Ceny PN

Zoe Klusáková-Svobodová (1925) - Životopis

Nejtěžší bylo najít někoho, kdo by byl ochoten vzít nás do domu a nasadit tak svůj život

Prof. Ing. Zoe Klusáková-Svobodová, CSc. se narodila 4. prosince 1925 v Užhorodě. Je dcerou bývalého československého prezidenta Ludvíka Svobody a manželkou diplomata a dlouholetého ministra kultury ČSR Milana Klusáka. Rodina měnila místa pobytu se změnami míst otcovy služby (Podkarpatská Rus, Hranice, Kroměříž). Po okupaci a odchodu Ludvíka Svobody do zahraničí se zbytek rodiny (spolu s maminkou a Zoe i bratr Miroslav) zapojil do odboje (pomoc parašutistům). Po vyzrazení skupiny se v letech 1941-1945 skrývali v Hroznatíně na Českomoravské vrchovině a ve Džbánicích u Moravského Krumlova. Bratr zemřel v koncentračním táboře Mauthausen. Paní Klusáková-Svobodová je profesorkou na právnické fakultě, překládá z ruštiny, je autorkou ekonomických statí a statí z oblasti zemědělství, pamětí O tom, co bylo (Praha 2004), životopisu svého otce a editorkou jeho Deníku z doby válečné. Péči o památku svého otce věnuje značné úsilí dodnes.

Kdy: 24.08.2011 15:07:18
Autor: Michal Šmíd, Jiná odbornost: administrator
Popisek: Poděkování autoru fotografií Janu Garovi
Správci Paměti národa tímto velice děkují panu Janu Garovi, který poskytl k publikaci své fotografie pořízené během návštěvy Zoe Klusákové - Svobodové na památných místech tzv. Ostravské operace v dubnu roku 2009.