Christian Mayer

• „Vedl to jeden náš kamarád, kterej byl taky z jednoho smíchovskýho klubu, kajakář. Já jsem si to... protože tatínek dělal modely lodí, spoustu modelů. A zrovna dělal loď, kde potřeboval udělat takový kanonky malý, tak já jsem z toho nadělal asi čtyřicet malých kanonků, z tý mosazi, a ten kluk, ten parťák, říkal: ,Člověče, za tohle nás asi zastřelej, protože jsi spotřeboval spoustu mosazi.‘ A já jsem říkal: ,Člověče, vždyť dělám válečnou výrobu tady!‘ A on lítal po fabrice, aby zase sehnal tu mosaz a dělalo se to správně. Některý ty kanonky mám ještě doma. Dodělal jsem je. Udělal jsem z nich takový lodní děla různý.“

• „Šel jsem tady na stavbu Mostu inteligence, kde jsem řekl, že jsem teda tesař, tak mě vzali jako tesaře, ale pracoval jsem potom... tam jsem byl asi měsíc, ale pak jsem pracoval v kesonech pod vodou, kde jsme dělali čtyři ty kesony, který jsou tady na Mostě inteligence. Ten nejhlubší je zajímavej, ten je pod Barrandovem, ten je založenej v hloubce 30 metrů. Tam je tlak tři atmosféry a ty pracovní doby byly podle toho uzpůsobený. Měli jsme takovej plat asi o málo vyšší, než měl vrchní ředitel, protože oni nás dost dobře platili, ale taky tam byli kluci, který to nevydrželi dlouho, tak odešli. Ono to skončilo, tak jsem pracoval na Lipně v těch kesonech ještě nějakej čas.“

• „Předtím jsme tam jednou jeli, těsně předtím, než byla změna měny, ta první, a s náma jel doktor Votava. My jsme mu říkali Pixie. To byl taky bejvalej skaut, byl lékař a měl taky funkci takovýho toho ohledávače mrtvol, když se někdo utopil. My mu říkal ohlodávač mrtvol. Tak ten si koupil v Týně nad Vltavou od nějaký hospody všechen alkohol, kterej tam měli, a na tom Sejckým ostrově to zakopal. A pak jsme tam jeli tak za rok a ona voda stoupla tak, že ten ostrov napůl zmizel, a vykáceli ho. On tam lítal s motyčkou a na poslední chvíli vykopl nějakou flašku, ale urazil jí hrdlo zrovna. Tak jsme to tam vypili a tím byl konec toho. Tak se mu taky nevyplatila moc ta směna těch peněz.“

• 1

loděnice, 15.05.2015

Celý můj život byl na vodě

Christian Mayer
Christian Mayer
zdroj: Pamět národa - Archiv

Christian Mayer, zvaný též Punťa, se narodil v roce 1923 v Praze-Podolí. Jeho dětství je spjaté s Klubem vodních sportů, který založil jeho otec roku 1924. Za protektorátu vystudoval obchodní akademii a průmyslovou školu, byl totálně nasazen v továrně v Praze-Modřanech, která produkovala letecké součástky. Účastnil se Pražského povstání. Po válce pracoval krátce ve státní bance a nevstoupil do komunistické strany, poté pracoval dva roky v Dole Fierlinger 2. V Praze se podílel na stavbě takzvaného Mostu inteligence. Svůj život zasvětil především zálibě ve vodních sportech.