Radoslav Smetana

• „(Zmínil jste, že k vám domů za války chodilo gestapo. Co si z těch návštěv vybavujete?) Pamatuju si, že jednou se dostavili dva pánové v tyrolských kloboucích, vešli dovnitř, z hlavy je nesundali, začali se bavit s mámou, jestli ji někdo nenavštěvuje a tak dále. Jeden z nich kouřil, sedl si na pelest a popel klepal na postel. Máma se zvedla, přinesla mu popelník – a dostala facku, až upadla.“

• „Táta se asi tři neděle neozýval, tak jsme do vězení napsali znovu a zpátky přišel korespondenční lístek: ‚V Terezíně se už nenachází.‘ Později, když jsme mu poslali peníze, nám pošťák přinesl lístek, na kterém bylo napsáno ‚verstorben‘ čili ‚mrtev‘. Matku to složilo, ležela celé odpoledne... A víc už se na to nepamatuju.“

• „Zaměstnanci Waltrovky se na 14. září 1941, výroční den Masarykova úmrtí, rozhodli zorganizovat stávku proti okupantům, které se účastnil i můj táta. Pro Němce byla Waltrovka klíčový podnik, a tak chtěli ukázat, že tu jsou páni: obsadili továrnu, devětašedesát lidí zatkli a odvezli do Terezína, po čtrnácti dnech jich devětapadesát pustili, zbylých deset v koncentračním táboře zůstalo. Táta se pak dostal do Mauthausenu s poznámkou ‚návrat nežádoucí‘... Už v lednu 1942 jsme dostali úmrtní list.“

• 1

nahrávka pořízena v rámci projektu Místa paměti
  • 2

Jedna pamětní deska stačí

Radoslav Smetana (2015)
zdroj: Pamět Národa - Archiv

Radoslav Smetana se narodil 3. srpna 1934 v Praze. Jeho otec Antonín Smetana byl 14. září 1941 zatčen kvůli účasti ve stávce a odvezen do terezínské Malé pevnosti; na rozdíl od svých devětapadesáti kolegů, které nacisté po dvou týdnech propustili, byl Antonín Smetana transportován do Mauthausenu. V lednu 1942 rodina dostala zprávu o otcově smrti. V únoru 1945 pamětník zažil bombardování Jinonic a o dva měsíce později nálet na Vysočany; v květnu 1945 byl svědkem Pražského povstání a osvobození Prahy. Na konci 40. let se stal členem Foglarova skautského oddílu. Po maturitě na gymnáziu se přihlásil ke studiu geologie na Přírodovědecké fakultě UK v Praze. Kvůli podílu na přípravě nepovoleného studentského majálesu mu nebylo umožněno dokončit druhý ročník, studium tedy přerušil a nastoupil základní vojenskou službu. Po dvou letech pokračoval ve studiu geologie a školu absolvoval roku 1961. Na počátku 60. let Radoslav Smetana pracoval jako podnikový geolog ve velkolomu Čertovy schody u Berouna, pak byl čtyři roky zaměstnán na generálním ředitelství československého kamenoprůmyslu; v srpnu 1968 přešel do Geoindustrie a v tomto podniku působil s kratšími pauzami až do důchodu. Radoslav Smetana se postupně specializoval na prakticky-ekonomickou geologii, a to zejména v oblasti nerudných surovin. V 70. letech v rámci pracovních cest pobýval téměř tři roky v Libyi, dále také v Jugoslávii, Německé demokratické republice či v Polsku. Za normalizace vedl krasový kroužek na přírodovědecké fakultě, byl členem krasové sekce Společnosti Národního muzea, pomáhal s mapováním nově objevených jeskyň a účastnil se sestupů do propastí v Jihoslovenském krasu. Ve svých šedesáti letech odešel do důchodu, v penzi dále pracoval a přibližně o deset let později začal vykonávat funkci správce areálu Tělovýchovné jednoty Radlice.