Jaroslava Svobodová, roz. Smutná (1915) - Životopis

Ti vojáci zpívali Kde domov můj. Státní hymna to ale tehdy ještě nebyla

Jaroslava Svobodová se narodila 2. dubna 1915 do rodiny úředníka státních drah Václava Smutného. Hned v útlém dětství, po skončení první světové války, se rodina přestěhovala na Slovensko, kde otec získal dobrou práci. Nejdříve se usídlili v Českém Brezove, kde roku 1919 zažili vpád maďarských bolševiků. Před nimi rodina prchla do Turčianského Svätého Martina. Zanedlouho se přestěhovali do Lučence, který se stal jejich definitivním domovem. Kromě Slováků tu žila komunita Čechů a stejně tak i maďarská menšina. Pamětnice navštěvovala evangelickou školu, chodila do Skauta a do Sokola. Po nástupu fašismu a odtržení Slovenska od ČSR rodina přesídlila do Čech, nejdříve do Prahy a později do jihočeské Soběslavi. Jaroslava prožívala velkou lásku k Frantimu Wurmfeldovi, kterého s celou rodinou deportovali do Terezína kvůli jejich židovskému původu. Téměř všichni včetně Frantiho zahynuli v nacistických koncentračních táborech. Kvůli stykům s Židy pamětnici zatklo a vyslýchalo gestapo, krátce pobyla v táborské věznici. Po válce vystudovala učitelský ústav a pedagogicky působila nejdříve na Slovensku a později i v Čechách. Má dva syny a v roce 2015 oslavila sté narozeniny.