Běh pro Paměť národa

Růžena Lamáková, roz. Sacherová (1939) - Životopis

Od té doby, co nás vyhodili z Prahy, jsem se tam toužila vrátit

Růžena Lamáková, rozená Sacherová, se narodila 25. září 1939 v Praze v rodině generála Československé armády Viléma Sachera (1907-1987) a Růženy Sacherové, rozené Hasalové. Otec se zapojil do bojů druhé světové války na západní i východní frontě. Dětství prožila spolu s bratrem v Praze, kde navštěvovala základní školu. V roce 1951 byl její otec z politických důvodů propuštěn z armády a rodina vystěhována z Prahy. Odešli nejprve do Mladé Boleslavi, později postupně žili ve Skalici u České Lípy, Jablonci nad Nisou, v Doksech u České Lípy a v Liberci. Růžena Lamáková nemohla z politických důvodů studovat, pracovala jako úřednice. V roce 1959 se vdala a odešla s manželem do Chomutova. Manžel však po roce a půl zemřel a pamětnice se vrátila k rodičům, kteří se mezitím usadili ve Špindlerově Mlýně. Tam pracovala nejprve jako pokojská, později jako kulturní referentka. Rodiče se po rehabilitaci generála Sachera v roce 1966 vrátili do Prahy. Růžena Lamáková se často stěhovala, žila v Chomutově, v Rotavě a Českých Budějovicích. Poté se vrátila do Prahy, kde pracovala v telefonní ústředně. Nyní žije v Praze.