Jiří Novák

• „Zásluhu na vybudování jazzového zázemí má učitel Vladimír Trsek, přezdívaný Pulpe, který kolem sebe shromáždil muzikanty a začali hrát tradiční jazz, dixieland a tak, prostě jazz, který se narodil New Orleans. Bylo to krátce po válce. Trsek byl jedním ze zakládajících členů slánského Jazz Clubu, členem výboru jsem se stal jako ekonom i já. Slánský Jazz Club byl založen v roce 1962. Dalšími členy byli ,Slaňáci‘ Tomáš Hanuš a Jirka Růžička. Jiří Plašil byl v roce 1968 zakladatalem Slánských jazzových dnů (SJD). V roce 2011 byly 45. ročníkem, s nepřetržitou kontinuitou, což bylo velice zajímavé. Dodneška je to, dá se říci, světová kuriozita. Začaly v roce 1968, dvakrát se v jednom roce konaly dva ročníky.“

• „Marek v roce 1983 emigroval do Francie, kde dostudoval filozofickou fakultu. V roce 1987 se stal zaměstnancem ve Svědectví u Pavla Tigrida, tzv. Temoignage. Dva roky u něho byl a v podstatě vystudoval naši politickou scénu současně s vydáváním časopisu Svědectví. Navázal kontakty s naší podzemní organizací a v roce 1989 po sametové revoluci se vrátil a díky tomu, že uměl perfektně francouzsky a několik řečí, stal se naším velvyslancem ve Francii. Poté se vrátil, čtyři roky byl tady, to je úděl velvyslanců, že čtyři roky jsou venku a čtyři roky tady. Potom šel na čtyři roky do Vietnamu, protože to bylo francouzské dominium. Ve Vietnamu v Hanoi byl čtyři roky, pak se vrátil a šel do Libanonu, do Bejrútu. Tam byl také čtyři roky, pak se vrátil a šel do Spojených států jako generální ambasador naší republiky v Chicagu. Nyní je zaměstnán už rok a půl v naší republice na ministerstvu zahraničí jako šéf nějakého ekonomického odboru a za dva roky by měl jít opět do zahraničí jako náš velvyslanec.“

• 1

Vlastivědné muzeum ve Slaném, 07.11.2011

nahrávka pořízena v rámci projektu Vzpomínky pamětníků ze Slaného a Slánska

Nehráli jsme častušky, ale americký jazz

Jiří Novák
zdroj: Ze soukromé sbírky Jiřího Nováka

Jiří Novák se narodil ve Slaném 21. června 1931 v živnostenské rodině. Vystudoval obchodní akademii a průmyslovou školu. Po maturitě nastoupil do zaměstnání v ČKD Slaný jako ekonom, odtud později odešel do důchodu. V 50. letech z politických důvodů byl nasazen do výroby, kde manuálně pracoval dva roky. Od mládí se zajímal o hudbu. V roce 1962 se stal jedním ze zakladatelů Slánského Jazz Clubu. Až do roku 1995 stál v čele organizačního výboru Slánských jazzových dnů. Oženil se s Jaroslavou Skolilovou a stal se tak adoptivním otcem Marka Skolila, významného polistopadového diplomata. V současné době žije na odpočinku v Praze.