Viktor Schindler

• „Dva dny bez jídla a pití jsme jeli do Tábora ve vagonu na převážení dobytka. Tam jsme byli u jednoho sedláka, co dělal správce na statku v Českých Budějovicích a my jsme na něm pracovali. Byla to první dědina za Soběslaví. Potom jsme se odstěhovali na statek v Choustníku a tam ještě pracovali zajatí němečtí vojáci. Sedláci, kteří volili komunisty, si potom ten statek rozebrali, a tak jsme se dostali do dalšího státního statku v Nové Vsi (u Chýnova) a tam jsme byli do roku 1952. Potom šel zeťák na okres a pustili nás zpět, ale do našeho baráku už ne, a tak jsme se dostali do Nových Lublic.“

• „Přijelo sem asi patnáct vozů s německými vojáky. U kostela zůstali stát a odpočívali. Dva kluci vylezli na vůz a ukradli pušku. Byl jsem u toho, ale opodál. Letělo letadlo a oni po něm z té pušky vystřelili. Pilot něco zpozoroval, otočil se a přesně na to místo, odkud stříleli, shodil bombu. Nikoho nezabil, kluci už byli pryč.“

• „S krávami a dalšími lidmi jsme se týden ukrývali v lese. Naráz Rus se třemi koňmi. Potom na druhý den jich přišlo asi deset a chtěli po šestnáctiletém bratrovi, aby jim ukázal cestu. Vzali ho a šli směrem na Kerhartice. Jen jeden z nich byl střízlivý a ten v lese u houštiny bratrovi ukázal, že má zmizet, že ho ostatní chtějí zastřelit. Nebýt toho Rusa, tak je po něm.“

• 1

Nové Lublice, 07.04.2016

Jedna velká rodina

Viktor Schindler v roce 2016
zdroj: Vít Lucuk

Viktor Schindler se narodil 8. srpna 1935 ve Starých Lublicích (německy Alt Lublitz) na Opavsku jako šesté z devíti dětí rodičům Franzi a Vilhemině Schindlerovým. Stejně jako naprostá většina místních byli i členové jeho rodiny německé národnosti. Do jejich života zasáhla druhá světová válka a doba krátce po ní. Do Wehrmachtu museli tři pamětníkovi starší bratři. Všichni přežili, ale jen šťastnou shodou náhod neskončili v některém ze zajateckých táborů na území Sovětského svazu. Domů se už ale nevrátili a zůstali v různých okupačních zónách Německa. Dvojčata Franz a Erich pak byla dlouho rozdělena železnou oponou, protože Erich žil v demokratické SRN, zatímco Franz skončil v komunistické NDR. Početná rodina sice kvůli matčinu onemocnění po válce nemusela do odsunu, ale několikrát se nuceně stěhovala a nakonec ji v roce 1948 ze dne na den poslali na zemědělské práce na Táborsko, kde žila ve velmi stísněných podmínkách a do rodného kraje se mohla vrátit až o čtyři roky později. V roce 1955 se Viktor Schindler oženil s Marií Lašovou. Její rodina reemigrovala do Nových Lublic v roce 1946 z Jugoslávie, kde se dva její bratři v partyzánských jednotkách účastnili bojů proti nacistickému Německu a kde Marie Lašová po zásahu střepinami z nášlapné miny málem přišla o nohu. Viktor Schindler zemřel 11. srpna 2018.