Věra Kafková

• „Dělala jsem pětadvacet roků na poště a chodila jsem s poštou. Ne že bych seděla na poště... A když jsem nesla dopis s nějakou exotickou známkou, z Německa, z ciziny, tak to bylo něco, takovej zážitek. Támhleta paní, ona má syna doktora a on je v Německu... Tak mě to zajímalo, říkala jsem si, jedinej syn, ona tady sama vdova a syn v Německu. Nikdo nesměl nikam, ono bylo ze začátku špatně, i když někdo dostal dopis z ciziny, už měl někde nějakou poznámku. Takže to bylo docela takový exotický.“

• „Všichni jsme na těch polích museli dělat! To nebylo tak, že bysme přišli ze školy a dělali si, co chtěli. Ne, ty půjdeš támhle, ty půjdeš natrhat kopřivy pro husy, to už babička nás honila, půjdeš tam a tam nebo za námi na pole. Takže my jsme na tom poli všichni dělali. Já jsem v tý době šla na ekonomickou školu, na dva roky. Ráno, než jsem šla na autobus, ten jezdil v sedm hodin, tak jsem jeden čas šla a ještě jsem nakrmila prasata. To už jsme tu práci měli tak rozdělenou.“

• „Pak jsme měli taky sestru, která byla rok v Rusku. No, to bylo tenkrát dost na pováženou, protože tatínek lidovec a teď najednou dcera pojede na rok študovat do Ruska! Nikdo ji nechtěl odvézt na letiště, tenkrát ji odvezl nějakej kamarád, ale pak se vrátila a všecko se to nějak obrátilo k dobrýmu. Situace byla ale taková dost napnutá, když přišla s tím, že půjde študovat do Ruska. Ale každá takováhle zkušenost je dobrá.“

• 1

byt pamětnice, 10.01.2017

Z práce na hospodářství byl člověk vycepovanej, tělesně zdravej

Věra v roce 1954
Věra v roce 1954
zdroj: Pamět národa - Archiv

Věra Kafková, za svobodna Šťastná, se narodila 1. března 1937 v Žerčicích na středně velkém hospodářství o dvanácti hektarech. Její rodiče po roce 1948 s nevolí vstoupili do jednotného zemědělského družstva (JZD). v roce 1954 z družstva vystoupili a zpět se vrátili až po dalších šesti letech. Studovala dvouletou ekonomickou školu a poté pracovala v Nymburku na železničním učilišti. V roce 1959 se vdala a přestěhovala se do Pardubic, kde pracovala v depu lokomotiv. Má dvě děti. Po mateřské dovolené začala pracovat na poště, kde jako terénní pracovnice setrvala pětadvacet let.