Robert Polách

• „Jemu (Miroslavu Matůškovi, pozn. red.) utekla holka s mojím spolužákem, byli v Itálii a tam zůstali. Ten můj spolužák měl sestru v Austrálii, tak šel za ní a ta holka zůstala v Itálii a potom na ten popud se to začalo tak nějak packat, že Matůšek půjde za ní a kluci se k tomu pak přidali. A tak jsme se potom scházeli a plánovali, jak bysme to udělali, a zkoušeli jsme aj kopat na čas, jak by nám třeba dlouho trvalo kopání metru. My jsme chtěli původně přes sklep. Tam v zatáčce je sklep a ten vycházel až za dráty.“

• 1

Valtice, Úvaly, 11.03.2014

nahrávka pořízena v rámci projektu Příběhy železné opony - Iron Curtain Stories

K přechodu jsem nechtěl jít, už jsem cítil, že z toho něco bude

Robert Polách v mládí
zdroj: Jakub Konečný

Robert Polách se narodil roku 1959 v příhraniční vesničce Úvaly nedaleko Valtic. Po základní škole nastoupil na střední zemědělskou školu do Prostějova. Celý svůj život pracoval v živočišné výrobě v okolních zemědělských družstvech. V roce 1985 se s několika přáteli dohodl, že odejdou za hranice. Pamětníkovi se podařilo získat povolení k zájezdu do Jugoslávie, ale s přechodem hranic nakonec pomohl těm, kteří je nedostali. Následně odjel na dovolenou, z níž se mu nepodařilo přejít do Itálie. Po návratu do Československa byl zatčen a odsouzen k 10 měsícům vězení. Trest si odpykával v plzeňské věznici na Borech. Po šesti měsících byl propuštěn na společenskou záruku, kterou mu poskytlo zemědělské družstvo, v němž byl zaměstnán před nastoupením trestu. Pamětník stále žije v Úvalech, ve volném čase se věnuje chovatelství.