Ing. František Kolman

* 1927  †︎ Neznámý

• „V prosinci, začátkem prosince jsem narukoval do wehrmachtu. Samozřejmě, to víte, to bylo… máma, když má syn odejet do války. Narukoval jsem do Bayreuthu, no, a potom později jsme byli předisponovaní do Ansbachu, to bylo ještě dál za Norimberk. Tam jsem tři měsíce prodělal vojenský pěšácký výcvik, no, a za tři měsíce po výcviku odchod na frontu.“

• „Také co si vzpomínám, tak mně naše máma poslala do toho Ansbachu na frontu balíček, byla tam vánočka. A než mi to tam došlo, my jsme mezi tím byli venku v zákopech, vrátili jsme se celí zmrzlí do kasáren, tak jsem tam dostal ten balíček. Rozevřel jsem to a samozřejmě ta vánočka úplně prošpikovaná plísní. Tak jsem kamarádům nabízel, nikdo to nechtěl. A mne to napadlo, když to nikdo nechce, já to sním. Ne že bych měl takovej hlad, ale abych se dostal do nemocnice, že si přivodím nějakou nemoc. S odporem jsem tu vánočku snědl, samozřejmě nic se mi nestalo. Naopak, plíseň, to se ještě nevědělo, že to bylo něco na penicilinu, nějaké ty kultury. Tak tohle je jenom taková epizodka.“

• „Blízko to prásklo, já jsem se hodil na zem, protože pěšák se zachrání tím, že (padne) na zem. To je jediná jeho záchrana. Asi to bylo tlakem, nebo jak jsem prudce dopadl, tak jsem si vyrazil dech a tím tlakem se mi spustila krev z nosu nebo z pusy. Teď samozřejmě vyražený dech a krev. Teď jsem věděl, že je zle. A jak jsme se kluci o tom už také bavili, tak jsem říkal, no tak co. Tak jsem tu flintu takhle natahoval a chtěl jsem se odprásknout. No, jenže prásklo to, ale odrazilo se to od přilby, protože to bylo jenom tak, nebylo to kolmo. Přiběhl tam pak nějaký starší, který mi dal herdu do zad, viděl, co je. To bylo nejkrutější, to jsem si uvědomil, no… Také štěstí.“

• 1

Praha 8 – Domov pro seniory Slunečnice, 07.02.2017

Vždy jsem měl pevnou vůli

06-František Kolman mladý - portrét
zdroj: archiv pamětníka

František Kolman se narodil 25. května 1927 v Kamenici nad Lipou do česko-německé rodiny. Za okupace měli po otci německé občanství. Po absolvování obecné a měšťanské školy musel František nastoupit do německého gymnázia v Jindřichově Hradci. V necelých 17 letech, v roce 1944, byl povolán do wehrmachtu k protiletecké obraně. Sloužil u dělostřelectva na západní frontě ve městech Bayreuthu a Ansbachu. V březnu 1945 byl zajat americkou armádou a po pobytu v několika zajateckých táborech se v červenci téhož roku vrátil do Československa. Po studiu na Strojní fakultě Českého učení technického v Praze nastoupil do podniku Škoda Plzeň, závod Praha, kde pracoval až do odchodu do penze v roce 1988. V době natáčení žil se svou ženou Miloslavou v domově pro seniory v pražských Kobylisích.