Rudolf Malec

• „V té době se zde zakládala a otevírala lékařská fakulta. Ještě než začala fakulta fungovat a začaly přednášky, jsem se díky profesorům Fingerlandovi a Hromadovi a díky kreslení dostal na anatomický ústav. Tenkrát totiž nebyly žádné pomůcky. Dostal jsem tenkrát od profesora Hromady pažní kost, ať ji namaluju. Když jsem ji druhý den přinesl, tak řekl: ‚Tak vás beru!‘ S partou ještě několika dalších lidí, kteří k tomu měli schopnosti, jsme obkreslovali obrázky z atlasů, protože materiály nebyly k dispozici. Vytvářeli jsme vlastně výukové tabule. Vždycky jsme s předstihem věděli, co se má přednášet. Z atlasu jsme to překreslili na velké formáty.“

• „Nelituju toho, že jsem se stal lékařem. Myslím, že nakonec to byla ta správná volba. Medicína je ale obor, který má skutečně smysl. Přiznám ale, že jsem se rozmýšlel hodně. Skončila válka a já jsem uvažoval, co bude dál. Živit se jako malíř na volné noze, to bylo hodně těžký. Napadlo mě, že bych se mohl dostat ke kreslenému filmu. Napsal jsem a navštívil Jiřího Trnku. Tehdy ještě nebyl tolik slavný. Přijal mě velmi přátelsky. Ale rozmlouval mi můj záměr. Říkal mi, že je to spíše mechanická práce a že by mě to nebavilo. Až později jsem pochopil, že pokud chce člověk dělat umění naplno, tak se nesmí rozmýšlet, že to prostě musí hned vědět.“

• „Měli jsme jednoho výborného profesora, o kterém stojí za to se zmínit – profesor Šofr, matematik. Pocházel z Rychnova nad Kněžnou. Byl spolužák Karla Poláčka. Stal se i předlohou pro postavu Pepka Zilvara z chudobince v knize Bylo nás pět. Šofr totiž pocházel z velmi chudé rodiny. Byl to velký divadelník, ale i příznivec fotbalu. My jsme o něm nevěděli, jestli neumí německy nebo jestli svou neznalost jenom tak výborně hraje.“

• 1

Hradec Králové, 03.03.2014

Medicína je jeden z oborů, které mají skutečný smysl!

Současné foto
Současné foto
zdroj: Archiv - Pamět národa

Rudolf Malec se narodil 25. února roku 1924. Je významným královéhradeckým neurochirurgem. Pracoval ve zdejší fakultní nemocnici, od roku 1986 působil i jako přednosta kliniky. Podílel se na inovaci operačních postupů a zavádění nových metod v neurotraumatologii na jednotce intenzivní péče. Věnoval se také výtvarnému umění, ilustroval nejen odborné publikace, ale vytvořil také unikátní portrétní galerii hradeckých osobností. Celý jeho život je spjat s východočeským Hradcem Králové. Jeho otec vlastnil obchod s kůžemi. Po absolvování Rašínova státního československého gymnázia pracoval do konce války v lékárně v Novém Bydžově. V roce 1945 začal studovat na nově vznikající lékařské fakultě v Hradci Králové. Za svoji specializaci si vybral neurochirurgii. V roce 1952 vznikla v Hradci Králové první neurochirurgická klinika v Československu. Prvním přednostou se stal prof. MUDr. Rudolf Petr. Jeho významným spolupracovníkem byl právě prof. MUDr. Rudolf Malec, který se v roce 1986 stal následujícím přednostou. Publikoval na sto padesát odborných lékařských článků. Ve volných chvílích se již od mládí věnoval kresbě a grafice. Ilustroval nejen nejrůznější publikace, ale vytvořil také unikátní portrétní galerii hradeckých osobností. Za svůj život měl již několik souborných výstav - v Novém Bydžově, Hradci Králové, v Neratovicích či v Praze na ministerstvu zemědělství. Rudolf Malec zemřel 5. listopadu roku 2019.