Marie Goretti Boltnarová

• „My jsme měly skrytou tiskárnu v Moravských Budějovicích. Tam byl také domeček, říkali jsme mu Antoníček, a v něm byla tiskárna. Tam jsem vždycky zalezla a už se to šroubovalo a pak to schovat do auta. Aby sousedé nic nepoznali, tak jsem si pustila nahlas hudbu. Když hudba hrála, tiskla jsem a pak to naložila do auta a už jsem mašírovala do Prahy.“

• „Protože jsem chtěla dělat spojku do vězení, tak jsem se nehlásila a utekla jsem vždycky. Někde po cestě jsem se potkala s představenými, a protože jsem měla řidičský průkaz, tak jsem zajela někam do lesíku. Tam jsem se oblékla do civilu a mašírovala jsem do vězení. Vydávala jsem se za neteře nebo to, co mě naučili. Také mě učili, co mám například Matce Bohumile říct. To byla velice chytrá žena, která rozuměla a věděla, co nás čeká. Oni už byli krok napřed, byli už propojeni. Já jsem jí například řekla: ,Mařenka musela dneska v noci odejít.‘ Matka Bohumila věděla, že se nejedná o člověka, ale o dům. Takže já jsem přenášela tyto zprávy nejdříve jí a posléze jsem chodila k představené Chrizostomě, dále jsem chodila za některými kněžími. Vždycky jsem musela říct heslo, aby se nebáli, že jsem podvodnice. Já říkám, že to byl takový veselý partyzánský život.“

• 1

Nám komunisté nemohli dát červenou

V dětství
V dětství
zdroj: archiv pamětníka

Sestra Marie Goretti Boltnarová se narodila 1. ledna 1934 ve Svatobořicích u Kyjova. Krátce před vypuknutím druhé světové války se její rodina předstěhovala do Prahy. Ihned po osvobození nastoupila do ošetřovatelské školy Kongregace sester sv. Karla Boromejského pod Petřínem. Upřímná a oddaná služba Bohu a nemocným a trpícím ji natolik oslovila, že 1. ledna roku 1949 vstoupila do kláštěra kongregace. Už jako čekatelka dokončila základní školní docházku. Poté studovala na střední zdravotnické škole. V roce 1952 komunisté kláštěr i Nemocnici Pod Petřínem uzavřeli. Marie již v té době pracovala v nemocnici v Pelhřimově, postupně byla přemisťována na mnohá další místa. Především však do domovů důchodců a nemocnic. Komunistický režim se snažil rozbít jednotu sester neustálým stěhováním. Věčné sliby složila sestra Marie tajně na statku v Podlesí. Během 50. let nosila tajně zprávy do vězení Generální matce Bohumile i dalším zadrženým kněžím. V době pořízení rozhovoru (2015) působila v Domově sv. Karla Boromejského v Praze-Řepích. Sestra Marie Goretti Boltnarová zemřela 8. března roku 2022.