Jiřina Šiklová (1935) - Životopis

Proč bych se měla ukájet slabostí někoho, v jehož situaci jsem nebyla?

PhDr. Jiřina Šiklová, CSc., rodným jménem Heroldová, se narodila 17. června 1935 v Praze. V roce 1958 dokončila studium historie, filozofie a sociologie na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, kde začala posléze i přednášet. V roce 1956 vstoupila do Komunistické strany Československa, členství ukončila v roce 1968. V roce 1965 se podílela na vzniku katedry sociologie na FF UK. Roku 1969 musela fakultu z politických důvodů opustit. Poté pracovala jako uklízečka a sociální pracovnice v pražské Thomayerově nemocnici. Na počátku sedmdesátých let se stala organizátorkou převozu samizdatové literatury přes hranice. Podepsala prohlášení Charty 77. Za svou činnost byla od května 1981 vězněna, na svobodu se dostala díky medializaci procesu v březnu 1982. Po roce 1989 se vrátila na filozofickou fakultu, kde přednášela sociologii a založila katedru sociální práce. Dlouhodobě se zabývá tématy genderu a feminismu, stála u vzniku Knihovny a centra Gender Studies v Praze. V roce 1995 získala titul Žena Evropy, v roce 1999 obdržela státní vyznamenání Medaile Za zásluhy. Jiřina Šiklová má dvě dospělé děti a žije v Praze