Radoslav Smetana (* 1934  †︎ 2021)

Jedna pamětní deska stačí

• narozen 3. srpna 1934 v Praze

• 14. září 1941 byl pamětníkův otec Antonín Smetana zatčen kvůli účasti ve stávce a odvezen do terezínské Malé pevnosti

• na rozdíl od svých devětapadesáti kolegů, které nacisté po dvou týdnech propustili, byl Antonín Smetana dále transportován do Mauthausenu

• v lednu 1942 rodina dostala zprávu o otcově smrti

• v únoru 1945 Radoslav Smetana zažil bombardování Jinonic, o dva měsíce později nálet na Vysočany

• v květnu 1945 byl svědkem Pražského povstání a osvobození Prahy

• na konci 40. let se stal členem Foglarova skautského oddílu

• po maturitě na gymnáziu (1953) se přihlásil ke studiu geologie na Přírodovědecké fakultě UK v Praze

• kvůli podílu na přípravě studentského majálesu mu nebylo umožněno dokončit druhý ročník, studium tedy přerušil a nastoupil základní vojenskou službu

• po vojenské službě pokračoval ve studiu geologie, školu absolvoval roku 1961

• na začátku 60. let pracoval jako podnikový geolog ve velkolomu Čertovy schody u Berouna, pak byl čtyři roky zaměstnán na generálním ředitelství československého kamenoprůmyslu

• v srpnu 1968 přešel do Geoindustrie a v tomto podniku působil s kratšími pauzami až do důchodu

• postupně se specializoval na prakticky-ekonomickou geologii, a to zejména v oblasti nerudných surovin

• v 70. letech v rámci pracovních cest pobýval téměř tři roky v Libyi, dále také v Jugoslávii, Německé demokratické republice či v Polsku

• za normalizace vedl krasový kroužek na přírodovědecké fakultě, byl členem krasové sekce Společnosti Národního muzea, pomáhal s mapováním nově objevených jeskyň a účastnil se sestupů do propastí v Jihoslovenském krasu

• ve svých šedesáti letech odešel do důchodu, v penzi dále pracoval a přibližně o deset let později začal vykonávat funkci správce areálu Tělovýchovné jednoty Radlice

„Jednou se k nám dostavili dva pánové v tyrolských kloboucích. Když vešli dovnitř, z hlavy je nesundali, začali se bavit s mámou, jestli ji někdo nenavštěvuje a tak dále. Jeden z nich kouřil, sedl si na pelest a popel klepal na postel. Máma se zvedla, přinesla mu popelník – a dostala facku, až upadla.“ Maminka Radoslava Smetany v té době již neměla zastání: 14. září 1941, ve výroční den úmrtí T. G. Masaryka, se její manžel totiž zúčastnil stávky v pražské Waltrovce a stal se jedním z devětašedesáti rukojmí německé tajné policie.

„Když se nám táta asi tři neděle neozýval,“ pokračuje ve vyprávění Radoslav Smetana, „do vězení jsme napsali znovu a zpátky přišel korespondenční lístek: ,V Terezíně se už nenachází.‘ Později jsme mu do koncentračního tábora poslali peníze a v lednu 1942 nám pošťák přinesl lístek, na kterém bylo napsáno ,verstorben‘ čili ,mrtev‘. Maminku to složilo, ležela celé odpoledne... A víc už se na to nepamatuju.“

Během války pamětník zažil několik domovních prohlídek, v únoru 1945 byl svědkem náletu na Radlice a o dva měsíce později viděl bombardování Vysočan. Po osvobození byl jeho otec Antonín Smetana posmrtně vyznamenán Československým válečným křížem 1939 i Medailí za statečnost a Milada Horáková, zastupující Českou stranu národně sociální, na jeho dům zasadila pamětní desku; avšak žádná z poct tatínkovi život nevrátila – a jeho syn jako by měl po zbytek života na paměti, že jedna plaketa stačí. Není tedy divu, že přestože komunistickou politiku odsuzoval, s výjimkou drobného aktu neposlušnosti, jenž ho stál dva roky vojenské služby, se do protirežimního hnutí nezapojil, na demonstracích v letech 1968, 1969 a 1989 chyběl a spíše než na společenské dění se soustředil na svou práci a rodinu.

Návrat nežádoucí

Odvážným postojem za války Antonín Smetana jen stvrdil své dosavadní směřování: stejně jako jeho manželka Božena byl sokolem tělem a duší. Spolu s ní založil za první republiky tenisový oddíl a angažoval se jako cvičitel. Na konci dvacátých let, kdy získal místo vedoucího leteckého mechanika u firmy Walter, stála jinonická továrna ještě uprostřed polí. Poté, co Antonín Smetana při zaměstnání dokončil dvouletou mistrovskou školu, byl povýšen, nastoupil do vývoje leteckých motorů a ve své funkci setrval i po 15. březnu 1939, kdy se výroba musela přizpůsobit potřebám německého válečného průmyslu.

Ačkoli řada sokolů byla za své členství v protinacistickém odboji tvrdě stíhána, pamětníkovy rodiny se až do září 1941 perzekuce nedotkly. Jednoho dne se ale tatínek z práce nevrátil: proti stávce hlásící se k odkazu T. G. Masaryka se okupanti rozhodli tvrdě zakročit a Antonín Smetana byl spolu s dalšími členy stávkového výboru okamžitě odeslán do Terezína. Policie rodině předala veškeré oblečení, které měl během stávky na sobě, jeho snubní i pečetní prsten. V následujících týdnech bylo mezi terezínskou Malou pevností a pražskými Radlicemi doručeno několik korespondenčních lístků, s jejichž překladem z němčiny a do němčiny pamětníkově mamince pomáhal její nevlastní otec. Rodina pro Antonína Smetanu opatřovala peníze i různé další věci, ale nikdo netušil, že veškerá snaha je marná: zakrátko byl převezen do koncentračního tábora Mauthausen a jeho spis nesl poznámku: „Návrat nežádoucí.“

Smrt Antonína Smetany jeho ženu zasáhla, v neštěstí jí však byl velkou oporou její nevlastní otec a řada známých i neznámých lidí jí projevovala solidaritu – v tramvaji jí občas někdo nepozorovaně podstrčil obálku s penězi nebo přídělové lístky, jejímu synovi lékař ochotně předepsal přídavkové lístky na potraviny a také díky této pomoci se Božena i její syn v pořádku dočkali konce války.

Život zasvěcený geologii

Přibližně v době komunistického puče docházel Radoslav Smetana na schůzky Foglarova oddílu v domě U Grošáka a zažil poslední měsíce svobodného fungování Skauta. Když byl Junák zakázán, skupina formálně zanikla a transformovala se v druhý oddíl mladých turistů Autorenovy Radlice. Ačkoli děti již nemohly nosit kroje, obsah hnutí zůstal nezměněný a Jaroslav Foglar dál s pomocí dvou tří starších chlapců vedl tábory pro tři desítky skautů. Třebaže dnes se pamětník za Skauta nepovažuje, ve svých čtrnácti patnácti letech hltal Rychlé šípy i všechny ostatní foglarovky, zkušenost z Junáka ho provázela životem a později z ní čerpal i jako vedoucí Pionýra.

Kromě Skauta a čtení se Radoslav Smetana věnoval i mnoha dalším koníčkům: závodně plaval a běhal na lyžích, hrál basketbal i volejbal, nad jinými aktivitami však postupem času získávala navrch geologie. Už jako malý kluk chodil hledat zkameněliny na Dívčí hrady a v sextě či septimě se rozhodl, že geologii se chce věnovat profesionálně. Po maturitě na smíchovském Drtinově gymnáziu, kde se setkal s dcerou Milady Horákové, pokračoval ve studiu na Přírodovědecké fakultě UK v Praze; na této škole tehdy ještě působili akademici Koutek, Novák či Hejtman, geologové s bohatou praxí a světovým renomé.

Během pouhých tří semestrů na vysoké škole Radoslav Smetana získal uznání starších spolupracovníků, přivydělával si jako brigádník v Nerudném průzkumu, kde působili i jeho učitelé, a se studiem neměl nejmenší problém; dostudovat přesto nemohl. V polovině druhého ročníku se totiž podílel na přípravách majálesu, který komunistické úřady oficiálně nepovolily, a kvůli svému vytížení promeškal první termín jedné ze zkoušek. Zjistil, že už ji z politických důvodů nebude moci opakovat, a aby předešel vyloučení, na radu děkana raději přerušil studium – stejný osud prý potkal i dalších jedenáct studentů.

Všech dvanáct organizátorů majálesu pak čekala základní vojenská služba. Odvody probíhaly v říjnu. Radoslav Smetana se proto dal na pět měsíců zaměstnat v Nerudném průzkumu a předpokládal, že na podzim přejde jako kolektor do vojenského projekčního průzkumu. K tomu mu také chtěli dopomoci jeho nadřízení a pamětník dostal do té míry skvělý kádrový posudek, že namísto do průzkumu jej armáda paradoxně zařadila jako kádrovou rezervu k těžkému dělostřelectvu. Po dvou letech strávených na vojně se mu podařilo znovu složit přijímací zkoušky, na fakultě si nechal uznat atesty z prvního ročníku a v roce 1961 školu úspěšně absolvoval.

Na začátku šedesátých let Radoslav Smetana pracoval nejdříve jako podnikový geolog ve velkolomu Čertovy schody u Berouna a později byl čtyři roky zaměstnán na generálním ředitelství československého kamenoprůmyslu; v srpnu 1968 přešel do Geoindustrie a v tomto podniku působil s kratšími přestávkami až do důchodu. Postupně se specializoval na prakticky-ekonomickou geologii, tedy na vyhledávání, vyhodnocování průzkumu a výpočty zásob ložisek nerostných surovin, a to zejména v oblasti nerudných surovin. V sedmdesátých letech v rámci pracovních cest Radoslav Smetana pobýval téměř tři roky v Libyi, kde československý tým vypracovával základní geologické mapy, dále také v Jugoslávii, Německé demokratické republice či v Polsku. Kromě toho vedl krasový kroužek na přírodovědecké fakultě, byl členem krasové sekce Společnosti Národního muzea, mapoval nově objevené jeskyně a účastnil se sestupů do propastí v Jihoslovenském krasu.

Ve svých šedesáti letech Radoslav Smetana odešel do důchodu, v penzi však dále pracoval a přibližně o deset let později začal vykonávat funkci správce areálu Tělovýchovné jednoty Radlice.

• Příbeh pamětníka v rámci projektu Místa paměti (Vít Pokorný)