Jaroslav Vízner (1937) - Životopis

V emigraci jsem pro vlast mohl udělat víc, než kdybych zůstal

Jaroslav Vízner se narodil 30. května 1937 v Praze jako druhý ze čtyř bratrů. Vyrůstal v Praze-Vokovicích, rodinu poznamenala tragická smrt nejstaršího syna v roce 1945. Otec pracoval do roku 1948 jako prokurista státního podniku Kooperativa (ústřední jednota hospodářských družstev), po zrušení Kooperativy ztratil práci, nervově se zhroutil a starost o zajištění rodiny převzala matka. Jaroslav Vízner navštěvoval francouzské gymnázium v Dejvicích do jeho zrušení v roce 1948, pak přešel na základní školu ve Vokovicích. Z kádrových důvodů mohl pokračovat ve studiu pouze na technické střední škole, v roce 1956 maturoval na Střední průmyslové škole strojnické. Ačkoli uspěl u přijímacích zkoušek na DAMU, nebyl na doporučení tzv. uličního výboru přijat. Po absolvování základní vojenské služby pracoval od roku 1958 jako asistent Dokumentárního filmu v Praze. Od roku 1960 působil jako divadelní herec v pražském divadle Semafor, později hrál v divadlech v Uherském Hradišti, Českém Těšíně a Kladně, v roce 1962 získal angažmá v pražském Divadle Na zábradlí, kde zůstal šest let. Kromě divadla účinkoval i ve filmech druhé poloviny 60. let (Úplně vyřízený chlap, titulní role detektiva Martina v několikadílné sérii). Po srpnové invazi se v roce 1968 rozhodl s manželkou a dcerou emigrovat. Usadil se v Ženevě, kde od roku 1969 pracoval jako režisér televize TSR (Télévision Suisse Romande). V letech 1975-1981 vyučoval na Vysoké škole dramatických umění (ESAD) v Ženevě. Kromě režijní práce působil i jako filmový a divadelní herec. Od roku 2002 žije opět trvale v České republice.