Růžena Lamáková, roz. Sacherová (* 1939)

Od té doby, co nás vyhodili z Prahy, jsem se tam toužila vrátit

• 1951 otec propuštěn z armády a perzekvován

• 1951 nucený odchod rodiny z Prahy

• pamětnice nemohla studovat, pracovala jako úřednice

• 1959 svatba a stěhování do Chomutova

• 1961 po smrti manžela žila ve Špindlerově Mlýně, Chomutově, Rotavě a Českých Budějovicích, později v Praze

• 1977 otec mezi prvními signatáři Charty 77

• 1987 otcova smrt

• 1990 Vilém Sacher rehabilitován

• Růžena Lamáková žije v Praze

Dětství v Praze

Růžena Lamáková, rozená Sacherová, se narodila 25. září 1939 v Praze v rodině důstojníka československé armády Viléma Sachera a Růženy Sacherové, rozené Hasalové. Vyrůstala spolu s bratrem v Praze na Hanspaulce v Šárecké ulici, kam chodila i do školy. Otec se účastnil bojů druhé světové války ve Francii, Velké Británii a SSSR. Během války se manželé Sacherovi na dálku rozvedli, aby nebyla rodina pronásledována nacisty. Svého otce pamětnice poznala až po jeho návratu z války v roce 1945. „Pak přišel ten slavný okamžik, kdy někdo zvonil, já jsem běžela dolů, otevřela dveře a řekla: ,Tatínek.‘“

Po návratu z války se manželé znovu vzali. Ani po osvobození však otec neměl na rodinu příliš čas. Zůstal v armádě, byl povýšen na plukovníka a později na generála. Jako sportovec stál u zrodu ATK (později armádní sportovní klub Dukla).

Nucený odchod z Prahy

V roce 1951 byl z politických důvodů propuštěn z armády a rodina vystěhována z Prahy do Mladé Boleslavi. „Bylo to 13. března, to mám svátek. Já jsem čekala, že něco dostanu. A mimoto, všichni byli nervózní, byli jsme u babičky, ale nikdo si nevzpomněl, že ten svátek mám. Už si něco šuškali a pak přišli naši s tím, že se stěhujeme do Mladé Boleslavi. To už začínalo odklízení otce z veřejného života.“

Putování z místa na místo

V Mladé Boleslavi zůstali však jen krátce, poté se přestěhovali do Skalice u České Lípy. Zpočátku bydleli ve škole, než jim byl přidělen byt. Otec pracoval jako lesní dělník. Pak odešli do Jablonce nad Nisou, kde otec pracoval jako vedoucí v kavárně Korzo, a následně do Doks u České Lípy. Zde generál Sacher zúročil zkušenosti z lesnictví při budování stanového městečka.

Růžena Lamáková nějakou dobu společně s bratrem žila u prarodičů v Liberci. Bratr tam pak zůstal a vystudoval vysokou školu. Jí však studium komunisté nedovolili. „Přihlásila jsem se na loutkářskou školu, ale odpověděli mi, že když už studuje bratr, tak není žádoucí, abych studovala i já.“ Začala proto pracovat jako úřednice. Na Silvestra v roce 1959 se vdala a odešla s manželem do Chomutova. Manžel však po roce a půl zemřel a Růžena Lamáková se vrátila k rodičům. Ti mezitím odešli do Mariánských Lázní a poté do Špindlerova Mlýna, kde generál Sacher pracoval jako vedoucí chalupy na Bedřichově. Pamětnice pracovala ve vojenské zotavovně jako pokojská a poté jako kulturní referentka na chatě Primátor.

Návrat do Prahy

V roce 1966 byl generál Sacher rehabilitován a mohl se vrátit do Prahy. Dcera Růžena však s rodiči do Prahy neodešla a vrátila se do Chomutova. Odtud se později přestěhovala do Rotavy a poté do Českých Budějovic. „Od té doby, co jsme odešli z Prahy, jsem se tam toužila vrátit.“ To se jí nakonec splnilo. Pracovala v telefonní ústředně.

Její rodiče sice žili odloučeně, ale stýkali se. Generál Sacher byl jeden z prvních signatářů Charty 77. Kvůli podpisu byl degradován a zbaven všech vyznamenání. Bydlel v Římské ulici, kde ho navštěvovali disidenti, což neušlo pozornosti Státní bezpečnosti. „Byl hlídán a i lidé, co k němu chodili, ale nechodil na výslechy.“ Věnoval se také psaní knih s válečnou tematikou. „Kdykoli něco psal a já jsem tam šla, tak to předčítal a chtěl znát můj názor, což mě v jeho očích povýšilo.“

Vilém Sacher zemřel 14. srpna 1987 v Praze. Pohřeb byl sledován Státní bezpečností. Po revoluci roku 1990 mu byla navrácena hodnost generálporučíka a jeho památka byla uctěna při vojenském pohřbu v Prostějově. Jeho dcera Růžena Lamáková dosud žije v Praze.

• Příbeh pamětníka v rámci projektu Příběhy 20. století (Jana Krnáčová)