takže bylo případné, že dostal tyto informace a mohl udělat některá opatření.“

• „Skutečnost byla, že Junák by se měl sloučit se Svazem mládeže. Pod jejím vlivem a ještě dalších věcí otec podepsal toto sloučení z funkce náčelníka Junáka, a to proti svému přesvědčení, protože byl jednak přehlasován a jednak, podle jeho slov, mu byla položena volba mezi podepsáním sloučení a jinou alternativou, že Junák bude prohlášen za protistátní organizaci a bude s Junákem a jeho členy staršími osmnácti let nakládáno příslušným způsobem. Takže měl volbu buď podepsat sloučení Junáka, nebo nepodepsat, což mnohokrát v životě učinil, ale uvrhnout v nemilost a vystavit perzekucím tehdy asi 1500 funkcionářů Junáka starších osmnácti let.“

• 1

• 2

Sudičky u mé kolébky měly skautský šátek kolem krku

Oldřich Plajner 2017
zdroj: natáčení ED

Oldřich Plajner se narodil 26. června 1931 jako mladší ze dvou synů v české rodině. Otec Rudolf Plajner (1901-1987) pracoval jako středoškolský učitel, byl oddaný skaut a náčelník Junáka. V letech 1939-1945 bydleli v Holešově, kde se otec zapojil do odbojového hnutí jako spojka mezi partyzánskými skupinami. V letech 1947-1948 absolvoval mladý Oldřich jeden rok studia na československé sekci lycea Carnot v Dijonu. Po složení maturity v roce 1950 studoval na Matematicko-fyzikální fakultě UK a po ukončení studia nastoupil do Výzkumného ústavu sdělovací techniky v Praze, kde zůstal až do roku 1991, kdy odešel do penze. S manželkou vychovali tři syny. Oldřich Plajner zažil jako skaut trojí zrušení této organizace (v letech 1939, 1948 a 1970). Jeho otec Rudolf Plajner se zasloužil o obnovu skautského hnutí po osvobození v roce 1945 i na konci 60. let, v roce 1970 však podepsal proti svému přesvědčení dokument o sloučení Junáka s pionýrskou organizací.