Josef Svoboda

• „[Když Vás tenkrát gestapáci vyslýchali, copak po Vás chtěli vědět?] Jenom co jsme tam dělali, cože jsme odtamtud chtěli ukrást, prostě protiněmeckou činnost, odboj. [To Vás vyslýchali česky, nebo německy?] Německy.“

• „Tam se nevyrábělo nic nového, jenom se opravovaly staré věci. Z té fronty jak jezdily ty rozbité vozy, tak to vozili tam, tam se to složilo. Tam vzadu zatím byl velký plac, tam bylo to vrakoviště. Tam jsme chodili vybírat věci, který by se rozdělaly, aby se nemusely zpravovat. Tam nás rafli, poněvadž den předtím tam byli zloději. Co tam dělali, to nevím.“

• „Tam se nic nedělo, tam se akorát lepily pytlíky a obálky se dělaly, ale jinak to nebylo, aby nás nějak týrali. Chodili jsme na rozcvičku, na vycházky dolů na dvůr. To se běhalo pořád dokola, bachař stál ve dveřích a dirigoval to, dvacet minut, půl hodiny nás honili po dvoře. Pak zpátky, na chodbách jsme seděli, tam byly takový stolečky, u toho jsme seděli a lepili pytlíky.“

• 1

Turkovice, 28.12.2012

Nejhorší to bylo v Pardubicích na gestapu

Josef Svoboda
Josef Svoboda
zdroj: Martin Reichl

Josef Svoboda se narodil 14. března 1923 v Turkovicích na Pardubicku. Jeho otec se živil jako hudebník, byl kapelníkem v turkovické kapele, matka se starala o rodinné hospodářství. Josef Svoboda se vyučil klempířem a pracoval ve zbrojovce v Přelouči. Zde se za války opravovaly poničené německé nákladní automobily a obrněné vozy z fronty. Dělníci na opravu používali i náhradní díly z nedalekého vrakoviště. Vrakoviště však v noci navštěvovali zloději a jednou, když šel Josef Svoboda pro náhradní díl, byl zatčen a převezen na pardubické gestapo, kde byl vyslýchán. Strávil celkem šest měsíců ve vězení. Po propuštění se vrátil do přeloučské zbrojovky, kde pracoval až do konce války. Poté si našel místo řidiče autobusu u ČSAD a následně řidiče u SNB.