Anna Matějková

• „Já jsem přišla domů, my jsme byli totálně nasazení, a já jsem přišla domů, měli jsme po noční službě, my jsme přišli z Adamova a potom jsme šli do obchodního domu Jepa, a že bylo už 20. 11., tak jsme si řekli, že koupíme něco na Mikuláše, a tam byli ti hlásiči, že hrozí nálet, aby se lidi hleděli dostat domů, tak my jsme šli domů a pustili si rádio, protože i když to houkalo, tak to nebyl úplný poplach, ale když jsme v rádiu slyšeli, že budou bombardovat Moravu, tak jsme si řekli, že půjdeme do sklepa, a najednou jsme slyšeli, jak ta letadla hučí.“

• „To nám zabavili Němci nákladní auto, my jsme tam měli gauč i oblečení, abychom si trochu z toho zachránili, všude seděli vojáci, a když se blížila fronta, tak jsme dostali strach a řekli jsme si, že se raději odstěhujeme na menší město, ale Němci nás zastavili a maminka je umluvila, protože ona uměla německy, a slíbila mu, že se náš řidič s autem teda otočí a že se určitě s autem zase vrátí zpátky. Jestli tam dojel, to teda nevím.“

• „To bylo v listopadu a to byl takový nálet, jak shodili ty bomby, tak jsme se pak dívali na tu spoušť, to trvalo asi dvacet minut. Protože na Pellicově byla okna rozbitá a matrace v okně, tlak vzduchu nám otevřel dveře a to vyletělo a na Husové tam byla časová bomba a zabila tam nějakou paní.“

• 1

My jsme život brali, jak šel, co nás potkalo, s tím jsme byli spokojení

dobová fotka rok asi 1947
zdroj: pamětníka

Anna Matějková, rozená Černá, se narodila 3. ledna 1925 v Brněnských Ivanovicích. Díky otcovu zaměstnání bydleli ve služebním domečku v Brně na hradbách hradu Špilberk. Pamětnice vystudovala baletní školu a již za války začala působit v baletním souboru Městského divadla v Brně, odkud později přešla do Lidového divadla. V roce 1944 byla spolu se svými kolegy z divadla totálně nasazena v adamovských lisovnách. Prožila řadu bombardování Brna spojeneckými letadly v letech 1944 a 1945 a spolu se svou rodinou se schovávala mimo jiné i v krytu na Špilberku. V Brně zažila konec války a příchod Rudé armády. Po válce byla členkou Lidového divadla, divadla v Olomouci a divadelního souboru Na hradbách. Po skončení baletní kariéry vyučovala tanec v Lidové škole umění.