MUDr. Cyril Ruth

• „Když byla ta první školská reforma, všichni říkali, že to bylo dílo Nejedlýho. Nejedlý byl ministr školství, vysokoškolský profesor, muzikolog, kulturní osoba, která bohužel už v té době byla velice senilní... Nejedlý byl v roce 1936 poprvé v Rusku... z odborného zájmu, a když se vrátil, tak on chodil k našemu dědečkovi na kafe do krámu, a tak se ho ptali, jaký to tam tedy je... On moc nechtěl povídat a pak řekl: ‚Jsou to velký věci, ale pro nás by to nebylo.‘“

• „Z války vám můžu ještě říci, že se strašně nadávalo, to bylo samozřejmé, Němci udělali svý, ale nežilo se nám úplně špatně. V tom srovnání, co vyprávěl dědeček za první války, to jako opravdu měli hlad. Ale teď jak byly ty potravinové lístky, tak tady se nebojovalo, nebylo to rozbitý a oni dokázali ty potraviny dodat.“

• „Potom tedy na gymnáziu to pokračovalo. Měli jsme takového bezvadného profesora, jmenoval se profesor Němec, matematik, a on byl jedním z náčelníků skautů. Takže toho během prvního roku zavřeli. Ten měl sedět dvacet let, ale odseděl si toho méně a potom dělal dlouhá léta ve Špindlerově Mlýně promítače v biografu.“

• 1

Praha 7 Letná, 20.03.2015

Měl jsem štěstí na lidi

Dobové foto
Dobové foto
zdroj: Archív pamětníka

MUDr. Cyril Ruth se narodil 25. června 1935 v Praze v rodině stavebního inženýra. Dětství trávil s rodiči na pražské Letné a částečně u dědečka v Turnově. Od mládí byl členem skautského oddílu. V letech 1950-1953 studoval na pražském La Guardiově gymnáziu na Strossmayerově náměstí. Jeho studentská léta na tomto gymnáziu jsou popsána v knize Léta padesátá ve vzpomínkách spolužáků z La Guardiova gymnázia v Praze, do níž přispěl. Po maturitě studoval Lékařskou fakultu Univerzity Karlovy v Praze. Jeho specializací je kardiologie. MUDr. Cyril Ruth žije v Praze 7.