Stanislav Stanislavovič Šuškevič

• „Všichni okupanti mají stejný vliv na život. Neřekl bych, že Němci byli horší okupanti než jiní. Problém byl v tom, že se chovali velmi krutě, když na ně útočili. Mohli vzít a zastřelit deset, dvacet lidí. Vybuchla bomba - první vagon tramvaje byl pro Němce, druhý pro obyčejné lidi. Pod prvním vybuchla bomba, zatkli sto lidí, potom jich deset zastřelili, prakticky veřejně.“

• „Můj bratranec byl partyzánem. Jejich dům shořel, odjeli z Minsku na vesnici. Žili jsme v jedné ulici, jejich dům shořel, ještě jeden dům shořel, pak se požár zastavil, vítr šel jinam. Zůstali bez domu, odjeli na vesnici. Starší bratranec se dal k partyzánům a mladší se zabýval zemědělstvím.“

• „Školy byly otevřeny a fungovaly. Dokonce i mě se snažili poslat do školy. Moje matka byla učitelkou a učila mě doma. Číst jsem se naučil ještě před válkou. Mojí nejoblíbenější knížkou byla Malá sovětská encyklopedie. Po válce jsem šel rovnou do čtvrté třídy.“

• 1

Minsk, Bělorusko, 31.07.2006

Minsk z velké části vyhořel, náš dům však zůstal stát

zdroj: Petr Pojman

Pan Stanislav Stanislavovič Šuškevič se narodil 15. prosince 1934 v Minsku. Zde žil i během druhé světové války. Jeho otec byl v roce 1936 zatčen, vězněn a následně poslán do vyhnanství na Sibiř, vrátil se až v 50. letech. V roce 1956 ukončil pan Šuškevič studium na Běloruské státní univerzitě (BGU). V roce 1973 se stal profesorem a členem Akademie věd. Od roku 1990 byl členem Nejvyššího sovětu Běloruské sovětské socialistické republiky. Mezi lety 1991 až 1994 byl jeho předsedou (hlavou státu). Zemřel 3. května 2022.