Ing., CSc Petr Hrdlička

• „Takže jsem se přihlásil – a to si pamatuju dodneška – nastoupil jsem 30. 8. 1948 jako učeň strojního zámečnictví oboru automechanik, s číslem známky 9809, do učení do Škodovky. Tehdy ještě existovala taková ta společnost v Mladé Boleslavi – obchodníci a hoteliéři, kterým to ještě nestačili komunisté všechno vzít, a ti velmi litovali mého tatínka: že to je tedy strašné – váš syn je teď učedník. Protože tihleti lidé to pokládali jako něco pod úroveň. Takže já jsem se šel tedy učit a po roce jsem se přihlásil na přijímací zkoušky do průmyslovky a tam mě tedy vzali. Zase jsem ji vystudoval s vyznamenáním, prakticky se samými jedničkami, nicméně na konci maturity přišel na mě posudek, že jsem vynikající student, pomáhám slabším žákům, vyučuju lidové kurzy ruštiny, angažuju se a já nevím, co všechno, a že prý ‚toto všechno dělá jen proto, aby mohl tím více poškozovat lidově demokratické zřízení‘!“

• „Já jsem vstoupil do strany, když mně bylo asi čtyřicet devět let, v tom ústavu. Protože – jak bych to řekl – tenkrát se mě zeptali, proč jako vstupuju do strany. Tak já jsem jim řekl, že proto, že jsem si myslel, že když dělám svou práci pořádně a dobře, tak že to stačí, a že jsem zjistil, že to nestačí. A oni mně tleskali... Ale byla to pravda, protože když člověk nebyl členem strany, tak leccos vlastně nemohl zastávat, ty funkce rozhodující. A pokud jsem to chtěl dělat, chtěl se na tom podílet, tak jsem do tý strany musel vstoupit. Já vám to řeknu takhle – když vám dá někdo v životě příležitost, abyste udělal auto podle svých představ, tak to se nedá odmítnout. Takže jsem to samozřejmě vzal a toho favorita jsem vyvinul.“

• „První, co jsme udělali, že jsme přivezli tu maketu, ta je ze sádry, vypadá to jako auto, ale není to auto. A tu maketu si přišli prohlídnout různí představitelé vlády a strany a těm se to líbilo, takže to bylo dobrý. Ale stejně tam nebyla žádná cesta zpátky, i kdyby oni řekli, že to chtějí jináč, tak se s tím už nedalo nic dělat. Zrovna tak to jméno Favorit – to jsem bral jako reminiscenci na mého tatínka. Před válkou Škodovka vyráběla čtyři značky – Popular, Favorit, Rapid a Superb. Rapid jsem dát nemohl, to bylo kupé, které se vyrábělo v Kvasinách. Superb jsem dát nemohl, to by se mi všichni vysmáli. Takže zbýval Popular nebo Favorit. No a Bertone řekl – to bych si nepřál, aby se to jmenovalo Popular. Takže jsme tomu dali jméno Favorit. No a potom různé časopisy, třeba Svět motorů, dělaly mezi lidmi soutěž, jak by se to auto mělo jmenovat, a já jsem říkal – to klidně můžete udělat, ale z toho není cesta zpátky. Protože já už jsem všechno objednal, všechny ty nápisy na autě, to všechno už bylo ve výrobě, to už se nemohlo jmenovat jinak.“

• 1

Řídit – to znamená předvídat

1952 - osmnácté narozeniny
zdroj: Pamět národa - Archiv

Petr Hrdlička se narodil 12. září 1934 v Mladé Boleslavi v rodině ředitele mladoboleslavské automobilky ASAP, předchůdce automobilky Škoda. V dětských letech zažil období protektorátu, kdy jeho otec musel odejít ze svého postu v továrně a jen těsně unikl zatčení gestapem při domovní prohlídce. Od roku 1944 do roku 1948 studoval Petr Hrdlička na reálném gymnáziu v Mladé Boleslavi a po únoru 1948 musel odejít na rok do továrny Škoda jako učeň. Po roce mu bylo umožněno studovat na průmyslové škole, kterou absolvoval v roce 1953. Po maturitě odešel na umístěnku do výzkumného ústavu motorových vozidel v Praze jako asistent a s tímto pracovištěm byla potom svázána podstatná část jeho profesního života. Postupně se vypracoval v nepostradatelného odborníka při konstrukci automobilů, podílel se na projektu Škody 1000 MB a už během šedesátých let získal jako konstruktér ve Švýcarsku zkušenost s prací pro zahraniční automobilky Peugeot a Volkswagen. Jeho největším životním úspěchem bylo vedení projektu, který byl ohlášen v roce 1982, nového vozu Škoda s motorem vpředu, který brzy dostal jméno inspirované prvorepublikovou tradicí automobilky - Favorit. Od roku 1990, kdy z automobilky odešel, pracoval Petr Hrdlička pro několik domácích i zahraničních společností zabývajících se prodejem a výrobou aut, tramvají a dalších vozidel.