Jaroslav Pekárek

• „Pak se to začlo rušit. To bylo myslím v roce 65, kdy se začaly rušit dráty tady na východě. No, tak jsme vyfasovali peníze, takzvaný reluty, jezdilo nás asi sedm V3skou a motali jsme dráty, dávalo se to na klubíčka, pak to odváželi do šrotu. No a ty sloupky se taky vyndávaly. To jsme dělali od Českýho Jiřetína až do Kraslic.“

• „Tak mě čap a říká: ‚Ukažte mi průkaz občanskej!‘ Tak jsem mu ho ukázal. ‚Tady nemáte dlouhý vlasy, tak buďto se ostříháte, nebo dostanete pokutu!‘ Tak jsem si řek: Já tě naštvu. Šel jsem k foťákovi a nechal jsem se vyfotit s těma dlouhýma pačesama. Zaplatil jsem za expres, tenkrát to byla stovka, to nebylo nic, a on mě pak ňák chytil a říkal: ‚Člověče, vždyť jsem vám říkal, abyste do tejdne byl ostříhanej!‘ A já řikám: ‚Podívejte se.‘ A ukázal jsem mu občanku, tak sklapnul.“

• „Měl jsem jedno zadržení. A to byl jedenáctiletej kluk, co zabloudil z Německa k našim drátům. Já jsem koukal, co to tam je. Jsem byl na tý špačkárně, tak jsem na něj německy zařval: ‚Halt, hände hoch!‘ A měli jsme takový pojítka, telefony, tak to jsem zavolal na rotu, zrovna tam byl nějakej papaláš z ostrovský brigády. Přijeli s poplachovkou, no a dostal jsem opušťák na dva dny.“

• 1

Chomutov, 29.08.2016

Tak jsem si řek: Já tě naštvu

Jaroslav Pekárek - dobové foto
zdroj: Archiv pamětníka

Jaroslav Pekárek se narodil 23. prosince 1945 v Jirkově jako druhé dítě Karla a Jaroslavy Pekárkových. Rodiče pocházeli z Olovnice u Kralup a do Jirkova se dostali při poválečném osídlování. Otec pracoval jako bednářský dělník v pivovaru a matka jako sanitářka ve zdravotním středisku v Záluží. Pamětník absolvoval železniční učiliště. Vojnu strávil u Pohraniční stráže v Kryštofových Hamrech. Po návratu do civilu šel pracovat do železničního depa, kde zůstal následujících třináct let. Poté odešel do dolů Komořany. Ve svých devětadvaceti letech se oženil, ale manželství skončilo už po třech letech rozvodem. Jaroslav Pekárek rád cestuje, navštívil Kubu, Indii, Egypt, Austrálii nebo Spojené státy. V roce 2013 se přestěhoval do domu s pečovatelskou službou Merkur v Chomutově.