Prof. RNDr., CSc. Milan Hejný (1936) - Životopis

Když člověk najde smysl v tom, co dělá radost i lidem kolem, má život šťastný

Milan Hejný se narodil 23. května 1936 v Turčianském Svätém Martině. Matka Naděžda, rozená Pietrová, byla slovenská herečka, otec Vít Hejný, matematik a učitel, pocházel z Litovle a na výzvu prezidenta Masaryka odešel na Slovensko pomáhat s budováním tamního školství. V době Slovenského národního povstání se rodiče zapojili do odboje, matka byla hlasatelkou povstaleckého rozhlasu v Banské Bystrici, otec jako důstojník československé armády spolupracoval s partyzány. Rodina se začala ukrývat poté, co fašistické úřady odsoudily otce v nepřítomnosti k trestu smrti. Rodina válku ve zdraví přečkala, včetně pamětníkova strýce Ivana Pietora, který utekl do Sovětského svazu a podílel se na přípravě Košického vládního programu. Po skončení války se strýc stal ministrem vlády a tatínek získal místo na ministerstvu školství v Praze, takže rodina Hejných se přestěhovala do Čech. Po únoru 1948 se ale opět vrátili na Slovensko, do Martina. V roce 1954 Milan Hejný maturoval na gymnáziu a odešel studovat Matematicko-fyzikální fakultu Univerzity Karlovy do Prahy. Zde se seznámil se svojí budoucí manželkou Evou Brzoňovou, studentkou stomatologie. Bytový problém vyřešili novomanželé tím, že se opět odstěhovali na Slovensko, kam se přesunula Vysoká škola dopravní. Později Milan Hejný opustil akademickou dráhu a zcela ho pohltily výzvy praktické výuky. Začal intenzivně rozvíjet novou metodiku vyučování matematiky, kterou rozpracoval jeho otec už před 2. světovou válkou. Dnes se označuje jako vyučování orientované na budování schémat a od tradičního memorování vzorců se odlišuje tím, že aktivizuje vlastní schopnosti dítěte v porozumění matematickým zákonitostem. V 80. letech se Milan Hejný pokusil implementovat metodu do nových učebnic geometrie pro gymnázia, ale narazil na nepřijetí. Po roce 1989 působil Milan Hejný na ministerstvu školství a přednášel na zahraničních univerzitách, mj. v Kanadě a v USA. Od roku 2005 se svým týmem začal pracovat na učebnicích matematiky pro 1. stupeň ZŠ a v letech 2007-2011 vyšly tiskem. Popularita a praktický vliv tzv. Hejného metody v posledních letech stoupá a v České republice přibývá škol, které metodu přijaly za svou a učí podle ní.