Richard Smola

• „V březnu 1952 mne přijel otec do Přerova navštívit. Letiště bylo asi šest nebo čtyři kilometry daleko od Přerova, v Bochoři. Šli jsme a povídali si během cesty. Když jsem s otcem přišel do hotelu, na jeho pokoj, tak dal prst před ústa a ukázal pod postel. Podíval jsem se tam a tam byl telefon, sluchátko vyvěšené a položené vedle. Tak o čem jsme se bavili? Mám se dobře, bude to fajn, až se vrátím domů... Tenkrát ještě neznali štěnice, jak se používají dnes.“

• „Šel jsem se podívat naproti a fotografoval jsem. Dostal jsem se až na konec Husovy třídy. Nyní to tam vypadá jinak, byla tam špic se Skvrňanskou. V deset hodin Němci začali střílet z věže a také začali střílet ze školy v Husovce. Když začali střílet, každý šup šup do baráku. Zalezli jsme někam do baráku. Tam před námi stál americký tank, chlapík ve věži pil mléko, měl sklenici s mlékem. Vidím to jako dnes. Když začali střílet, rozhlédl se, vzal mléko, položil ho na věž. Postavil se ke kulometu a začal pálit do školy. Vypálil pár ran, bylo ticho. Zase vzal sklenici a popíjel dál.“

• „Potom byl 1. červen 1953, největší zlodějna, velká loupež - měnová reforma. Otec byl čerstvě z kriminálu, tak se pochopitelně žádných demonstrací nezúčastnil. 1. června bylo v Plzni povstání a 2. července dostal otec dopis - výměr, kterým se rušil výměr na byt, ve kterém rodiče bydleli. S okamžitou platností byl označen jako osoba státně nespolehlivá. A druhý den ráno, 3. července, přijely nákladní vozy a byl vystěhován do Božanova. Božanov je malinká vesnička ve východních Čechách, za Broumovem, asi kilometr od polských hranic.“

• „Na Kubě se stavěla velkoelektrárna Felton a já jsem měl dělat hlavního inženýra na stavbě - přes stavební i montážní práce. Začínalo se tam na zelené louce, proto jsem se zajímal hlavně o stavební práce. Nebyla tam ale taková odpovědnost jako u nás, byli jsme tam jako šéfmontéři. Ale za termíny si odpovídali Kubánci - to je maňána, maňána. U nás by se elektrárna stavěla asi půldruhého roku a tam se stavěla asi pět let.“

• „,Vy máte všichni, nebo převážná část z vás má politickou klasifikaci E, to znamená osoba politicky nespolehlivá.‘ Potom nám to bylo jasné. Patřili tam faráři, hodně tam bylo vysokoškoláků, kteří byli vyhozeni ze školy po druhém nebo třetím roce. Byli tam i Němci ze smíšeného manželství, kteří zůstali v Československu.“

• V červenci a na začátku srpna 1968 byl pan Smola na služební cestě v Kanadě. „V Torontu na pokoji jsme měli televizor. Jednou koukáme a tam vypráví o tom, že Československu hrozí obsazení tanky Rudé armády. Říkali jsme si: To jsou nějaké kecy. Přijeli jsme domů a za týden tady tanky byly.“

• 1

Plzeň, 05.07.2011

• 2

Plzeň, 24.02.2012

• 3

Plzeň, 08.11.2013

Narodil jsem se ve „špatné“ rodině, a tak jsem musel jít k PTP

Dobový portrét
Dobový portrét
zdroj: Eva Palivodová

Ing. Richard Smola se narodil 3. června 1930 v Plzni. Jeho otcem byl Ing. Alois Smola, majitel firmy na turbodynama Ferrotechna a prezident Obchodní a živnostenské komory v Plzni, který se po roce 1948 stal terčem perzekuce komunistické moci, byl zatčen a odsouzen k jednomu roku vězení, v roce 1953 byla celá rodina v rámci Akce B - Buržoasie vystěhována z Plzně do malé vesnice Božanov na Broumovsku, po intervenci ze strany Škody do Ptenína u Merklína. Richard Smola vystudoval reálné gymnázium a Vysokou školu strojní a elektrotechnickou v Plzni, která byla součástí Českého vysokého učení technického v Praze, obor strojní. Studium mu bylo přerušeno kvůli vojenské službě u Pomocných technických praporů. U lehkých a později těžkých PTP byl od října 1951 až do zrušení PTP v květnu 1954, sloužil v Libavé, na stavbě letiště v Přerově, v dolech v Ostravě a v Hájnících u Banské Bystrice. Po propuštění dokončil studium vysoké školy a roku 1956 nastoupil do zaměstnání v Energostroji, který se později stal součástí Škodových závodů, později samostatným podnikem Škoda Praha. Pro podnik prováděl Richard Smola i zahraniční montáže a jednání - v Dánsku, Bulharsku, Kanadě, Argentině. Vedl stavbu a montáž velkoelektrárny Felton na Kubě.