Heda Prokešová, roz. Najdrová

• „Drželo je nad vodou to, že jich tam bylo hodně. Byl tam třeba univerzitní profesor a různí inteligenti a oni v Jáchymově, když nebyli v dolech, tak přednášeli ostatním. Třeba pršelo a oni je tam nechali stát na place a taky vykládali, že z toho dolu si s sebou nosili pod kabátem schované dřevo, ale oni na to přišli a to dřevo museli pak vrátit.“

• „Ale vím, že to byla taková skupina a v té skupině jich bylo mnoho. Dokonce i nějaká řádová sestra. Ale manžel byl nejmladší a ti ostatní byli starší a ti dostali mnohem více let než manžel. On dostal sedm let za velezradu a seděl čtyři roky. Někteří jeho kamarádi seděli mnohem déle. Oni dostali za velezradu devět a někteří deset let. Je to hrozný, když si člověk uvědomí, že sedí v takových hrozných podmínkách.“

• „No, tak určitě to byla zpočátku mladistvá nerozvážnost, ale všichni si mysleli, že to skončí a že to do půl roku přestane, ale ono to trvalo 40 let, než to skončilo, ale já jsem byla taková, že bych si komunistu nevzala. Naši měli obchod a komunisti jim ho sebrali, maminku nechtěli vzít do zaměstnání, takže člověk byl takto zaujatej, že teda jsem si vybrala toho manžela.“

• 1

Brno - penzion pro seniory, 02.02.2016

Komunistu bych si nikdy nevzala

zdroj: vlastní

Heda Prokešová, za svobodna Najdrová, se narodila 29. dubna 1934 v Brně do rodiny živnostníka. Otec vlastnil obchod s chirurgickými nástroji, který po válce hojně navštěvovali lékaři z Ruska. V roce 1948 mu ovšem obchod znárodnili a byl prohlášen za kapitalistu. Otec pak v obchodě pracoval jako řadový zaměstnanec. Manželům se narodily tři děti. Nejstarší Heda vystudovala gymnázium a chtěla jít na vysokou školu. Kvůli otci však nebyla přijata a nastoupila do Karosy Brno, kde potkala svého budoucího manžela Jana Prokeše. V té době se vrátil z uranových dolů v Jáchymově, kde byl čtyři roky vězněn za údajnou vlastizradu. Jan Prokeš zemřel v Brně v roce 2014 a s manželkou Hedou měli dva syny. Heda žije v Brně v penzionu pro seniory.