Běh pro Paměť národa

Jiří Minařík (1938 - 2012) - Životopis

Věděli jsme, že je republika zadrátovaný koncentrák a že nejsme na čáře, abychom hlídali nějaké agenty

Jiří Minařík se narodil 23. července 1938 v Praze-Holešovicích. Pocházel z úřednické rodiny. Zatímco jedna teta byla vdaná za člena NSDAP, bratranec sloužil ve wehrmachtu, babička z druhé strany byla židovského původu a zemřela v ghettu Terezín. Otcův bratr a jeho rodina byli zavražděni v Osvětimi. Protože otec pocházel ze smíšeného manželství, byl internován v pracovním táboře v Jírovicích-Bystřici na Benešovsku, kde byl vězněn až do konce války. Do Prahy se vrátil jako člen Revoluční gardy z Benešova. Jiří Minařík byl jako dítě s matkou také svědkem událostí, které následovaly těsně po atentátu na Reinharda Heydricha, protože se v době atentátu nacházeli v přilehlých ulicích. Po válce dokončil povinnou školní docházku, v letech 1953-55 se vyučil strojním zámečníkem v učilišti bývalé Autopragy - Odborné učiliště státních pracovních záloh. Studium střední průmyslové školy strojní roku 1957 přerušil a nastoupil na základní vojenskou službu, kterou absolvoval u 9. brigády Pohraniční stráže v Poběžovicích, sloužil na pohraniční rotě Maxov a poté jako řidič sanitního vozu na štábu praporu v Koutě na Šumavě. Po vojně dokončil studium střední průmyslové školy hutní a metalurgické. Pracoval v Továrnách strojírenské techniky, v organizaci IMPRO. V době 1968-1970 žil přes rok v západním Německu, bylo mu dovoleno vyjet na odbornou stáž do firmy Mannesmann, kterou si neoprávněně protáhl. Po návratu do ČSR pracoval jako projektant organizace výstavby sídlišť, projektant ve strojírenství a v dopravě, nakonec v Investicích ČSAD Praha. Po roce 1989 pracoval pro německé firmy, organizoval dopravu benzinu. Jiří Minařík zemřel v srpnu 2012.